Les infermeres Lorena Lourdes Tejero i Sandra Barea, firmen article sobre dol perinatal a Enfermería Clínica

Les col·legiades del COILL analitzen les dificultats i fortaleses de la Infermeria per abordar l’assistència de situacions de dol i, concretament, les associades a una mort perinatal.

El portal www.sciencedirect.com ofereix, en obert, l’article Plan de cuidados de enfermería para el abordaje del duelo perinatal según la teoría del duelo disfuncional. Caso clínico que firmen les infermeres del COILL Lorena Lourdes Tejero Vidal i Sandra Barea Millán; publicat ahir 12 de gener per Enfermería Clínica (Elsevier).

El treball analitza les dificultats que troba la Infermeria per abordar l’assistència de situacions de dol i, concretament, les associades a una mort perinatal. Una situació que “fa necessàries competències clau en la formació, així com la necessitat de conèixer nous enfocaments infermers“, expliquen les autores.

Tejero y Barea descriuen “el procés de dol com a procés natural i autolimitat d’adaptació de la persona, en situacions altament estressants i en què s’associï manca de capacitats d’afrontament per part del subjecte, pot derivar en un dol disfuncional” i, en aquesta situació, diuen que es plantegen “importants implicacions per als professionals i cal una identificació adequada i un diagnòstic precoç per planificar unes cures que proporcionin a la persona les eines per a un afrontament efectiu”.

L’article gira entorn de l’aplicació d’un pla de cures infermeres individualitzat en un cas clínic que afecta una dona de 33 anys que, després d’una mort perinatal, presenta un procés de dol complicat. L’estudi recull, des de la valoració de la pacient, per part de la llevadora en una primera visita i aplicant diferents escales; seguida del procés de raonament clínic en xarxa d’anàlisi dels resultats per establir la priorització de cura. Amb aquestes dades i de forma consensuada amb la pacient, es van planificar les intervencions infermeres (detallant-hi els resultats esperats i els indicadors d’avaluació) per a cadascuna de les fins a 6 etiquetes diagnòstiques NANDA Internacional identificades en la valoració, per a poder fer-ne el seguiment.

Els resultats de l’estudi conclouen que “es pot visibilitzar que l’ús d’una teoria de rang intermedi per part de les infermeres, amb un enfocament cap al dol inadaptat en situacions altament estressants, permet focalitzar en aspectes de la pràctica clínica diària que des d’una altra visió més globalitzada i macro no serien possibles d’abordar” i que “les teories infermeres de rang intermedi apropen la teorització de la mateixa disciplina infermera a la pràctica clínica”, alhora que “permeten aportar unes cures d’excel·lència, i que aconsegueixen una millora en la qualitat assistencial”.

L’estudi enumera limitacions del pla de cures, com ara que “el dol perinatal continua sent un tema tabú a la societat i entre els mateixos professionals”; i també fortaleses, com la personalització “fent palesos elements essencials per a l’atenció de qualitat de les persones afectades”. De fet, el mateix testimoni de la dona declara les sessions planificades amb la llevadora com a “alliberadores” per la sensació d’escolta.

La Dra. Lorena Lourdes Tejero és coordinadora del Grau en Infermeria de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida; mentre que Sandra Barea, infermera de Pediatria, exerceix al Centre d’Atenció Primària de Balaguer.

abril

15abr.(abr. 15)08:0023(abr. 23)15:00CURS COILL: ACTUALITZACIÓ EN EDUCACIÓ SEXUAL I AFECTIVA

16abr.09:0014:00XII JORNADA D'INFERMERIA I FISIOTERÀPIA

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X