El COILL diu prou a l’intrusisme i demana la retirada de la mesura per habilitar les TCAI com a vacunadores Covid

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) diu prou a l’intrusisme que pateix la professió i que ahir, dilluns 2 d’agost, s’ha vist agreujat amb la decisió del Departament de Salut d’habilitar el personal Tècnic en Cures Auxiliars d’Infermeria (TCAI) per a l’administració de les vacunes contra la Covid-19.

La mesura, comunicada mitjançant nota informativa de la Direcció General de Professionals de la Salut és, segons fonts col·legials, “una agressió més contra la nostra professió i, també, contra el dret a la seguretat i la qualitat de l’atenció en salut que mereix la ciutadania”. Denúncia que les Infermeres de Lleida han volgut matissar aclarint que “la nostra queixa va adreçada a preservar la integritat del nostre Sistema de Salut i no és cap lluita contra les nostres companyes TCAI per les quals sentim profunda admiració i respecte”.

El COILL discrepa àmpliament amb la interpretació que fa Salut del Reial decret que estableix el títol de tècnic/a en cures auxiliars d’infermeria, que confon objectius –participació activa en el desenvolupament de programes de salut o les cures sanitàries aplicant tècniques bàsiques d’infermeria– amb les capacitacions que s’atribueixen als TCAI per llei. És en aquest capítol, en el que el RD especifica els tres tipus d’administració de medicació que poden dur a terme: “por vía oral, rectal y tópica”.

Tot i que la DG de Professionals de la Salut fa una acurada exposició sobre el context actual i que cal “augmentar l’administració de la pauta vacunal completa a la població de totes les franges d’edat”; les Infermeres de Lleida consideren que l’habilitació de les TCAI “no és la solució” i, més, “quan hi ha moltes infermeres inscrites en la borsa de vacunació que encara no han estat contactades pel departament”.

El COILL vol manifestar també l’esforç titànic que fan els Col·legis i les infermeres i infermers per mantenir el ritme de vacunació i que, “a Lleida, no hi ha cap dosi disponible que no es punxi. Doblem torns, reorganitzem vacances i ens cobrim entre nosaltres per atendre tots els àmbits de cura. Ens sabem necessàries i formades per liderar la vacunació; alhora que responsables per assumir la càrrega de treball que se’ns imposa. Veritablement, des de l’administració no es poden trobar altres solucions que a mitjà i llarg termini, no malmetin el nostre Sistema de Salut?”.

En aquest sentit, el COILL demana al Departament de Salut que “reconsideri la mesura i que, plegades, infermeres i administració, dissenyem estratègies eficients i segures per a la població”.

 

 

octubre

14juny(juny 14)09:2922oct.(oct. 22)09:2920a Edició del Premi de Recerca d'Atenció Sociosanitària. Termini 22 d'octubre

Menú

X