8M: Les infermeres denuncien la visió utilitarista de la dona com a cuidadora

Mercè Porté, presidenta del COILL participa en l’acte institucional del Dia Internacional de la Dona a Lleida, parlant de “Dones en salut i salut per a les dones”

Mercè Porté, presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL), ha participat aquest matí en l’acte organitzat per l’Institut Català de les Dones (ICD) i les institucions de Lleida, en motiu de la celebració del “8 de març, Dia Internacional de les Dones”.

Porté, que ha assistit a l’acte en representació del col·lectiu sanitari, ha iniciat la seva intervenció explicant que “tenir cura de les persones és un rol històricament assignat a la dona com a paridora i criadora de nens o cuidadora de padrins i de malalts”; una qualitat que “no és intrínseca, però que sociològicament nodreix la visió estereotipada de les dones”.

La presidenta del COILL ha definit aquesta visió de les dones com a “utilitarista i escapçada i d’on neixen moltes de les desigualtats que patim i, també, les violències contra la nostra salut sexual i reproductiva”. Un model en què “independentment del nostre origen, nivell acadèmic o autonomia econòmica, es perpetuen conductes que posen en risc la nostra integritat”, ha dit.

Pel que fa a la dona en salut, Mercè Porté ha explicat que les professions sanitàries agrupen més de 600.000 dones col·legiades, el 68% de la plantilla arreu de l’Estat. Aquesta presència majoritària de la dona en salut representa en el cas de la infermeria, “una professió en què les dones som el 85% de la plantilla i freguem el 94% en la nostra especialitat llevadora”; i, tot i això, “les dones sanitàries ens veiem abocades, massa sovint, a explicar que la nostra capacitació és fruit de l’estudi, de la ciència, de l’experiència”, ha destacat la infermera que, denúncia l’existència de “massa sostres de vidre i tots ells bastits entorn la invisibilització de la nostra capacitació professional: infrarepresentades en els òrgans de decisió i de gestió de les Polítiques de Salut, víctimes d’estereotips com la hipersexualització de professions clarament feminitzades, com és la infermeria”.

Finalment, Mercè Porté ha acomiadat la seva intervenció dient que “avui 8 de març de 2021, en plena pandèmia de la Covid, us dic també que cal fer una mirada holística que humanitzi la nostra societat i això només es podrà fer des de la igualtat i amb l’aportació de les dones”.

Mercè Porté durant la seva intervenció. ©Paeria

Veus de dona a la ciutat de Lleida

[Ajuntament de Lleida] La plaça Blas Infante s’ha estrenat avui com a escenari de la commemoració institucional unitària del Dia Internacional de les Dones, que ha donat veu a tretze dones de diferents sectors de Lleida, entre elles Mercè Porté, que han reivindicat la igualtat de drets entre home i dona en tots els àmbits, amb un èmfasi especial en els que més han patit l’impacte de la pandèmia de la Covid-19.

L’acte ha comptat amb l’esportista Eva Ribalta com a conductora i també com a representant del sector esportiu. “Avui dones i homes de tot el món reivindiquen un món més just i igualitari i a Lleida un any més ens retrobem en aquest acte unitari que vol donar veu a totes les dones del món”, ha explicat i ha facilitat diverses dades que evidencien la situació de desigualtat en diferents àmbits.

Per part de les professionals de cura, Andrea Mateo, treballadora de la Llar de Sant Josep de Lleida, ha reivindicat “les dones anònimes i valentes” del sector de les cures “que som essencials, però el nostre valor no es correspon amb el nostre sou ni amb les nostres condicions laborals i necessitem millorar-les”.

En nom de les dones del món rural, Dolors Comes, presidenta de l’Associació de Veïnes de la partida de Grenyana, ha assenyalat que les dones de l’Horta “som el pal de paller de les famílies i empreses agràries, hem criat els nostres fills i filles, cuidat de les persones grans i hem treballat i treballem la terra”, malgrat que la seva tasca “passa desapercebuda molt sovint”. Ha reclamat més facilitats perquè els i les joves puguin edificar a les partides, suport al teixit associatiu de l’Horta, a les persones dependents i preus agraris més justos.

Rosa Maria Gil, membre de l’Associació de dones investigadores i tecnòlogues, ha destacat la progressiva incorporació de dones al món laboral i acadèmic, però “els models de treball en molts àmbits són difícils de canviar i marcadament masclistes”. A més, ha destacat “mai havíem necessitat tant talent associat a la feminitat en el desenvolupament tecnològic per construir una societat més humana, on tothom hi càpiga”.

Per part del sector cultural, Laura Ferrer, directora del departament administratiu de l’escola de dansa i estudi Dancescape, ha volgut “donar valor al nostre col·lectiu que ha estat clau en aquests moments de pandèmia, quan la dansa ha estat una eina per canalitzat i compartir emocions”.

També ha reivindicat la importància del sector cultural, que necessita més suport, contractacions equitatives entre homes i dones i visualització de la seva feina.Paquita Domingo, presidenta de l’Associació de Dones Gitanes de Ponent, ha posat de manifest les lluites pendents per aconseguir la igualtat, com la bretxa salarial, la jornada laboral ampliada amb tasques domèstiques i cures i el sostre de vidre i problemàtiques específiques de la dona gitana, com garantir el dret a l’educació secundària i superior, sense barreres internes ni externes, per poder arribar a una ocupació de qualitat.

