L’ASSIR Lleida amplia la consulta de sòl pelvià i incorpora la de massatge perineal

En el marc del projecte de millora de l’atenció a la incontinència urinària i altres disfuncions del sòl pelvià

El servei d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) Lleida ha ampliat la consulta de sòl pelvià al CAP Onze de Setembre i a les Consultes Externes de Ginecologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, dos centres de salut on dues llevadores especialitzades donen atenció sobre aquest tema, juntament amb l’Equip de la Unitat de Sòl Pelvià, format per dos ginecòlegs i el fisioterapeuta de sòl pelvià. A més, L’ASSIR ha incorporat una nova consulta de massatge perineal per a embarassades al CAP Onze de Setembre.

Un 12% de les dones catalanes d’entre 45 i 65 anys i un 26% d’entre 65 i 74 anys tenen pèrdues involuntàries d’orina. Les dones que han tingut fills tenen més risc de tenir incontinència urinària (IU), incontinència anal (IA), prolapse genital o dolor perineal al llarg de la seva vida.

Davant d’aquesta realitat, la consulta de la llevadora de sòl pelvià de l’ASSIR Lleida es va posar en funcionament l’any 2018 i, d’aleshores ençà, ha anat millorant i ampliant els seus serveis. Les millores han estat possibles gràcies a la facilitació dels circuits d’accés i derivació, així com de l’actualització dels protocols d’actuació segons la darrera evidència científica. El Projecte de millora de l’atenció a la incontinència urinària i altres disfuncions del sòl pelvià va considerar que aquesta consulta s’integrés dins la Unitat de Sòl pelvià de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.

La funció de la llevadora a la consulta consisteix a fer una valoració individualitzada de la pacient per tal de conèixer-ne la història de vida, el grau de coneixement de la patologia, l’afectació en la qualitat de vida, la sexualitat, els factors de risc, els antecedents patològics, els antecedents obstètrics i els tractaments mèdics.

Algunes de les actuacions que es duen a terme són la reeducació d’hàbits conductuals, higiènics i alimentaris, a més del maneig de pessaris.

Els objectius principals d’aquesta consulta són:

  • Atenció de les dones que presenten IU, candidates de millora amb tècniques conductuals i d’entrenament muscular del sòl pelvià.
  • Aplicar mesures individualitzades sobre prevenció, teràpia conductual i reeducació vesical.
  • Prevenció de disfuncions de sòl pelvià durant l’embaràs i el postpart, i detecció d’alteracions mitjançant una valoració funcional del sòl pelvià.
  • Atenció, tractament i derivació dels casos amb dolor perineal postpart i altres dolors perineals inespecífics.
  • Recomanació de pauta d’entrenament muscular del sòl pelvià, tant individual com grupal.

L’educació sanitària, els canvis en l’estil de vida, l’assessorament i el suport emocional i la rehabilitació poden tenir un paper important en la resolució d’algunes disfuncions i complementen el tractament mèdic i/o quirúrgic.

També es realitzen grups de recuperació del sòl pelvià dirigits a totes les dones de postpart i a dones amb disfuncions del sòl pelvià. Aquests grups estan oberts a qualsevol dona que vulgui aprendre exercicis per mantenir i millorar la funcionalitat del sòl pelvià. S’ofereixen 8 sessions, on es treballa la reeducació postural, abdominal i del sòl pelvià. Els grups són tancats, és a dir, els comencen i acaben les mateixes persones.

Nova consulta de massatge perineal

L’ASSIR també ha posat en marxa una consulta de massatge perineal per tal d’oferir a les dones gestants i les seves parelles assessorament personalitzat sobre la tècnica d’aquest massatge.

El Protocol de seguiment de l’embaràs a Catalunya recomana, dins de l’apartat d’educació per a la salut en la gestació i d’assessorament sobre la promoció d’hàbits saludables, informar dels beneficis del massatge perineal i explicar-ne la tècnica en la visita del tercer trimestre.

Les gestants i parelles que ho desitgen són derivades per la seva llevadora referent a aquesta consulta en la visita de les 26-28 setmanes de gestació. L’agenda de massatge perineal està oberta de manera alterna els dimarts al matí, de 8 a 15 h, i els dimecres a la tarda, de 14 a 20 h, al CAP Onze de Setembre.

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X