ISIH 2020: Lleida, seu del pensament crític en salut

La 8a IN SICKNESS & HEALTH CONFERENCE, del 10 al 12 de juny, convida les infermeres a participar en el debat i disseny de polítiques de salut en què la cura de les persones sigui prioritària i inqüestionable, davant les amenaces a la bona governança en salut

El pensament crític en salut, és un nivell més elevat de reflexió que té per objectiu formular noves teories en salut que donin resposta a preocupacions manifestes com són, entre altres, l’equitat sanitària, l’accés desigual de les persones a una cura assequible, la governança general per a la salut, la tecnomedicina o la creixent influència del capitalisme en els sistemes de salut d’aquests inicis del segle XXI.

Que la 8a Conferència Internacional ISIH (IN SICKNESS & HEALTH) hagi triat la ciutat de Lleida com a seu –del 10 al 12 de juny, a la Universitat de Lleida–, és una oportunitat única per a les infermeres. Una aproximació a l’elit científica que obre la porta a noves maneres de pensar en salut que són d’interès clau per a les professionals que aquest 2020 vivim un moment de màxima visibilització amb la celebració de l’Any Mundial de la Infermera i la Llevadora.

El grup té al capdavant alguns dels grans pensadors de la salut actuals, integrats en el grup Helsinki 7, com la Kristin Bjornsdottir (Islàndia), experta en infermeria com a pràctica de gènere, que actualment investiga el desenvolupament de la Infermeria d’Atenció Domiciliària com a pràctica, coneixements per a la pràctica i l’ètica i la política de l’atenció domiciliària. També Christine Ceci (Canadà) centra el seu treball empíric i teòric en l’organització de pràctiques d’Atenció Domiciliària per articular una teoria que retardi la institucionalització de les persones grans, especialment amb demència. Un altre dels membres del grup és Niels Buus (Austràlia) que es dedica a examinar críticament i desenvolupar la participació dels usuaris en l’assistència sanitària, com ara el desenvolupament d’una mà d’obra entre iguals i la recerca dirigida pels usuaris. Per la seva part, Denise Gastaldo (Canadà) –recentment investida honoris causa per la Universidade da Coruña– aborda els determinants socials de la promoció de la salut amb el suport de teories postestructurals, postcolonials i altres crítiques. En l’àmbit de gestió de riscos en el camp de la salut pública trobem Dave Holmes (Canadà) i Sioban Nelson (Canadà) que destaca per les seves teories per la regulació professional, la competència, la mobilitat i la mà d’obra sanitària global. Una altra dels referents del grup és Amélie Perron (Canadà) que estudia l’atenció d’infermeria a poblacions en captivitat i marginalitat, infermeria psiquiàtrica, psiquiatria forense, relacions de poder entre professionals de la salut i pacients, així com qüestions de discurs, risc, gènere i ètica. Anthony Pryce (Regne Unit) és un referent dels discursos entorn de la sexualitat i la salut i dels mètodes d’investigació qualitativa i històrica, inclosa Internet. En un altre ordre, Mary Ellen Purkis (Canadà) abandera els estudis crítics i interpretatius sobre l’impacte dels esforços organitzatius per introduir l’atenció centrada en el pacient. Per últim, Trudy Rudge (Austràlia) que des del grup de recerca Society+Work in Nursing explora qüestions que afecten el lloc de treball infermer, com ara la violència estructural, el racisme o les relacions de gènere.

El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) dóna suport a l’esdeveniment i crida les infermeres a inscriure-s’hi i presentar llurs treballs en aquest fòrum per a investigadors, infermeres i llevadores i estudiants interessats en enfocaments crítics, ètics, filosòfics i polítics en matèria de salut.

www.isihconference.com / Enviament de resums: https://isihconference.com/isih-2020-resumenes/

abril

15abr.(abr. 15)08:0023(abr. 23)15:00CURS COILL: ACTUALITZACIÓ EN EDUCACIÓ SEXUAL I AFECTIVA

16abr.09:0014:00XII JORNADA D'INFERMERIA I FISIOTERÀPIA

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X