El COILL lidera el desplegament del Model d’Especialitats Infermeres de Catalunya

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL), junt al Consell, el COIB, el COIGI i el CODITA; acorden el document de consens amb el departament de Salut que estableix les bases per al desplegament i la implantació de les especialitats infermeres a Catalunya (MEIC), junt amb organitzacions empresarials i sindicals i universitats.

El Model d’Especialitats Infermeres de Catalunya (MEIC) és un projecte liderat pel Consell i els quatre Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (COIB, COIGI, COILL i CODITA) i les societats científiques de cadascuna de les especialitats acreditades. L’estratègia de consens, elaborada pel Grup de treball I per a la fase operativa del Fòrum de Diàleg Professional i que té com a objectiu l’impuls de les polítiques de planificació i d’ordenació de la professió infermera, és fruit d’un ampli debat amb el departament de Salut i en el qual també participen les organitzacions empresarials i sindicals i dels representants de les universitats.

La iniciativa té com a objectiu principal fer valer els serveis especialistes a la ciutadania i a les organitzacions, així com el consens explícit entre els diferents especialistes infermers, que:

  • Defineix un marc general dels serveis infermers especialistes en l’àmbit territorial de Catalunya.
  • Estableix el consens previ així com el full de ruta assegurant el compliment dins del procés participatiu entre els diferents àmbits especialistes.
  • Evidencien l’expertesa, el coneixement i les habilitats en forma de plusvàlua.
  • Permeten argumentar sòlidament quins són aquests serveis especialistes, concrets, mesurables, comparables i comprables.
  • Asseguren la creació de categories, llocs de treball específics, nombre d’especialistes per població assignada, entre d’altres.
  • Concreta la base per operativitzar la línia prioritzada del repte 16 del Fòrum de Diàleg Professional “definició del mapa de serveis per al desplegament de les infermeres especialistes i de les infermeres generalistes i/o expertes i vincular els llocs de treball tenint en compte el document de convivència de les especialitats”.

Amb el procés participatiu i de consens (dut a terme entre els anys 2018 i 2019 i en el qual van participar 127 infermeres de les diverses especialitats i de tot Catalunya) i el document ‘Aportació de la infermera a l’atenció primària de salut’ (2010, AIAP), com a punts de partida, el grup coordinat per Glòria Jodar recull en un document els acords sobre línies de serveis en cada etapa de la vida de les persones i que es poden assignar a cadascuna de les set especialitats infermeres: Infermeria familiar i comunitària, Infermeria de salut mental, Infermeria obstetricoginecològica, Infermeria de cures medicoquirúrgiques (per desenvolupar), Infermeria pediàtrica, Infermeria geriàtrica i Infermeria del treball.

Així doncs, el document expressa les línies bàsiques de serveis especialistes posant èmfasi en la promoció de la salut durant la infància; la prevenció de la malaltia en l’adolescència; l’atenció a problemes de salut (aguts i crònics) en l’adultesa; i l’adaptació funcional i de rol, la rehabilitació i l’atenció al dol en la vellesa.

Estrella Martínez, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, ha destacat “la complexitat que suposa el disseny i desenvolupament del MEIC, un objectiu històric i prioritari del Consell i els col·legis d’infermeres i infermers de Catalunya. Aquest document és una gran passa per superar la fase teòrica i una oportunitat per conciliar els marcs legal i professional que han de transformar la Infermeria i l’atenció en salut a la ciutadania”.

Per la seva part, la presidenta de les Infermeres de Lleida, Mercè Porté, ha explicat que “el COILL considera inajornable el desenvolupament de les especialitats infermeres. La nostra formació i capacitació fa anys que supera els estàndards reconeguts oficialment, una discordança que va en detriment de la qualitat assistencial i, també, laboral de les nostres col·legiades. Per la nostra part, predisposició absoluta per a la construcció d’un model d’especialitats infermeres realista, just i sostenible, per a nosaltres i per a la societat”.

 

Podeu consultar el DOCUMENT PROVISIONAL 22/03/22 MODEL D’ESPECIALITATS INFERMERES DE CATALUNYA (MEIC)

Fotos;

(superior): Fòrum de Diàleg Infermeres 22/03/22 ©

(inferior): Infermeria Obstetricoginecològica © Ariadna Creus i Àngel García (Banc Imatges Infermeres)

 

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X