“El món enveja les nostres Infermeres i a casa nostra se’ns vol amagar”

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida s’oposa a la inscripció de la Infermeria, com a disciplina menor de l’Àmbit de Coneixement ‘Especialitats de la Salut’, tal com proposa el projecte del Real Decret sobre organització Universitària.

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) s’uneix al Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) per fer front a la reorganització plantejada pel Ministerio de Universidades que, en el seu ‘Proyecto de Real Decreto por el que se establece la organización de las enseñanzas universitarias y del procedimiento de aseguramiento de su calidad’, eclipsa la Infermeria que no apareix com a tal en la relació dels Àmbits de Coneixement als quals es podran inscriure els títols universitaris oficials de Grau i de Màster, “relegada al calaix de sastre d’Especialitats de la Salut”, tal com ha denunciat Estrella Martínez, degana del Consell.

I és que l’esborrany sotmès a exposició pública, elimina l’ordenació actual estructurada en cinc branques –Arts i Humanitats, Ciències, Ciències de la Salut, Ciències socials i jurídiques i Enginyeria i Arquitectura– establint 28 àmbits de coneixement. “Una decisió nefasta a curt, mitjà i llarg termini per a la nostra professió. Les infermeres no som les germanes petites de la salut i aquesta consideració de disciplina menor és un pas enrere que trasllada la Infermeria més moderna, més científica i més autònoma que ha existit, al segle passat”, explica Martínez.

El Consell i el COILL lamenten que el projecte legislatiu, a més de no resoldre qüestions bàsiques i encara per desenvolupar que afecten la formació dels estudiants del Grau d’Infermeria, agreugi qüestions cabdals com ara la producció de coneixement o l’atractivitat dels estudis.

En aquest sentit, Mercè Porté, presidenta del COILL, es mostra “desconcertada” perquè “no podem entendre com en una situació de pandèmia tan terrible com la que vivim i mentre els Estats es mobilitzen per solucionar el dèficit mundial d’infermeres amb recursos i incentius per incrementar el nombre de places i promocions universitàries, sovint amb la nostra formació i capacitació professional com a referència, aquí se’ns fa recular. El món enveja les nostres Infermeres i a casa nostra se’ns vol amagar”.

Des del Consell s’aposta per una acció coordinada de totes les organitzacions infermeres, a tots els nivells professionals i àmbits territorials. “Cal estar alerta perquè aquest decret podria fer trontollar la qualitat formativa, derivada de la infradotació dels recursos propis dels estudis de Grau d’Infermeria; cronificar la precarietat laboral de les noves generacions; o alentir el desenvolupament de les especialitats infermeres i el reconeixement de la categoria professional Al que tantes portes ens barra”, ha dit Estrella Martínez.

PORTAL INFORMATIU EXPOSICIÓ PÚBLICA Proyecto de Real Decreto por el que se establece la organización de las enseñanzas universitarias y del procedimiento de aseguramiento de su calidad

Foto © Ariadna Creus i Àngel García / Banc d’Imatges Infermeres

No Events on The List at This Time

Menú

X