El COILL lamenta la falta de visió de Sanidad en constituir nous comitès deixant de banda les infermeres

Les infermeres no guanyen per a disgustos. Si fa uns dies es produïa l’enèsima (concretament la 21a) pròrroga ‘sine die’ de la ”Proposición de Ley sobre ratios de enfermeras para garantizar la seguridad del paciente en centros sanitarios y otros ámbitos’, després del desacord dels grups parlamentaris que semblen no tenir pressa per assumir que és urgent reduir la ràtio a 6/8 pacients per infermera (15/20 en l’actualitat), amb la consegüent contractació de 130.000 professionals; ara li toca el torn al ‘Comité evaluador de la gestión de la Covid-19’ i a la nova fase del ‘Plan Nacional frente a la Resistencia a los Antibióticos (PRAN)’, en els quals no figura cap infermera com a titular.

Mercè Porté, presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) ha lamentat “la falta de visió del Ministerio de Sanidad en constituir nous comitès deixant de banda les infermeres. Estem cansades d’explicar, per activa i per passiva, el rol capital de la infermeria per assolir un model de salut sostenible. Les infermeres no podem ‘opositar’ cada cop que es crea un nou ens o estructura sanitària. No tenim res a demostrar i sí molt per aportar. Si els nostres governants no són capaços de veureu-ho, s’atansen dies molt obscurs per al nostre sistema de salut”.

La situació també ha tingut també la resposta de la degana de les infermeres i infermers catalans, Estrella Martínez, que apunta errors “de manual” perquè “anem cap a una societat de cures i Sanidad s’equivoca si creu que es pot construir ignorant la infermeria”. Martínez, que diu que la situació “frega ja el surrealisme”, ha reflexionat sobre els esforços que es veuen obligats a fer el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i els quatre col·legis territorials per a “reclamar una qüestió tan òbvia com és la inclusió de les infermeres en els òrgans de decisió i disseny de les polítiques de salut que, si no fos per la gravetat de les conseqüències, tindria una vis còmica. És preocupant que els governs i l’administració perpetuïn un model sanitari tan summament piramidal, aliè a la realitat de la pràctica clínica i, sobretot, aliè a les necessitats de la població. Ara ha estat la pandèmia que, a més, deixarà ‘petjada’ amb la Covid-19 persistent, però és incomprensible que Sanidad no percebi el paper fonamental de la infermeria com a pilar del nostre Sistema de Salut”.

El CCIIC ha lamentat que Sanitat “no reconegui l’autonomia de la professió infermera, artífex dels grans avenços en la cura de les persones i moltes de les polítiques de salut pública que han salvat a mig món”. Finalment, Martínez s’ha mostrat molt preocupada perquè “tenim un problema molt greu amb el reconeixement de la professió. Mentre la ciutadania valora altament la nostra cura, se’ns obliga a anar de despatx en despatx, amb el ‘book’ al braç per a demostrar les nostres aptituds. Vergonyosa la ‘manca de consideració’ a una ciència, la de la infermeria, que està predestinada a millorar la vida de les persones”.

Foto © Ariadna Creus i Àngel García (Banc d’Imatges Infermeres)

No Events on The List at This Time

Menú

X