VII Jornada d’Infermeria i Fisioteràpia


 
 
18/04/2018 · Lleida
 

 
VII Jornada d’Infermeria i Fisioteràpia
La salut mental de les infermeres, més vulnerable que la d’altres professionals sanitaris

Álvaro Vilela Pájaro i Gemma Amat Camats guanyen el XXVI Premi Josep M. Camps i Balagué d’investigació d’Infermeria

"Una de cada tres infermeres catalanes està en risc de desenvolupar problemes de salut mental”, així ho ha manifestat Lucía Baranda avui en el decurs de la VII Jornada d’Infermeria i Fisioteràpia en la presentació de les conclusions de l’estudi sobre “Salut, estils de vida i condicions de treball de les infermeres i infermers de Catalunya”. Un treball que mostra els riscos als que està exposat un dels col·lectius professionals sanitaris més nombrós, amb més de 50 mil infermeres i infermers treballant majoritàriament en activitat assistencial de l’àmbit públic, concertat, privat i per compte propi.

La VII Jornada d’Infermeria i Fisioteràpia, s’ha celebrat a l’Aula Magna del Campus de la Salut de la UdL, i s’ha centrat en l’apoderament de les infermeres com a peça clau en la millora de la salut de la població. Sota el títol “Millorar en salut: a les teves mans”, la diada organtizada per la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (FIF-UdL), el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) i el Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (CFC), ha lliurat el XXVI Premi Josep M. Camps i Balagué d’investigació d’Infermeria i la Beca 2018 al millor projecte d’investigació infermera.

XXVI Premi Josep M. Camps i Balagué d’investigació d’Infermeria i Beca de Recerca
Álvaro Vilela Pájaro i Gemma Amat Camats, amb el treball “ Anàlisi entre dos mètodes de mesura indirectes d’adherència farmacològica en pacients amb cardiopatia isquèmica i correlació amb els seus indicadors de contro    ”, s’ha endut el XXVI Premi Josep M. Camps i Balagué d’Investigació d’Infermeria de Lleida. El segon premi ha estat per  Elena Paraiso Pueyo amb “ Preocupaciones de los padres de recién nacidos ingresados en una unidad de cuidados intensivos neonatales en el momento del alta ” i, el tercer premi, ha recaigut en Noemí Espies per l’”Aplicació de l’escala RACE de valoració neurològica en pacients amb codi ictus activat”. Pel que fa a la beca 2018, per realitzar un projecte d’investigació, ha estat pel projecte “Escuela de padres. Un paso más en la humanización de los cuidados en UCIN”, amb Ana Lavedán com a investigadora principal.

VII Jornada d’Infermeria i Fisioteràpia
La jornada ha inclòs diferents activitats entorn de l’exercici de la infermeria com a paper cabdal dins el sector de la salut. “L’objectiu de la jornada és conscienciar les infermeres de la capacitat que tenen a les seves mans per millorar la salut col·lectiva”, ha manifestat el degà de la FiF-UdL, Joan Blanco.


Un paper que comparteixen amb els fisioterapeutes que “han d’assolir compromisos professionals i personals que donin resposta als reptes que se’ls plantegen”, ha declarat en Francesc Rubí del CFC. Per la seva banda, la presidenta del COILL, Montserrat Gea, creu que “la jornada ha de servir per apoderar les infermeres en l’exercici d’una professió que incideix de manera directa en la salut individual i, alhora, en la col·lectiva.”

La VII Jornada d’Infermeria i Fisioteràpia ha començat a les 9.30 h. del matí amb la inauguració oficial prèvia a la conferència de la subdirectora d’Investigació i Docència de l’àrea d’infermeria de l’Hospital Clínic, Adela Zabalegui, que ha parlat sobre “Rol de pràctica avançada”. A mig matí s’han fet tallers simultanis sobre “El paper de la patologia respiratòria en l’activitat física”, a càrrec de Remi Gontié;”Importància del triangle obesitat-diabetis-sedentarisme. Abordatge des de l’activitat física”, per Olga Borao; “Exercici terapèutic i hipertensió arterial: un repte de salut per la nostra societat”, per Eric Ropero; “Prevenció de la violència de gènere en atenció primària”, Isabel Goicolea; i “Disseny de projectes competitius en l’àrea de la recerca en fisioteràpia”, a càrrec de Juan Carlos Fernández. Tot seguit, a les 13.15h, s’ha presentat el llibre dels docents de la FiF-UdL, Pilar Jürschik i Miguel Angel Escobar “L’estat de salut i la fragilitat de les persones grans de Lleida. L’enquesta FRALLE”. Les activitats matinals han acabat amb els resultats de la I Convocatòria d’Ajuts per a Projectes d’Innovació docent de la FIF i el lliurament de la II Convocatòria.

