L’OMS recull el testimoni de la infermera Eloïsa Setó sobre la vacunació inclusiva contra la covid-19, durant la campanya agrícola a Lleida

Setó, que és infermera rural de la Regió Sanitària de Lleida, explica l’experiència amb diferents grups de població.

L’elaboració de mapes geogràfics de la taxa de vacunació i la seva correlació en funció dels determinants socials de la salut, eines estratègiques per a l’adaptació dels protocols i l’accés equitatiu a la vacuna de tots els grups diana de població a Catalunya.

Estrella Martínez, degana del Consell d’Infermeres, destaca “el lideratge de les infermeres catalanes en la campanya de vacunació contra la Covid-19” i demana que “es posi en valor l’expertesa i la innovació infermeres, com a valor afegit de les polítiques de salut”.

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recull, aquest mes de juliol, els testimonis del Departament de Salut i d’infermeres de les diferents regions sanitàries, entorn de la campanya de vacunació contra la covid-19 a Catalunya.

Tal com explica en el seu article ‘Catalonia ensures COVID-19 vaccine interventions leave no community behind’ (Catalunya assegura que les intervencions de la vacuna contra la covid-19 no deixen cap comunitat enrere) del passat 4 de juliol, l’OMS es fa ressò de l’ampli ventall d’intervencions a mida escomeses per les autoritats i professionals per englobar tota la diversitat demogràfica de Catalunya.

L’article relata com el mapa geogràfic de les taxes d’immunització elaborat pel Departament de Salut va identificar cobertures vacunals baixes en les àrees socialment més desfavorides, l’anàlisi de les quals, en funció de determinants socials que afecten l’accés o l’acceptació de la vacuna, va endegar l’estratègia per escometre intervencions més específiques per garantir l’accés equitatiu a la vacuna de tots els grups diana de població. Uns protocols ‘a mida’ en els que la relació de confiança va ser un actiu imprescindible.

L’adaptació de la vacunació, sota la direcció del Departament de Salut, a la situació de sensellarisme que pateixen moltes persones, a les particularitats culturals de les ètnies que conviuen a Catalunya, a les creences de les diferents comunitats religioses o a la mobilitat laboral de determinats col·lectius; va comptar amb la col·laboració de les diferents organitzacions no governamentals que treballen de forma quotidiana amb aquests grups de població i, per descomptat, amb la de les mateixes persones que integren la comunitat, la de tots els professionals de la salut i la de les administracions locals.

Sobre el rol concret de les infermeres en l’esmentada campanya de vacunació, Estrella Martínez, degana del Consell d’Infermeres, ha destacat “el lideratge de les infermeres catalanes en la campanya de vacunació contra la Covid-19” i ha demanat que “es posi en valor l’expertesa i la innovació infermeres, com a valor afegit de les polítiques de salut”.

Carmen Cabezas Peña, secretària de Salut Pública del Departament de Salut de Catalunya; Ana Marchal Torralbo, infermera de la regió sanitària metropolitana de Barcelona; i Eloisa Setó Gort, infermera rural de la regió sanitària de Lleida; relaten algunes de les iniciatives dissenyades, en l’article de l’OMS que es pot llegir en obert a la seva pàgina web.

Llegiu a: ‘Catalonia ensures COVID-19 vaccine interventions leave no community behind’

PORTAR LA VACUNA A TOTS ELS RACONS DE LES TERRES DE LLEIDA

Eloïsa Setó Gort, infermera rural, va participar en la coordinació de la campanya de vacunació en la regió sanitària de Lleida on més del 20% de la població és d’origen immigrat i hi resideix o hi treballa temporalment per atret per l’ampli sector agrícola de la comarca (82% de la terra destinada a la producció de fruita fresca a Catalunya). Setó ha explicat que “no hi ha una xifra oficial de quantes persones viatgen a la nostra regió durant els mesos d’estiu, però s’estima entre 20.000 i 30.000 persones anuals. La regió ofereix moltes oportunitats laborals, però també genera vulnerabilitats a causa de la precarietat del treball agrícola estacional; raó per la qual els equips d’atenció primària hem hagut de treballar dur per garantir que totes les comunitats tinguin accés a la vacuna contra la COVID-19, incloses les que viuen en refugis per a persones sense llar i assentaments il·legals”.

La infermera lleidatana explica també com “el nivell d’informació relacionada amb les vacunes és accessible a diferents grups de població”. Aquesta tasca de sensibilització duta a terme conjuntament per infermeres, treballadors socials, responsables sanitaris comunitaris, responsables d’equips de vacunació i mediadors culturals; va implicar una àmplia estratègia de comunicació, que anava des de la traducció de materials fins al contacte amb mitjans locals.

“Ens hem proposat donar tota la informació que teníem en relació amb la seguretat i el tipus de vacunes disponibles a la nostra zona”, diu; “vam viatjar a llocs de culte, a mesquites, a escoles d’adults, centres d’infants i joves, empreses agroalimentàries, associacions de pares i, també, a negocis dirigits per persones de diferents països”.

La principal dificultat va ser identificar correctament aquells que necessitaven vacunar-se, especialment la segona i la tercera dosi donada la situació irregular o itinerant de moltes de les persones treballadores; “era important incloure’ls per assegurar-se que poguessin treballar. Hi havia un respecte mutu entre els vacunadors i els que estàvem vacunant”. Els beneficis van ser palpables i la campanya de vacunació dels recol·lectors de fruita de 2021 va cloure amb 10.763 treballadors vacunats contra la covid-19.

Eloïsa Setó fa referència, també, a l’experiència de l’adaptació dels protocols, en col·laboració amb la nombrosa comunitat musulmana, i com van organitzar 17 clíniques al costat de les mesquites més importants de la regió, una hora abans i una hora després de la pregària, fent-ne dos circuits, l’un per als homes i l’altre per a les dones. “Vam observar, sobretot al començament, la gran sensació d’alleujament que aquest era el principi del final”, explica Setó satisfeta. “Això va ser cert, sobretot quan van venir a vacunar-se persones que provenien de grups socioeconòmicament més desfavorits. Va ser un moment d’anivellament, tothom va ser vacunat sense discriminació”, recorda la infermera.

abril

15abr.(abr. 15)08:0023(abr. 23)15:00CURS COILL: ACTUALITZACIÓ EN EDUCACIÓ SEXUAL I AFECTIVA

16abr.09:0014:00XII JORNADA D'INFERMERIA I FISIOTERÀPIA

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X