El COILL obre un registre d’agressions per aturar la violència contra les Infermeres de Lleida

El Col·legi crea una finestreta única d’atenció a la col·legiada i apunta la frustració, raons de gènere i la invisibilització de la professionalitat i l’autoritat de la infermera, com a factors de vulnerabilitat davant les agressions.

Protecció en els entorns sanitaris i campanyes de sensibilització ciutadana per prevenir les agressions.

L‘Informe bianual de agresiones a profesionales del Sistema Nacional de Salud (SNS, 2019-2020) del Ministerio de Sanidad, elaborat amb les dades reportades per totes les comunitats autònomes, reflecteix un total de 8.532 agressions notificades el 2020 al conjunt del SNS, enfront de les 10.450 registrades el 2019.

Una reducció de 4,38 punts, ratificada per dades de la unitat especialitzada d’agressions de la Policia Nacional que, en el seu informe del primer semestre del 2020, explicava aquesta disminució pels mesos de confinament en què els ciutadans van veure coartat l’accés als centres sanitaris. Així i tot, es xifraven en més de 8.000 les interlocucions de professionals sanitaris per resoldre tota mena de situacions.

Tot i l’optimisme de les dades globals, els números no han estat igual de benèvols amb les infermeres. L’Informe de l’Observatorio Nacional de Agresiones a Enfermeras del Consejo General de Enfermería (CGE) va detectar, el 2020, un 12,5% més d’agressions a infermeres i infermers que l’any anterior. En total 1.657 agressions oficialment reportades, a les quals caldria sumar les que no es van notificar.

Aquesta tendència, que es revela a l’alça, ha disparat les alarmes i en el cas del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) s’ha decidit impulsar el “Registre d’agressions a les Infermeres i Infermers de Lleida”. El registre té com a objectiu facilitar a totes les infermeres col·legiades una finestreta única on denunciar qualsevol violència en l’exercici de la professió i facilitar-les el suport integral per recuperar-se, físicament i psicològicament, a més de l’assessorament legal i laboral necessari.

L’habilitació del registre permetrà obtenir informació detallada sobre el tipus i l’abast de les violències patides –verbal (amenaces, insults, desqualificacions…) i física (empenyes, cops de puny…)–; el tipus de centres i serveis amb més índex d’incidències; l’impacte segons la categoria professional i lloc de treball de la infermera/er agredit, les causes esgrimides per l’agressor/a; o el perfil de la persona agressora i la seva relació –usuari, pacient, familiar…– amb la infermera/er. Un gresol de dades que, segons fonts col·legials, han de servir “per adoptar mesures de protecció eficients que garanteixin la seguretat física, així com emocional i psicològica, de les nostres infermeres; alhora que endegar campanyes de sensibilització ciutadana”.

Sobre aquesta avaluació de l’augment d’agressions a les infermeres, el COILL en fa una segona lectura. “Ser la força de treball més nombrosa del sistema sanitari –més del 60% dels professionals de la Salut– i la proximitat i accessibilitat –amb usuaris, pacients i familiars– segurament són factors d’exposició a tenir en compte per comprendre el perquè les infermeres patim tantes agressions. Però, hi ha altres condicionants que ens fan vulnerables com el fet de ser una professió altament feminitzada (el 85% som dones) o els nivells de percepció que té la població sobre la nostra autoritat i capacitació, quant a la valoració que es fa de la nostra professionalitat o lideratge al capdavant de centres, unitats i serveis sanitaris i residencials; tantes vegades invisibilitzada pel mateix sistema”, explica la Junta del COILL.

A més, les Infermeres de Lleida destaquen que “ens trobem en una situació sanitària molt delicada i patim sobre manera la frustració dels usuaris i usuàries que perceben retard o mancances en l’atenció sanitària. No oblidem que venim d’una època ‘massa llarga’ de restriccions que, a vegades, ens incapacita per a la gestió i resolució emocional dels conflictes. Esperem que aquestes dades aportin l’evidència necessària per corregir la situació”.

El “Registre d’agressions a les Infermeres i Infermers de Lleida” ha estat presentat avui per Mercè Porte, Miquel Àngel Calderó i Mariona Rocaspana –presidenta, secretari i responsable dels serveis de suport a la col·legiada del COILL, respectivament–, a la seu del COILL. Per notificar l’agressió cal accedir al formulari web i omplir un senzill qüestionari. El Col·legi garanteix que totes les informacions aportades seran tractades amb la màxima confidencialitat per part de l’equip de suport a la col·legiada, que en farà la valoració i contactarà amb la infermera denunciant.

 

abril

15abr.(abr. 15)08:0023(abr. 23)15:00CURS COILL: ACTUALITZACIÓ EN EDUCACIÓ SEXUAL I AFECTIVA

16abr.09:0014:00XII JORNADA D'INFERMERIA I FISIOTERÀPIA

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X