Comunicat COILL: “Vacunació urgent i massiva de l’entorn sanitari contra la grip”

Les Infermeres de Lleida emeten un comunicat per demanar la corresponsabilitat de totes les professions i persones, sanitàries o no, que exerceixen en espais assistencials per preservar la seguretat de la població en el sistema de salut.

El COILL mostra la seva preocupació per la similitud entre alguns dels símptomes de l’Influenza virus (grip) i els del SARS-CoV-2 i de com pot emmascarar la COVID19.


COMUNICAT

Vacunació urgent i massiva de l’entorn sanitari contra la grip

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) mostrem la nostra preocupació per l’arribada de la grip estacional en el marc de pandèmia actual. 

L’activitat gripal epidèmica, amb una durada d’aproximadament 8 setmanes i que previsiblement (segons antecedents) assolirà taxa d’incidència màxima entre la fi de gener i començaments de febrer, arriba enguany amb molts interrogants encara sobre el comportament de la COVID19 i la convivència dels dos virus. 

Una de les qüestions és la similitud simptomàtica dels pacients de grip i els de COVID19. Això fa preveure una sobrecàrrega dels serveis de vigilància epidemiològica que hauran d’incrementar les proves diagnòstiques per fer un triatge que permeti atendre ambdues malalties de forma simultània i segura, en circuits estancs i diferenciats.

També ens preocupa l’increment de població vulnerable, perquè tot i que tenim indicadors per definir els grups de risc de la grip, enguany hi haurem d’afegir la població que, després d’haver patit la COVID19, romangui en situació immunològica deprimida o de malaltia persistent. Un hipotètic efecte de vasos comunicants, amb quadres d’infeccions successives i/o coinfeccions (grip i COVID19), que derivaria en pacients més greus i amb més hospitalitzacions i de més llarga durada.

Dempeus en aquesta situació que, com a mínim no serà una estació gripal normal quant a referències anteriors, des del COILL fem una crida a la vacunació de totes les infermeres i infermers de Lleida, així com de la resta de col·lectius sanitaris, per evitar que els professionals esdevinguem un vector de contagi en els espais d’atenció sanitària i residencial. Hem d’incrementar la baixa ràtio de vacunació professional, que oscil·la entre el 30 i el 50% segons el col·lectiu, i que ens allunya molt de les recomanacions internacionals de l’Organització Mundial de la Salut i l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) que fixa en un 75% la immunitat de grup. Un objectiu inajornable si volem preservar la salut de les persones que atenem, la de les nostres famílies i, no cal dir-ho, la nostra pròpia.

En aquest mateix sentit, us animem a fer pedagogia entre tots els treballadors i treballadores de qualsevol sector i que accedeixen a l’entorn sanitari de forma quotidiana, perquè prenguin consciència que també s’han de vacunar. 

Per últim, insistim en la promoció i seguiment de la campanya de vacunació contra la grip, entre els grups diana (població més vulnerable). Per a més informació, podeu consultar el document “Recomanacions de vacunació contra la grip. Campanya 2020-2021”, de l’Agència de Salut Pública.

Moltes gràcies, cuideu-vos.

LA JUNTA DEL COILL

Lleida, 15 d’octubre de 2020

No Events on The List at This Time

Menú

X