Les infermeres Eva M. Artigues, Mercè Pollina i Glòria Tort publiquen un estudi sobre la imatge corporal dels adolescents

Han tingut en compte, entre d’altres aspectes, la pròpia percepció, les opinions d’amistats i família, l’entorn escolar i les expectatives creades pels mitjans de comunicació.

Eva M. Artigues, Mercè Pollina i Glòria Tort, infermeres de l’atenció primària de Lleida i l’Anoia, investigadores de l’Institut d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol i professores de la Universitat de Lleida (UdL), han publicat l’article El significat i els factors que influeixen en el concepte de la imatge corporal: revisió sistemàtica i metaetnografia des de la perspectiva de l’adolescència’ a la prestigiosa revista científica International Journal of Environmental Researchand Public Health.

Les autores de l’estudi parteixen de la base que l’educació que rep el col·lectiu adolescent sobre l’acceptació de la pròpia imatge és, en termes generals, poc efectiva. Aquest fet pot provocar una insatisfacció entre els i les joves que pot derivar en comportaments poc saludables.

Després d’avaluar estudis realitzats durant més de deu anys, l’article se centra en sis aspectes clau: la pròpia percepció de la imatge corporal, les opinions dels amics i amigues, les opinions de la família, aspectes de l’àmbit escolar, expectatives creades pels mitjans de comunicació i les estratègies, pràctiques i cura de la imatge corporal.

A partir d’aquests paràmetres, les investigadores han desenvolupat un model explicatiu del desenvolupament de la imatge corporal que ha de permetre implementar noves estratègies i programes per aconseguir promoure una imatge corporal saludable entre el col·lectiu adolescent. Segons les autores de l’estudi, aquestes intervencions haurien de tenir en compte múltiples factors, la perspectiva dels i les adolescents, les necessitats específiques de cada subgrup (nois, noies), l’entorn escolar, el suport del professorat, així com les estratègies per contrarestar els missatges negatius dels mitjans de comunicació i la publicitat. “Analitzar tots aquests factors és necessari per entendre les necessitats del col·lectiu adolescent i desenvolupar plans de salut individualitzats per a aquesta etapa de la vida”, afirmen les autores.

©iCS

No Events on The List at This Time

Menú

X