Infermeres gestores de la imatge corporal i dermoestètica

Associació d’Imatge Corporal i Dermoestètica de Diplomades en Infermeria – ACICDDI

Fa gairebé quinze anys, unes professionals de la infermeria van adonar-se que hi havia una demanda social de la cura de la imatge corporal en qualsevol cicle vital i estat de salut. Per resoldre aquesta qüestió i donar resposta a allò que demanava la societat van contactar amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) per saber quina formació era la necessària per obtenir el perfil professional adequat.

Després d’un temps, ja el 2014, va quedar establert el perfil de la Infermera Gestora de la Imatge Corporal, unes competències que es van fer públiques el 2017. Aquest treball fet conjuntament va culminar amb la constitució de l’Associació d’Imatge Corporal i Dermoestètica de Diplomades en Infermeria (ACICDDI), fundada el 2018 i que presideix la barcelonina Núria Sáez, infermera experta en Imatge Corporal. La infermera lleidatana Aida Leal forma part també d’aquesta nova associació. Conversem amb elles sobre el paper de la infermeria en la gestió de la imatge corporal i dermoestètica.

©ACICDDI


ENTREVISTA

Què és l’Associació d’Imatge Corporal i Dermoestètica de Diplomades en Infermeria?

És una associació que contempla la pràctica professional de les infermeres que fa anys que treballen, de manera directa o indirecta, en les cures de la imatge corporal en qualsevol àmbit assistencial –públic o privat– (oncologia, cremats, envelliment, trastorns alimentaris, canvis de gènere, pro-intra-post quirúrgic…, entre altres).

Quan neix l’ACICDDI i per què? Neix per la necessitat prèvia social com a demanda de la cura de la imatge corporal. Val a dir que la infermera que treballa com a gestora de salut molt a prop de les persones, en qualsevol estat de salut i cicle vital, és la que té la inquietud de resoldre aquests aspectes. Per això fa gairebé quinze anys, ens vam posar en contacte amb el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona (COIB) amb les seves diferents assessories (com per exemple, l’assessoria de Responsabilitat Professional) per saber quines formacions s’havien de realitzar per obtenir aquest perfil, quines eren les competències d’una infermera com a gestora de la imatge corporal i quin suport es rebria del COIB. I així, des de la Direcció de Programes del COIB s’endegà, el 2014, la creació del perfil de la Infermera Gestora de la Imatge Corporal. El novembre del 2017 es va fer públic el document on hi han desenvolupades les competències. Després de fer aquest camí conjuntament amb el COIB vam decidir crear l’ACICDDI que aplega infermeres expertes en la imatge corporal i dermoestètica. Era el febrer del 2018.

Quins són els objectius fonamentals de l’Associació?

En primer lloc es vol donar veu social a aquest perfil i resoldre les necessitats de les persones quan s’han de fer cures de la imatge corporal.
A més, es pretén tenir a l’abast els nous coneixements fent una formació curosa sobre imatge corporal i de la percepció del cos.

Quin servei fan les infermeres expertes en la gestió de la imatge corporal i dermoestètica?

Aquestes professionals acompanyen les persones des que es detecten necessitats per resoldre dubtes sobre la seva imatge corporal. També treballen conjuntament amb la persona perquè sigui autònoma en les seves cures de la imatge corporal (per exemple: perruques, maquillatge, recomanacions tòpiques per la cura de la pell, quin tipus de roba és la més adient…). Altres serveis serien, per exemple, al final un trajecte com seria una cirurgia reparadora o en pacients oncològiques serveis com micro pigmentar una arèola.

Quines competències destacaríeu. Què s’espera d’aquestes professionals?

Les competències són les pròpies de la infermera com a gestora de la imatge corporal: tenir eines, saber quins procediments cal fer, desenvolupar una adequada anàlisi i gestió del cas, realitzar formació continuada, escolta activa… Les infermeres gestores de la imatge corporal han de ser properes i resoldre dubtes. A més, les cures que es proposin han de tenir una finalitat ètica i adequada a cada cas concret. Cal dir que és una tasca interdisciplinària.

Maneig del pes, cures de l’ostomia, educació per la salut, facilitar el dol… Quina és la intervenció més freqüent?

Sincerament totes. Pel que fa al dol, és una pèrdua del que abans hi era. Pot ser que el cos canviï i l’autoestima també.

Quines tècniques han de saber o poden utilitzar?

Les tècniques són molt importants i dependran de la unitat en què la infermera estigui treballant. Les cures de la imatge corporal s’han d’ajustar moltíssim. Per exemple: ostomies, un mesurament per reconstrucció de pit i micropigmentació, recuperació d’un estil saludable d’alimentació, exercici…

Pel que fa a la cirurgia menor, quines tècniques realitzen?

Les intervencions de cirurgia menor són de caràcter assistencial, com potser unes sutures. També poden intervenir en tot el que no sigui patològic a la cura de la pell (berrugues…).

Quins beneficis pot tenir el pacient amb aquestes accions?

Els beneficis més importants serien el fet de poder recuperar un estil de vida saludable, tenir una percepció de la seva imatge corporal adequada i saludable i amb una autoestima ben equilibrada.

Què poden fer les infermeres interessades en aquest camp? Com s’han de formar? On han de dirigir-se?

Es poden informar a través del COILL i es podran formar d’acord amb el seu currículum professional i l’àrea. Hi ha circuits formatius o itineraris que, des de l’ACICDDI, restem a la disposició a valorar i informar.
Per a més informació es pot consultar el web, www.acicddi.org, i es pot contactar amb l’associació a través del correu info@acicddi.org


AIDA LEAL MIQUEL és grau en Infermeria per la Universitat Autònoma de Barcelona i Master of Science (MS) Tècnica quirúrgica i MS Metodologia de la investigació i mètodes quantitatius, per la Universitat de Lleida.


NÚRIA SÁEZ GÓMEZ és grau en Infermeria per la UB; Postgrau en Teràpies Naturals; Màster en Bioètica i Dret i Màster en Direcció, lideratge i coaching; a més d’experta universitària en infermeria dermoestètica.

abril

16abr.09:0014:00XII JORNADA D'INFERMERIA I FISIOTERÀPIA

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X