Infermeres voluntàries contra el càncer

Pilena Naval, Jasmina Dolcet, Sisco Maranges i M. Montserrat Duch col·laboren amb l’aeccLleida

La Junta Provincial de l’aeccLLEIDA compta amb la presència de professionals de la infermeria que representen diferents territoris. Són la Jasmina Dolcet, el Sisco Maranges i la Pilena Naval. La Maria Montserrat Duch, també infermera, ha estat vicepresidenta de la junta en la darrera legislatura. Amb ells conversem sobre l’associació i el pes que té la infermeria en l’entitat.

ENTREVISTA AMB LES INFERMERES VOLUNTÀRIES DE L’aeccLLEIDA

Dins els actes que organitza l’aeccLleida, n’hi ha algun en què les infermeres voluntàries fan alguna aportació directament relacionada amb la professió?

”Sóc infermera sempre”, diu la Maria Montserrat Duch, “per tant moltes de les meves accions estan marcades per la meva professió. Així doncs, tot i que no de manera específica, en moltes de les activitats que s’organitzen, com les caminades o les activitats físiques; sempre estem a disposició de l’organització per si cal fer alguna actuació”. “On les infermeres sí que tenen un paper rellevant”, afegeix Duch, “és en les colònies que, des de fa 20 anys, organitza l’associació a la Vall d’Aran, ja que som part important del voluntariat que organitza i duu a terme aquesta activitat”.

Davant el diagnòstic i tractament del càncer, quin pes té la infermera?

”El paper de la infermera és molt important”, diu la Pilena Naval, “donat que és més accessible que el metge i durant els tractaments passa molt de temps amb el pacient”.
Una postura que comparteix el Sisco Maranges que postula, a més, que “sovint en el moment de la notícia inicial, el pacient i la família surten de la consulta sense haver escoltat bona part de l’explicació de l’oncòleg, ja que en sentir la paraula càncer o tumor, es queden una mica en estat de xoc”. “Moltes vegades és infermeria qui torna a veure al pacient i amb més tranquil·litat es podrà parlar del diagnòstic i fer l’acompanyament durant el procés”, diu Maranges. ”És important pels pacients tenir una persona de referència on poder acudir. Durant el tractament es passen moltes hores a l’hospital de dia, sempre en contacte amb infermeria”, comenta en Sisco.

“Dins l’associació el protagonisme el prenen les persones. L’entitat intenta acompanyar-les i ajudar-les i entre elles també s’ajuden”

Sisco Maranges

Per la Maria Montserrat Duch, en tots els temes de salut resulta essencial el paper de la infermera per portar la malaltia a bon terme. “La infermera és un pilar fonamental en el moment del diagnòstic, ja que ens recolzarà”, diu Duch. “Ens donarà suport i orientarà en les passes a fer, serà al nostre costat en els ingressos hospitalaris, en el tractament -tant en la quimioteràpia com en altres. El pes de la infermeria és molt alt en aquesta malaltia”, conclou la Maria Montserrat.

Quin rol té la infermera d’AP en la prevenció del càncer basada en els onze punts del Codi Europeu contra el Càncer. Temes com l’epidemiologia del càncer, tabac, alimentació, exercici físic, prevenció del càncer urològic, de còlon, de mama, HPV, tant en la dona com en l’home.

“Cal tenir en compte que les infermeres tenim cura dels pacients en tot moment i més si cal si el pacient està sensible”, diu la Pilena Naval.
“Així doncs”, remarca Maria Montserrat Duch, “entre les tasques de l’Atenció Primària (AP) tenim la prevenció i, per tant, també el Codi Europeu contra el càncer que entra dins de les indicacions que la nostra infermera o infermer de referència ens farà i recordarà de manera sistemàtica”.

“Les infermeres tenim un paper rellevant en les colònies que organitza l’associació”

Maria Montserrat Duch

“D’altra banda”, recorda en Sisco Maranges, “la prevenció és una part important dins de la feina d’AP, encara que moltes vegades queda relegada a un segon terme per falta de temps, ja que la part assistencial ocupa moltes hores i també perquè els resultats de la prevenció són a llarg termini. Cal que els pacients també estiguin implicats, és més fàcil la pastilla que ho cura tot”. “A més”, diu Maranges, “tinc la impressió que si preguntéssim als nois i noies que acaben els estudis d’infermeria on els agradaria treballar, crec que una majoria ens diria a urgències. Ens hem de creure la prevenció, tant les persones que treballem amb la salut i els ciutadans, com sobretot els nostres governants”.

Per qui desconeix l’aeccLleida, podríem dir que és un lloc on el càncer no és el protagonista. Què en penseu?

“En les activitats de l’aeccLleida la malaltia no és la protagonista, tot i que està present”, diu la Maria Montserrat Duch. “Existeix l’associació perquè hi ha persones amb càncer però, en la marxa nòrdica, el ioga, la fisioteràpia aquàtica, l’activitat física o la zumba, el grup es relaciona amb normalitat. Es parla de la malaltia de forma ocasional, quan hi ha algun aspecte que la persona considera que, qui està al seu costat, el pot ajudar d’alguna manera perquè ho ha viscut”, comenta Duch. “Altra cosa són les prestacions d’orientació mèdica, atenció psicològica o fisioteràpia individual on la malaltia és el centre”, puntualitza. Pel Sisco Maranges, dins l’associació el protagonisme el prenen les persones. “L’entitat intenta acompanyar-les i ajudar-les i, entre elles també s’ajuden”, diu. Per contra, Pilena Naval creu que, qui no coneix l’aeccLleida creu que sempre es parla de càncer quan la realitat és una altra.

