“És urgent obrir més línies d’investigació que evidenciïn els beneficis del rol i la cura infermers davant el sistema de salut i la societat”. Infermeres de Lleida, a # inves19

Sessió exprés sobre la transcendència de recerca infermera per a l’èxit de la campanya mundial Nursing Now® i els objectius de la infermeria catalana com a agent impulsor de el moviment.

Comunicacions orals i pòsters mostren la bona salut de la infermeria de Lleida en # inves19, XXIII Encuentro Internacional de Investigación en Cuidados, el fòrum estatal per excel·lència i un dels referents internacionals que aquest any se celebra a Barcelona.

Enguany, les infermeres lleidatanes tenen més a prop que mai l’elit de la infermeria estatal i internacional. L’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona acull, des del passat dia 20 i fins avui divendres, el XXIII Encuentro Internacional de Investigación en Cuidados que, de la mà d’Investén-isciii, dedica aquesta edició a la necessitat de compartir i estandarditzar els indicadors i dades dels resultats de la investigació i pràctica infermera en la població i en el propi sistema sanitari.

Com és habitual, una delegació de l’Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) ha participat en el programa amb la presentació de comunicacions orals i pòsters científics en què s’exposen els programes i estudis més destacats que s’estan duent a terme des del marc local i, molts d’ells, íntimament relacionats o inclosos en les línies d’investigació i pràctica clínica de rang internacional.

Sessió Exprès “Nursing Now®”, a càrrec de Montserrat Gea. ©Investén-isciii

En aquest sentit, Montserrat Gea, presidenta del COILL i com a secretària del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), va impartir ahir 21 de novembre, una sessió exprés sobre “Com contribuir, mitjançant la investigació en cures, als objectius de la campanya Nursing Now®“. Gea va fer un recorregut des de l’origen de el moviment –inspirat en l’informe conegut com “Triple Impacto de la Enfermería” (APPG on Global Health- October 2016), redactat per un grup de parlamentaris de diferents partits de la Cambra dels Comuns del Regne Unit que posa de manifest la importància que té el desenvolupament de la infermeria i l’accés dels professionals del sector a llocs de responsabilitat gestora, i també, a càrrecs polítics, per aconseguir precisament aquest triple impacte que dóna títol a l’informe– fins als objectius més immediats que des de CatalanNursingNow® s’han fixat. Y es que, en puertas de la celebración de 2020, Any Internacional de la Infermera i la Matrona, la infermeria catalana planteja la necessitat d’influir en l’educació de les infermeres i la taxa de reemplaçament –el 30% de les infermeres catalanes es jubilaran en els propers anys– per millorar el desenvolupament professional, les normes, la regulació i les condicions de salut de les infermeres, com el recentment aprovat decret d’acreditació per a la Prescripció Infermera. També es considera estratègic consolidar majors quotes de participació de les infermeres en polítiques de salut global, elevant a les professionals a llocs de treball de lideratge. Finalment, Montserrat Gea, va fer una crida a obrir més línies investigació infermera que constatin l’evidència dels rols infermers i l’impacte de les cures d’infermeria.

EL ENCUENTRO #inves19

El XXIII Encuentro Internacional de Investigación en Cuidados, # inves19, es va inaugurar amb una àmplia representació de la infermeria catalana que, com a amfitriona de l’esdeveniment ha estat també part activa en l’organització –Escola d’Infermeria de la Universitat de Barcelona i Col·legi Oficial d’Infermeria de Barcelona (COIB)– que lidera la Unitat d’Investigació en Cures de Salut de l’Institut de Salut Carlos III (Investén-isciii).

Més de mig miler d’infermeres i infermers de tot el món, en el que és la major trobada de recerca infermera d’Espanya, per dilucidar com arribar a estandarditzar els indicadors i difondre les dades dels resultats de la investigació i pràctica infermera. Un desafiament per a la professió en aspectes com la terminologia, la tecnologia i, fins i tot, la capacitat de les infermeres per comunicar l’impacte que la seva pràctica professional té sobre la salut de les persones.

El congrés ha inclòs tres sessions plenàries a càrrec de ponents de prestigi nacional i internacional. Entre ells destaca Patricia A. Patrician, doctora en Infermeria, professora i titular de la Càtedra Rachel Z. Booth Endowed Chair de l’Escola d’Infermeria de la Universitat d’Alabama, a Birmingham (Estats Units). També han participat Jan Florin, infermer i professor associat d’Infermeria en el Karolinska Institutet ia la Universitat de Dalarna (tots dos a Suècia); i Sanna Salanterä, professora d’Infermeria Clínica a la Universitat de Turku (Finlàndia) i directora d’Infermeria en a l’Hospital Universitari de la mateixa ciutat.

Amb més de 250 comunicacions (presencials i virtuals) i més de 150 pòsters d’infermeres (majoritàriament espanyols), Portugal, Itàlia, Brasil, Canadà, República Txeca, Mèxic o Cuba, són alguns dels països representats.

Inauguració de la Trobada, a càrrec de Manuel Cuenca, sotsdirector general de Serveis Aplicats, Formació i Investigació de l’Institut de Salut Carlos III; Antoni Trilla, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut; Albert Tort, president de l’COIB; Núria Cuxart, degana de el Consell de Col·legis d’Infermeria de Catalunya; Pilar Delgado, vicedegana de l’esmentada facultat, i Mayte Moreno, directora d’Investén-isciii.. ©Investén-isciii

Un ampli programa que clou el XXIV Encuentro Internacional de Investigación en Cuidados, a l’agenda: de l’11 al 13 de novembre 2020, a Pamplona.

Protagonisme dels doctorants

De forma paral·lela a la trobada, s’ha celebrat la I Jornada Internacional de Doctorands, que ha ofert als doctorands un espai d’intercanvi, aprenentatge i difusió entre companys que estiguin en la mateixa situació. Cal destacar que les infermeres poden realitzar el doctorat des de fa gairebé una dècada, quan els estudis d’infermeria van passar de diplomatura a grau. La jornada ha estat organitzada pel programa de doctorat “Cures Integrals i Serveis de Salut”, en el qual participen la Universitat de Vic, la Universitat de Lleida, la Universidad de Jaén i Investén-isciii.

Investén-isciii, 23 anys apostant per la recerca infermera

Per la seva banda, Investén-isciii treballa des dels seus inicis en la coordinació i desenvolupament de la investigació en infermeria, sota el paraigua de l’ISCIII. Els seus orígens es remunten a 1996, ja que amb motiu de la celebració del Seminario de la Red de Unidades de Investigación -Reuni, l’ISCIII va crear un grup de treball per elaborar una ponència sobre la situació de la recerca en infermeria al país, que posteriorment es va consolidar sota el nom de Investén-isciii.

El 2011, passa a denominar-se Unidad de Investigación en Cuidados de Salud (Investén-isciii). Entre les seves línies estratègiques destaca el desenvolupament d’iniciatives i recomanacions per a la planificació i gestió de la recerca, garantint la presència de la investigació en cures de salut en polítiques generals; la promoció de l’activitat investigadora i innovació en aquesta àrea; la identificació de necessitats de formació; el suport d’iniciatives que facilitin el desenvolupament de les cures de salut basats en l’evidència, garantint la transferència de resultats i la seva aplicació pràctica, i l’assessoria en metodologia a tots els professionals interessats.

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X