La representant del Col·lectiu Trans, Sílvia Pérez-Pallarès, ha remarcat que “ser trans és tan natural com no ser-ho”. “Vull demanar com a dona trans, i ara que som en lluita per l’aprovació d’unes lleis que ens empari que les entitats socials i públiques ens recolzin. Hem d’aconseguir que qualsevol, sigui qui sigui gaudeixi dels mateixos drets i llibertats. Lluitem per la igualtat, és la filosofia del feminisme inclusiu”, ha afegit.Aurora Romà, representant del Moviment d’Innovació educativa i del sector educatiu, ha dit destacat que els educadors “treballem ja des d’edats primerenques per aconseguir una societat en la qual la igualtat efectiva entre homes i dones sigui real i per la desaparició de la violència de gènere”.

Samira El Ansari i Moris Blanco han intervingut en nom de FOCS, el Fòrum ciutadà de cohesió social, per assenyalar les dificultats i discriminacions afegides que pateixen les dones que han hagut de migrar, com el racisme, la violència les desigualtats de gènere i altres, que s’han vist agreujades amb la pandèmia, malgrat que la Covid també ha posat de manifest la importància de la tasca que duen a terme moltes dones en àmbits com la cura.

Maria González, treballadora de l’empresa Multiserveis Ndavant-Lleida, ha representat l’àmbit de treballadores de la neteja, i ha recordat el “paper fonamental” d’aquest col·lectiu com a personal essencial durant la pandèmia, però són “invisibles i poc valorades”. Ha reclamat millores salarials i el reconeixement de les malalties professionals que pateixen.

Per últim, Laia Rogel, presidenta d’AP Lleida– Associació de dones empresàries de Lleida ha tancat la ronda d’intervencions com a representant de l’àmbit empresarial, donant veu a les dones emprenedores, que sovint estan al capdavant de microempreses en les quals han de fer tots els papers i necessiten suport i acompanyament per adaptar-se al món digital. “No les deixem soles”, ha reclamat.

L’acte ha comptat també amb l’acompanyament musical del quartet de corda “Ladies Quartet”, integrat per les alumnes del Conservatori Municipal de Música de Lleida Elena Solà, Jana Boetti, Alba Caufapé i Blanca Van de Crommert.

L’acte ha estat convocat per una coordinadora conjunta formada per les principals institucions de Lleida, i ha comptat amb nombrosos representants institucionals, inclosa la presència del paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de bona part de la corporació municipal, del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn i del subdelegat de l’Estat a Lleida, José Crespín, entre altres.L’acte ha tingut lloc a la plaça Blas Infante de forma excepcional, per a facilitar el compliment de les mesures de lluita contra la Covid-19, però la voluntat és que en pròxims anys torni al seu emplaçament natural a la plaça 8 de març. 

#Som8DeMarç #SomCorresponsables

[Institut Català de les Dones] En el marc de la commemoració del Dia Internacional de les Dones, el 8 de març, des de l’Institut Català de les Dones centrem les reivindicacions en com la pandèmia de la Covid-19 ha posat de relleu de forma especialment punyent les greus discriminacions que encara s’exerceixen sobre les dones.

Durant el confinament domiciliari estricte (març-abril de 2020) les dones vam manifestar en gairebé el 60% que érem nosaltres les que ens ocupàvem de manera principal o en exclusiva de les tasques domèstiques, tot i que la nostra presència en les ocupacions de primera línia era majoritària: 64% en venda de productes bàsics, 86% en personal de neteja, 80% en personal de serveis socials, 84% en personal de residències per a gent gran i 70% en personal sanitari i farmacèutic.

No sembla que els hàbits patriarcals en la distribució dels usos del temps pel que fa a la corresponsabilitat hagin estat afectats pel confinament, tot i que l’increment de la convivència d’homes i dones a les llars ho hauria d’haver facilitat. Els estereotips encara són ben arrelats i les tasques domèstiques, de cura de les persones dependents i de les obligacions escolars de filles i fills han recaigut majoritàriament sobre les dones. Això va en detriment del nostre accés al treball, la nostra carrera professional i del nostre temps de lleure, que hauria de ser exactament igual d’important que el dels homes, i a més minva la nostra salut i el nostre benestar.

Cal lluitar perquè aquesta crisi no suposi un pas enrere en cap dels avanços socials que els darrers anys hem assolit. La campanya “Dones i homes, corresponsables! #Som8deMarç #SomCorresponsables” vol conscienciar i denunciar aquesta realitat i així avançar en una cultura de pacte per a una corresponsabilitat efectiva.

La iniciativa va adreçada sobretot als homes per avançar de manera conjunta cap a la igualtat efectiva de dones i homes.

Manifest 8M2021

abril

15abr.(abr. 15)08:0023(abr. 23)15:00CURS COILL: ACTUALITZACIÓ EN EDUCACIÓ SEXUAL I AFECTIVA

16abr.09:0014:00XII JORNADA D'INFERMERIA I FISIOTERÀPIA

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X