Què ha aportat l’aeccLleida a la vostra vida?

“Molta activitat i energia positiva”, diu la Pilena Naval. Per la Maria Montserrat Duch l’aeccLleida ha estat un punt d’acollida en un moment de la seva malaltia en què va tenir la necessitat d’acompanyament. “L’aeccLleida em va respondre de manera immediata i desinteressada”, diu Duch, “no em vaig sentir estranya en cap moment. Crec que la tasca de l’associació és necessària i ajuda molt als que passen per aquest moment, sigui ells mateixos o algú proper. Cal promocionar l’associació en tots els esgraons sanitaris perquè ningú se senti sol”, comenta la Maria Montserrat. Per en Sisco Maranges, l’associació implica força i ganes de continuar. “Puc veure i viure les coses i situacions de manera diferent”, diu. “He trobat persones amb què he treballat i hem esdevingut amics. Tinc la sort de poder viure i participar, des del seu naixement, d’una de les activitats especials de l’associació: les colònies per infants amb càncer que es fan a la Vall d’Aran des de ja fa 20 anys. Aquesta activitat, que dura una setmana, és molt especial per a mi i la visc intensament. Convisc amb nens i nenes que, tot i la seva curta edat, han viscut una vida molt intensa. Són grans lluitadors i volen que els tractin de la mateixa manera que qualsevol infant de la seva edat”, puntualitza Maranges.


L’AECC-Catalunya Contra el Càncer té la seva delegació a Lleida al número 25 del carrer Pallars. L’aeccLleida fa una tasca d’assessorament i suport, tant a pacients com a les seves famílies, donant rellevància a les activitats que organitzen i impulsant la prevenció d’aquesta malaltia. De l’associació i el seu funcionament parlem amb la seva gerent, l’Eva Figuera.

ENTREVISTA AMB EVA FIGUERA, GERENT DE L’aeccLLEIDA

Com funciona l’aeccLleida? Quants socis té, com es gestiona i quin és el seu objectiu? L’aeccLleida compta amb més de 3.500 socis, 500 voluntaris i col·laboradors i un equip de professionals. El seu principal objectiu és treballar per a les persones; impulsant la prevenció per evitar el càncer, acompanyant a pacients i famílies durant tota la malaltia i millorant la curació del càncer finançant la millora de la investigació.

Quines activitats feu? En primer lloc voldria remarcar que tots els nostres serveis són gratuïts i que no cal ser soci per poder participar, tant de les activitats com de les prestacions que desenvolupem en tot el territori, a través de les nostres juntes locals en totes les capitals de comarca. És molt important per a nosaltres donar resposta a la realitat de la nostra província i la seva dispersió geogràfica.
Les activitats i prestacions són des del suport psicològic individual i grupal en qualsevol moment del procés de malaltia, servei de prevenció i tractament del limfedema, servei de treball social amb assessorament i orientació social, ajudes econòmiques, préstec de material ortoprotètic i de perruques i orientació juridicolaboral… També fem activitats grupals com la marxa nòrdica, un grup d’exercici físic, ioga, fisioteràpia aquàtica, zumba… Totes les activitats es realitzen per a millorar la qualitat de vida dels pacients. També oferim servei de voluntariat d’acompanyament, tant a l’hospital com a domicili. De totes les activitats que fem, m’agradaria destacar les colònies per a infants amb càncer de tot l’estat que organitzem des de fa 20 anys. L’activitat es fa a Salardú (Vall d’Aran) i compta amb més de 100 participants en cada edició.

“Fem assessorament i acollida a pacients i famílies”

EVA FIGUERA

Quin tipus d’assessorament o suport féu des de l’aeccLleida, tant al pacient com a la família? Fem assessorament i acollida, tant a pacients com a famílies, en qualsevol moment del procés de la malaltia. Intentem entendre les necessitats i demandes dels pacients i, amb les nostres prestacions, els donem resposta. Oferim els nostres serveis perquè se sentin acompanyats en tot moment, sempre complementant-ho amb la sanitat i centrant-nos en aquells aspectes que ajudin a millorar la seva adherència als tractaments i a millorar la seva qualitat de vida. És molt important treballar perquè els pacients siguin el màxim de proactius possible en la seva recuperació.

Patir càncer causa un impacte que no causen altres malalties. Com ajudeu, en aquest sentit, tant el pacient com la família? Un diagnòstic d’una malaltia oncològica suposa un impacte, tant en les persones amb malaltia com en els seus familiars, ja que suposa un trencament amb la seva vida quotidiana. Des del punt de vista psicosocial la malaltia interfereix originant canvis importants en totes les àrees com el treball, l’oci, les relacions socials, psicològicament, emocionalment… En molts casos els familiars presentaran una simptomatologia semblant i hem de donar resposta també a aquestes necessitats.

Quin gruix d’infermeres voluntàries té l’associació i quin és el seu paper dins l’entitat? Tenim infermers i infermeres que formen part de la junta executiva de l’aeccLleida, de les juntes locals i d’altres tipus de voluntariat dins de l’associació.

Eva Figuera ©aeccLleida

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X