Les infermeres són clau per a la detecció de la violència contra les dones

25 de novembre, Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones.

El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) ha posat en valor “el rol ineludible i proactiu” que les col·legiades i col·legiats tenen en la detecció i lluita contra les violències vers les dones. Així doncs, coincidint amb el 25 de novembre “Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones”, el CCIIC s’alinea amb la campanya “El silenci és la violència”, endegada pel Departament d’Igualtat i Feminisme.

“Catalunya té més de 50.000 infermeres operant en tots els nivells assistencials del sistema de salut, públic i privat. També estem presents en tots els àmbits públics de la societat com són les universitats, les empreses, les escoles o els grans esdeveniments culturals i lúdics; i, també, en l’àmbit particular i familiar, a través de l’atenció domiciliària. Una presencialitat que, unida a la formació holística d’infermeres i llevadores, esdevé un actiu molt valuós per a les polítiques de prevenció i protecció de les nenes i les dones víctimes de la violència, en qualsevol àmbit de la vida”, ha explicat la degana del CCIIC, Lluïsa Garcia.

Per la seva part, la presidenta del COILL –Mercè Porté– ha agraït “la implicació de les infermeres i llevadores per traslladar la perspectiva de gènere al sistema de salut, innovant i vetllant perquè les pràctiques i l’entorn esdevinguin segurs i respectuosos amb les dones i les nenes”.

“Volem espais lliures i segurs, volem la implicació de tothom”

La Declaració institucional d’aquest 25 de novembre posa èmfasi en el fet que “les violències masclistes a l’espai públic, incloent-hi espais com equipaments, comerços o transports, són una de les expressions més greus de la desigualtat de gènere i són una realitat que afecta les dones i noies dels nostres municipis, sovint invisibilitzada i normalitzada”. Segons les dades catalanes sobre violència sexual, un 19,3% de les enquestades van reportar haver patit una agressió a l’espai públic i un 2,6% al transport públic.

En el seu text, el manifest recull també dades globals actualitzades que xifren en el 79,3% el nombre de dones catalanes que ha patit alguna forma de violència masclista al llarg de la seva vida. Així mateix, el document especifica que la violència sexual és ja la violència masclista més comuna i que el 65,2% de les dones n’han patit algun episodi.

Enllaços d’interès

Declaració institucional amb motiu del 25 de novembre de 2024

Campanya “Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones”

 

maig

05maig00:0000:00Dia Internacional de les Llevadores 2025

12maig00:0000:00Dia Internacional de les Infermeres 2025

15maig(maig 15)09:0016(maig 16)19:00Curs COILL per a Llevadores: fisiologia i biomecànica del naixement

22maig(maig 22)09:0023(maig 23)14:30XXXI Congrés Nacional de la Societat Espanyola d'Infermeria Geriàtrica i Gerontològica (SEEGG)

X