El COILL tanca el seu Centenari amb la trobada amb la Intercol·legial de Salut i una taula rodona

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) ha posat punt final avui, 16 de febrer, als actes commemoratius que van arrencar amb l’exposició ‘Infermeres en la Memòria. La força invisible d’una professió’, que es pot visitar fins al 18 de febrer.

Aquesta mateixa tarda, la junta de Govern del Col·legi –amb la seva presidenta, Mercè Porté, al capdavant– ha rebut els representants de la Intercol·legial de Salut a la Zona Zero de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), seu de l’exposició. A la visita guiada i posterior trobada professional han assistit: Ramon Mur, Sebastià Barranco i Pilar Guiu, president, vicepresident i vocal, respectivament; del Col·legi Oficial de Metges de Lleida; Maria EnriqueTarancón i Sílvia Pallàs, presidenta i vicepresidenta respectivament, del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Lleida; Ramon Aigüadé i Yolanda Sánchez, degà i vicedegana respectivament, del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya; Judith Guim i Núria Boneta, tresorera i membre de la Comissió Territorial a Lleida, del Col·legi de Logopedes de Catalunya; membres de la delegació a Lleida del Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya; Javier Rojas, delegat a Lleida del Col·legi Oficial d’Òptics i Òptiques Optometristes de Catalunya; Anna Vidal, delegada a Lleida del Col·legi Oficial de Podòlegs de Catalunya; Jaume Celma i Antonio Alcàntara, president i secretari respectivament, de la delegació a Lleida del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i Carmen López, presidenta del Col·legi Oficial de Veterinaris de Lleida.

També havien estat convidats els representants de les delegacions territorials a Lleida del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes de Catalunya, del Col·legi de Terapeutes Ocupacionals de Catalunya i del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya que, per raons d’agenda, han excusat l’assistència.

Al matí, els membres de l’Associació FEBE d’Història d’Infermeria, Anna Ramió, Gloria Gallego, Carme Torres, Lorena Tejero i Miquel Àngel Calderó; han protagonitzat la taula rodona “A la recerca de com i per què hem arribat fins aquí. Aportacions del Grup FEBE”.

Entorn dels treballs d’investigació històrica que s’han dut a terme entre els anys 2008 i 2022, l’activitat ha tingut lloc l’Aula Magna del Campus de Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida, amb gran èxit de públic.

La benvinguda institucional ha anat a càrrec Judith Roca, degana de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (FIF-UdL); i Miquel Àngel Calderó, secretari del COILL; com a coorganitzadors de la sessió, juntament amb l’Associació FEBE.

Foto: Glòria Gallego, Carme Torres, Miquel Àngel Calderó, Judith Roca, Anna Ramió i Lorena Tejero.

EXPOSICIÓ INFERMERES EN LA MEMÒRIA

La mostra ‘Infermeres en la Memòria. La força invisible d’una professió’, que romandrà oberta fins al pròxim 18 de febrer, examina la història de les infermeres i de la professió, des de principis del segle XIV fins a la creació de la diplomatura universitària, l’any 1977, en els territoris de llengua catalana. Un recull cronològic del patrimoni històric, tant material com immaterial, de la Infermeria, a partir d’un ampli fons documental i iconogràfic, panels explicatius i objectes que han format part de la pràctica professional de matrones, practicants, ATS i infermeres; així com amb diverses indumentàries utilitzades en diferents èpoques i àmbits de cura.

A més, l’exposició incorpora al discurs la singularitat i el desenvolupament de la Infermeria a la província de Lleida. La història local de les Infermeres de Lleida s’estructura en tres blocs, el primer d’ells dedicat a la infermeria religiosa i les Filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül, vinculades en els seus inicis a l’Antic Hospital de Santa Maria (actual IEI i seu de l’exposició); el segon a l’educació infermera a Lleida, amb figures com la de l’Ajudant Tècnic Sanitari (ATS, 1950), la Dama Infermera Voluntària de Creu Roja i la Dama Infermera de Sanitat Militar; i un tercer plafó que recull les diferents nomenclatures professionals i del mateix col·legi, entre els anys 1921 i 2021. Una narrativa molt propera que neix de la recerca i el coneixement dels infermers de Lleida i historiadors Dra. Carme Torres, Dra. Lorena Lourdes Tejero i Miquel Àngel Calderó.

Informació Exposició Centenari COILL ‘Infermeres en la Memòria’

abril

16abr.09:0014:00XII JORNADA D'INFERMERIA I FISIOTERÀPIA

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X