El COILL felicita les infermeres de Lleida per la difusió positiva que fan de la vacunació contra la COVID19

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermeres de Lleida (COILL), com a membre del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), s’ha adherit a l’acord de col·laboració signat entre l’entitat i el Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC) per combatre la desinformació sobre la salut i la vacunació, en especial sobre la COVID19.

El president del Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), Roger Loppacher, i la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), Estrella Martínez, han signat un conveni de col·laboració per combatre la desinformació sobre els aspectes relacionats amb la salut i la vacunació, de manera especial sobre la Covid-19. Una iniciativa que el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermeres de Lleida (COILL), membre del CCIIC, valora molt positivament i pensa que “reforçarà l’estratègia que seguim des del Col·legi per tal que la ciutadania visqui aquesta campanya amb la confiança que la vacuna és segura”, ha dit Mercè Porté, presidenta del Col·legi.

Des que es va iniciar la campanya de vacunació el passat mes de desembre, les infermeres de Lleida han estat proactives i Porté ha volgut felicitar-les dient que “tot i la complexitat que suposa una campanya de vacunació massiva, hem sabut sobreposar-nos als imprevistos i hem demostrat la capacitat de gestió i acció de la infermeria. Però, com a presidenta del COILL, no vull deixar de destacar la sensibilitat amb què s’està duent a terme. L’esforç que les infermeres i infermers de Lleida estan fent per a la promoció de la vacuna entre la població és encomiable. La divulgació de fotografies i vídeos que ens fan arribar les infermeres vacunadores, ens fan prendre consciència de l’esperança col·lectiva que suposa la vacuna, alhora que dóna transparència a un tema, a vegades controvertit, com és la vacunació. Tasca imprescindible que, dia rere dia, també fan les infermeres d’Atenció Primària, des dels CAPS”.

EL CONVENI

Sobre el conveni, Roger Loppacher ha afirmat: “És molt important comptar amb les professionals de la infermeria, que estan en la primera línia de l’atenció sanitària, i fomentar un tractament informatiu acurat de la important tasca que duen a terme. La seva experiència és també de gran vàlua per identificar els rumors que arriben a la ciutadania en aspectes tan importants com són les vacunes de la Covid, atès que la desinformació pot provocar confusió en la ciutadania en un tema que afecta la salut pública”.

Estrella Martínez ha dit: “La vacuna contra la Covid-19 és salut i els professionals sanitaris i els mitjans de comunicació així ho hem d’explicar. No pot ser que les persones percebin la vacunació com un procés que emmalalteix i es creï desafecció entre la població i, encara més perillós, entre les poblacions de risc”.

El conveni preveu que el CAC compti amb l’assessorament del CCIIC en la detecció i l’anàlisi de la desinformació relacionada amb la salut, l’atenció sanitària i la vacunació. Així mateix, preveu vetllar per un tractament mediàtic acurat sobre la funció i els serveis que presten els professionals de la infermeria.

El conveni preveu també elaborar i difondre materials didàctics que fomentin l’esperit crític de la ciutadania envers els continguts audiovisuals relacionats amb la salut, l’atenció sanitària i les vacunes.

Així mateix, les dues parts s’intercanviaran recursos i materials sobre com detectar la desinformació, i promouran accions conjuntes, com ara sessions informatives, campanyes i recomanacions.

El CCIIC és una corporació que agrupa tots els col·legis territorials d’infermeres i infermers de Catalunya i representa la professió infermera davant les administracions, les corporacions professionals i les entitats. També té cura de la defensa general de la professió infermera d’acord amb els interessos i les necessitats de la ciutadania de Catalunya.

Infermeres: notícies positives per combatre les fake news

La infermera referent en vacunes, Pepi Estany, representarà el CCIIC en el webinar del pròxim dia 23 –organitzat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya i la Plataforma per a l’educació mediàtica–, per analitzar la desinformació sobre les vacunes de la Covid-19 i reflexionar sobre la necessitat d’accedir a informació de qualitat en temps de pandèmia.

En aquesta línia, i fent incidència en la importància de no compartir aquest tipus de notícies, “No els hi hem de donar veu, ni contestar-les explícitament. Les infermeres hem d’aprendre a donar notícies sobre la vacunació contra la Covid-19 o qualsevol altra vacunació o tema de salut, en positiu. Si ho fem, hi haurà menys lloc per a aquestes que no ens interessen”, diu Estany. Com a argument, “les vacunes han demostrat de lluny que són la mesura preventiva més eficaç i solidària”, apunta la infermera, alhora que destaca que “la norma és vacunar-se i les infermeres ens vacunem per protegir també els usuaris i usuàries del sistema de salut”.

Per la seva part, la degana Estrella Martínez ha volgut destacar la importància “que les persones amb patologies cròniques o en procés de malaltia, s’adrecin a la seva infermera per informar-se sobre la idoneïtat de vacunar-se. Les infermeres som referents en vacunació i una font fiable”.

GALERIA FOTOGRÀFICA VACUNACIÓ COVID

abril

15abr.(abr. 15)08:0023(abr. 23)15:00CURS COILL: ACTUALITZACIÓ EN EDUCACIÓ SEXUAL I AFECTIVA

16abr.09:0014:00XII JORNADA D'INFERMERIA I FISIOTERÀPIA

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X