Les infermeres de Lleida ensenyen com prevenir les úlceres per pressió

Professionals d’Infermeria de l’HUAV, de l’HUSM, de la Consulta de Ferides Complexes AP i del LCRD-FCC del CAP de Vielha graven un audiovisual per assessorar professionals i persones cuidadores en el maneig dels pacients susceptibles de patir nafres per pressió.

Aquest dijous, 18 de novembre, se celebra la ‘X Jornada mundial per a la prevenció de les úlceres per pressió (UPP)’. Aquestes lesions es produeixen per la disminució del flux de sang quan s’exerceix pressió constant sobre la pell més pròxima a l’estructura òssia o per una fricció abrasiva sobre el teixit cutani.

Tal com explica la GNEAUPP (Grupo Nacional para el Estudio y Asesoramiento de las Úlceras Por Presión), hi ha un consens mundial per a la prevenció d’aquest tipus de nafres i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) les considera un indicador de la qualitat assistencial, tant en els pacients que les presenten com en aquells que corren risc de presentar-les.

Aquest tipus de ferides minva la qualitat de vida de les persones afectades i també la dels seus cuidadors i cuidadores que, moltes vegades, es veuen superades per l’increment de dependència del malalt i la seva manca de coneixements davant la complexitat de les ferides. A més, les UPP representen una part significativa del consum dels recursos del sistema de salut.

INFERMERIA, EVIDÈNCIA CIENTÍFICA I PREVENCIÓ

Davant aquesta situació, un grup d’infermeres dels diferents serveis dels hospitals universitaris Arnau de Vilanova (HUAV) i Santa Maria (HUSM) de Lleida; de la Consulta de Ferides Complexes de l’Atenció Primària (AP); i del servei de ‘Lesions Cutànies Relacionades amb la Dependència (LCRD)’ i de ‘Ferides Cròniques Complexes (FCC)’ del CAP de Vielha; han gravat un audiovisual per commemorar la jornada i assessorar professionals i persones cuidadores, en la cura i maneig dels pacients susceptibles de patir úlceres per pressió, amb recomanacions basades en l’evidència científica i la seva pràctica clínica.

La iniciativa, a la qual el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) dóna suport amb la difusió del vídeo al seu canal de Youtube, rebat tòpics tals com l’ús de flotadors i coixins circulars o els massatges sobre les prominències òssies que, a més de no curar, poden provocar UPP.

Les infermeres també apunten un número màgic: ‘30º’. Aquesta és la inclinació màxima que ha de tenir el capçal del llit articulat o el pacient en postura de decúbit lateral.

Utilitzar matalassos fabricats amb materials especials o amb cambres d’aire, com a alternativa als d’ús convencional, o triar seients especials per a persones amb mobilitat reduïda, són altres dels recursos a l’abast per millorar el descans de les persones que no tenen l’autonomia per a reposicionar-se.

El transport de les persones susceptibles de patir UPP ocupa un altre capítol important del vídeo, on les infermeres mostren com transferir una persona d’una superfície a una altra, evitant friccions abrasives o haver-les d’agafar fent-les pressió sobre braços o cames.

En l’àmbit hospitalari i residencial, les infermeres demanen als professionals que tinguin cura que els dispositius clínics (ulleres d’oxigen, vies…) no estiguin en posició de risc i puguin ulcerar la pell del pacient. Alhora, fan un repàs detallat del tipus d’apòsits a utilitzar –preferentment amb base de silicona– i insisteixen que cal seguir les instruccions del fabricant comprovant si es pot retallar o quin és el seu maneig.

El risc de fricció durant la retirada d’absorbents d’incontinència (protectors d’un sol ús) i l’orinal pla (paella), l’elecció del bolquer (que ha de ser únic per evitar que pugi la temperatura a la zona) i la postura del pacient, són altres aspectes a tenir en compte per evitar l’aparició d’úlceres.

Finalment, directrius sobre les solucions antisèptiques i cremes a emprar, completen les recomanacions d’aquest grup d’infermeres.

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X