L’escultura lleidatana de Florence Nightingale, una de les fites protagonistes del llibre “100+1 hitos de la Enfermería Española”

“La Dama de la Làmpada”, cedida pel COILL a les terres de Lleida i que es troba als jardins George Orwell de l’Hospital Universitari Santa Maria, és un monument que simbolitza el reconeixement social de la Infermeria, segons els autors del llibre

La seu del Consejo General de la Enfermería (CGE) ha acollit avui la presentació del llibre “100+1 hitos de la Enfermería Española”, un recorregut per aquelles normes i esdeveniments que han anat configurant el devenir de la infermeria, fins a situar-nos en el moment actual. “La infermeria ha fet un trànsit d’ofici a professió, ha anat progressivament modificant els plantejaments, la implantació en la societat, ha tingut un creixement exponencial. Hem seleccionat les 100 fites, els 100 moments que considerem que han produït aquest canvi”. Així ho ha manifestat en Carlos Álvarez, un dels autors, a la roda de premsa de presentació del llibre. Per a Florentino Pérez Raya, president del CGE, “probablement no s’hagin pogut reflectir en aquesta publicació totes les fites que han aconseguit que la infermeria espanyola sigui una de les més reconegudes internacionalment, però si és evident que són els més rellevants i que demostren en general com ha estat la nostra evolució professional al llarg del temps com, per exemple, la integració a la Universitat de les Escoles d’ATS com a Escoles Universitàries d’Infermeria, amb la creació del títol universitari de Diplomat en Infermeria. Efemèride de la qual precisament aquests dies fa 45 anys”. Al seu parer, “aquesta obra mostra com ha evolucionat molt la nostra professió fins a l’actualitat i marca el rumb des d’allò històric cap al que hem de seguir evolucionant per assolir tot el nostre potencial”, ha assenyalat el president del CGE que suma 330.000 infermeres arreu de l’estat.

Dirigit a estudiants i professors d’Història de la Infermeria, “aquestes fites estan pensades per aprofundir-hi. Nosaltres simplement donem unes petites pinzellades, asseient les bases, la norma jurídica, la que els regula, una fotografia ubicant el tema ia partir d’aquí és possible desenvolupar-ne cadascun”, ha explicat Carlos Álvarez. “Són una invitació al posterior estudi i investigació per part dels estudiosos o entusiastes de la nostra història”, ha afegit José Antonio Ávila, també autor d’aquesta publicació.

Iconografia
A més, i com a epíleg “poc ortodox” o potser “transgressor”, com ho ha definit Àvila, han inclòs una “Fita + 1”. “Es tracta de signes iconogràfics, estàtues, monòlits, monuments, retolació de carrers, hospitals, places, jardins o altres espais públics, emissions filatèliques, etc.-, que serveixen per manifestar el reconeixement públic a les infermeres i a la Infermeria”. “Aquesta iconografia, d’alguna manera, reconeix visualment davant dels ulls dels ciutadans, l’empremta de la professió infermera, alhora que simbolitzen el reconeixement social que a poc a poc van aconseguint les infermeres i infermers del nostre país. Són reconeixements públics a una persona o a una institució, però en qualsevol cas, a una professió”, ha subratllat José Antonio Ávila, que ha agraït la col·laboració dels col·legis provincials d’infermeria per identificar aquestes manifestacions artístiques.
És precisament en aquest apartat que s’ha inclòs l’escultura lleidatana “La Dama de la Làmpada”, obra de Ponsarnal, que va ser inaugurada en el marc de la Diada 2021 de les infermeres de Lleida. L’obra, regal del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida per a les Terres de Lleida, està inspirada en Florence Nightingale (1820-1910), considerada la precursora de la infermeria moderna i creadora del primer model conceptual d’infermeria. Llueix als jardins George Orwell flanquejada per l’Hospital Universitari de Santa Maria i la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida.
Sobre els autors
El llibre, en què ha col·laborat el CGE, és obra de Carlos Álvarez Nebreda, doctor infermer i documentalista, autor de més de vint obres relacionades amb la documentació, història i gestió de la professió infermera; i de José Antonio Ávila, doctor infermer i antropòleg, secretari general del Consell d’Infermeria de la Comunitat Valenciana (CECOVA) i del Col·legi d’Infermeria d’Alacant, autor de nou llibres relacionats amb el corporativisme, l’associacionisme i l’acció col·legial a la infermeria , a més de president de l’Acadèmia d’Infermeria de la Comunitat Valenciana.
Fotografia ©CGE

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X