Guia infermera per prevenir i tractar l’osteoporosi

La malaltia afecta més de 2 milions i mig de persones a Espanya i segons el darrer informe europeu de la Fundació Internacional de l’Osteoporosi, el 2021, la prevalença en la població va augmentar el 5,4% de la població, alhora que la mitjana de la Unió Europea (5,6%).

El Consejo General de Enfermería i l’Instituto Español de Investigaciones han publicat aquest mes de maig un segon manual. En aquesta ocasió, es tracta de la Guía de recomendaciones prácticas en Osteoporosis”, un document que posa en valor l’aportació de les infermeres, tant en la prevenció de la malaltia com en el tractament.

El paper de la infermera a l’osteoporosi engloba diversos àmbits. A l’àmbit d’Atenció Primària destaca la prevenció i promoció de la salut, incloent-hi l’educació sanitària en hàbits saludables de vida, ja que, a més, s’ha demostrat la importància de l’educació sobre les mesures de prevenció i promoció com a elements rellevants a l’atenció d’aquesta malaltia. També es duen a terme programes, com ara la prevenció de caigudes i el control de medicació.
A l’àmbit hospitalari es duu a terme la millora de la qualitat assistencial, la millora del seguiment de determinades afeccions, l’entrenament del pacient en l’administració dels seus fàrmacs, el suport del control analític per evitar efectes adversos, millora del compliment terapèutic, cribratge de factors de risc i emplenament de qüestionaris al respecte.

Més de 2 milions i mig de persones pateixen osteoporosi a Espanya, una malaltia caracteritzada per una disminució de la densitat dels ossos deguda a la pèrdua de teixit ossi. L’augment ha estat notable els darrers anys, ja que va molt associada a l’envelliment de la població i a l’augment de l’esperança de vida que s’està produint a nivell mundial. En termes generals, 1 de cada 3 dones i 1 de cada 5 homes patirà una fractura osteoporòtica al llarg de la vida.

La pèrdua de teixit ossi condueix a una disminució de la resistència al traumatisme o càrrega, cosa que provoca fractures. Segons el darrer informe europeu de la Fundació Internacional de l’Osteoporosi, el 2021 la prevalença en la població va augmentar el 5,4% de la població, alhora que la mitjana de la Unió Europea (5,6%). A Espanya s’estima que el 22,6% de les dones i el 6,8% dels homes de 50 anys o més tenen osteoporosi.

GUIA EN PDF

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X