18J Manifestació ‘Unidad Enfermera’: tants caps, tants barrets

Madrid esdevé avui, 18 de juny, l’escenari del malestar d’una professió, la Infermeria, que diu prou. La convocatòria arriba en forma de manifestació i de la mà del Consejo General de Enfermería (CGE), el Sindicato de Enfermería Satse, la Asociación Nacional de Directivos de Enfermería (ANDE) i diverses associacions i societats científiques que, constituïdes en la plataforma ‘Unidad Enfermera’, volen mobilitzar i visibilitzar aquesta ‘comunió’ de totes les infermeres i infermers en la lluita dels seus drets.

Les reivindicacions professionals de la jornada –tan diverses i antigues algunes d’elles, com ara l’anhelada categoria professional A1– es barregen amb clams en defensa dels usuaris i usuàries del sistema de salut i, com no podia ser d’una altra manera, amb proclames contra la gestió política de la situació. És per això que la protesta irromp davant del Congreso de los Diputados i del Ministerio de Sanidad.

Val a dir que, el mateix CGE es compon dels denominats 17 Consells Autonòmics –inclòs el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC)– que aixopluguen els 52 Col·legis Provincials –entre ells el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL)– disseminats arreu de l’estat. Una estructura piramidal que reprodueix a la perfecció l’arquitectura del sistema sanitari espanyol i on, tal com s’ha demostrat, o les peces encaixen o tot ‘se’n va en orris’. I és en aquest encaix on radica la dificultat per emprendre qualsevol iniciativa i fer-ho amb un suport més o menys ampli.

Com a COILL i després d’un any molt intens, quant a negociació professional i política en favor de les infermeres, ens consta que la part més difícil és ‘abraçar’ totes les col·legiades sota un mateix lema. Una proclama amb la qual totes ens puguem identificar i sentir còmodes, professionalment, però també personalment.

El 31 de desembre de 2021, Lleida tenia 2.483 infermeres i infermers col·legiats. Menys de l’1% de les 325.018 professionals censades a Espanya el 2020 (última dada actualitzada per l’INE). En el territori català, tot i que el nostre percentatge s’eleva fins al 5%, hom pot pensar que la nostra representativitat és ‘pírrica’, quant a números es refereix. Ara bé, si som capaces de superar la lectura quantitativa de l’assumpte i traslladar-lo al pla qualitatiu, la cosa canvia.

La dimensió de la nostra comunitat professional, parlant de portes endins (infermeres col·legiades), juga a favor nostre si entenem el Col·legi, com un espai comú i en el qual s’ha de vetllar per respectar les sensibilitats i necessitats de totes les col·legiades. Aquesta realitat i ampli coneixement de les voluntats, ens col·loca a totes –col·legi i col·legiades– en una posició d’equilibri que fa que les decisions siguin presses amb molta responsabilitat.

I com ho fem? Doncs amb ‘disposició a la concessió assumible’, amb l’objectiu de construir grans consensos, fent prevaldre el bé majoritari; això sí, des del respecte a altres demandes i sensibilitats.

Partint d’aquesta base i un cop analitzat l’abast de la convocatòria i els interessos comuns, pensem que la nostra participació és molt necessària en aquesta manifestació. Del col·legi més gran al més petit, de l’associació més representativa a la més minoritària, la nostra presència té el mateix pes i és igual d’important per mostrar unitat en la negociació enfront dels grans temes que ens afecten i de la precarietat de les infermeres arreu de l’estat.

Totes les administracions, estatals o catalanes, hi juguen un paper ineludible des de la seva competència particular. A casa nostra, fem els deures i reivindiquem i busquem la complicitat del Govern i dels ens locals per corregir la situació. Ara, toca fer-ho també davant dels organismes estatals, com a responsables de gran part de les mancances i els greuges generalitzats que patim les infermeres de nord a sud, i cal fer-ho sense esquerdes, ‘unides’ i amb força ‘manifesta’.

Som la primera força de treball del sistema de salut? Doncs anem-hi: que es fartin de comptar! Tants caps, tants barrets!

 

Junta de Govern del COILL

Madrid, 18 de juny de 2022


No Events on The List at This Time

Menú

X