A la tarda s’ha celebrat la conferència de la Degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, Núria Cuxart i el Degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya, Manel Domingo, sobre la “Prescripció en Fisioteràpia i Infermeria”. A les 16.15 h. Lucía Baranda, investigadora, i Soledad Gallardo, gerent de l’Hospital Comarcal d’Inca, han presentat els estudis “Salut, estils de vida i condicions de treball de les infermeres i infermers de Catalunya” i “Anàlisis de resultats i àmbits de millora”, respectivament. En acabar, la infermera M. Àngels Costa ha mostrat els resultats del projecte de recerca que va obtenir la Beca 2017 sobre “Eficacia del Programa de Ejercicios de Otago aplicado de forma grupal versus individual para disminuir la probabilidad de caídas de personas entre 65- 80 años no institucionalizadas en la provincia de Lleida”. La recta final de la diada ha inclòs els premis del COILL, tant la 8a Beca al Millor Projecte de Recerca Infermera de Lleida com el XXVI Premi Josep Maria Camps i Balagué d’Investigació Infermera de Lleida. Finalment, s’han lliurat els premis FiF-UdL del 16è Concurs de Fotografia i Millor Comunicació Oral de la Jornada i s’ha fet el reconeixement a les infermeres membres del COILL que es van jubilar l’any passat.

SÍ: Prescripció Infermera

La degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, Núria Cuxart, ha explicat el marc legal en el que es troben les més de 50 mil infermeres catalanes en relació a la indicació, ús i autorització de dispensació de fàrmac i productes sanitaris per part del col·lectiu infermer i els passos que s’han fet a Catalunya per aconseguir un decret català que reconegui quelcom que les infermeres fan cada dia però que, des de la publicació del Real Decreto 954/2015 a finals del 2016, s’ha convertit en il·legal. «La situació de desemparament legal de les infermeres», explica Cuxart, «ens posa en un problema tan si fem com si no fem, per això és bàsic resoldre la situació a tots nivells, l’estatal i el català ja que són dues propostes legislatives que no es contravenen». El decret català de la prescripció infermera, anunciat pel Departament de Salut, l’estiu del 2017 es troba en tramitació i resta a l’espera del restabliment del Govern de Catalunya.

Estudi “Salut, estils de vida i condicions de treball de les infermeres i infermers de Catalunya”

El Consell Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya i la Fundació Galatea han presentat a la jornada l’Estudi “Salut, estils de vida i condicions de treball de les infermeres i infermers de Catalunya”. Entre els resultats destaca el fet que aquest col·lectiu presenta un major risc de desenvolupar problemes de salut mental, un 35,6%, com ara trastorns depressius, afectius, d’angoixa o d’ansietat, molt per sobre d’altres professionals de la salut (18-20%) i de la població general (9,7%). Un risc que ve determinat per múltiples factors com ara l’elevada presència d’indicadors de dolor i fatiga entre el col·lectiu, factors associats a trastorns d’ansietat, la manca d’hores de son resultat de llargues jornades i horaris poc convencionals així com les elevades càrregues de treball amb les que han de treballar. La precarietat laboral, que afecta un 27% d’infermeres i infermers, i la tensió i frustració que causa el poc control sobre el propi treball, la poca participació en les decisions comunes i el poc suport de l’equip de treball i dels superiors, aspectes tots ells reflectits en l’estudi, esdevenen igualment situacions de risc. A l’estrès de la situació laboral, s’afegeix la baixada de sous generalitzada que afecta el 83% del conjunt, especialment els professionals del sector públic o el concertat i que treballen en un centre d’atenció primària, un àmbit on s’ha arribat fins a pèrdues del 41.4% del sou.