Medalla d’Honor del Parlament per als sanitaris de Catalunya

Les infermeres van estar representades per Lluïsa Brull, en qualitat de degana en funcions del Consell de Col·legis 

El Parlament ha distingit aquest vespre amb la Medalla d’Honor, en la categoria d’or, els professionals del sistema de salut de Catalunya, en reconeixement a la tasca desenvolupada durant la pandèmia de Covid-19 i la seva “resposta excepcional” davant d’una “crisi d’extrema gravetat”. L’acte, que s’emmarca en la commemoració de la Diada i del quaranta aniversari del restabliment del Parlament, també ha homenatjat les víctimes de la pandèmia.

El president Roger Torrent ha presidit l’acte, que s’ha fet a l’Auditori en un format reduït a causa de les mesures preventives per contenir la Covid-19. Hi han assistit el president de la Generalitat, Quim Torra, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, la consellera de Salut, Alba Vergés, els expresidents del Parlament Joan Rigol i Ernest Benach, els vicepresidents del Parlament Josep Costa i Joan García, els secretaris segon i quarta, David Pérez i Rut Ribas, els presidents dels grups parlamentaris de Cs, Carlos Carrizosa; de JxCat, Albert Batet; d’ERC, Sergi Sabrià; del PSC-Units, Miquel Iceta; la portaveu adjunta de CatECP, Marta Ribas, i els diputats dels subgrups de la CUP, Carles Riera, i del PPC, Santi Rodríguez. Les infermeres dels quatre col·legis catalans van estar representades per Lluïsa Brull, en qualitat de degana en funcions del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermeres de Catalunya.

En el seu discurs el president ha posat en valor “la resposta excepcional dels professionals del sistema sanitari en els moments més crítics” de la pandèmia. En aquest sentit, ha remarcat que “totes les institucions, començant per aquesta cambra, ens hem de conjurar per garantir-los els recursos i dotar-los de les millors eines possibles per al desenvolupament de la seva feina”. Torrent ha afegit que cal tenir cura de les persones que “tenen cura de nosaltres”, “posar la salut al centre del model socioeconòmic” i “projectar un nou país sobre la idea del bé comú, la salut i la vida digna”.

L’acte, conduït per la periodista Raquel Sans, ha començat amb l’actuació de Judit Neddermann, qui ha interpretat la peça “Marea Blanca”, que la cantautora ha compost en honor als professionals del sistema de salut.

Després de la lectura de l’acord d’atorgament de la medalla, que la Mesa va prendre per unanimitat el 26 de maig passat, el periodista Jordi Basté ha fet la glossa dels premiats. Basté, que ha destacat el “consens admirable pels temps que corren” amb què s’ha atorgat la medalla, ha parlat de “l’ofici d’àngel, precari, que es paga malament i que totes les administracions miren amb mirada estràbica” i ha demanat que “després d’haver-los ovacionat, recordem també quan els hem maltractat”. El periodista ha reclamat que “sortim en defensa dels sanitaris quan no siguin imprescindibles” i ha fet una crida a què, “si els volem reconèixer, cal transformar la sanitat i invertir” i “les paraules políticament correctes, convertir-les en realitat”. Basté ha traslladat als premiats l’orgull “de les seves bates, endoscopis i mascaretes” per acabar amb un “no tenim paraules per tantes gràcies que us hem de donar”.

Acabada la glosa, Torrent ha lliurat la medalla a Dolors Arnau, metgessa internista de l’Hospital d’Igualada, que l’ha recollida en nom de tot el col·lectiu de professionals de la salut i acompanyada de Miguel Cerrillo, infermer de l’Equip d’Atenció Primària del CAP Mossèn Jaume Soler de Cornellà del LLobregat; Neus Camps, epidemiòloga del Servei Epidemiològic de Girona; Glòria Ollé, tècnica de cures auxiliars d’infermeria de la Unitat de Cures Intensives de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona; i Jesús Cabrera, administratiu de l’equip d’Atenció Primària del CAP Roquetes-Canteres de Barcelona.

Arnau, qui ha pres la paraula en nom dels guardonats i ha assegurat sentir-se “honorada de representar en l’acte als sanitaris de Catalunya”, ha recordat els primers mesos de la pandèmia que, ha dit “van ser molt durs” i durant els quals “ens vam sentir sols, amb pors i una gran incertesa davant una malaltia desconeguda” que “van afrontar amb la humanitat i la professionalitat de què vam ser capaços”. Arnau ha parlat de “l’impacte emocional que va representar” i que ha assegurat que “és ben viu en tots nosaltres” i ha recordat com professionals de totes les especialitats “ens vam reorganitzar i vam treballar com un gran equip”. La metgessa, que ha denunciat que “els recursos de l’assistència primària són molt limitats”, ha demanat “als nostres responsables superiors, que ens escoltin, que ens ajudin i a la ciutadania que sigui responsable”. Finalment la internista ha tingut paraules de record per “als professionals que han perdut la vida i els que encara en pateixen les seqüeles”.

L’acte ha continuat amb l’octet de violoncels de la Fundació Conservatori Liceu interpretant des de l’escala d’Honor del Palau El cant dels ocells en memòria de les víctimes de la Covid-19.

L’acte s’ha acabat amb l’himne nacional de Catalunya interpretat pels estudiants del Conservatori del Liceu.

(Nota de premsa i fotografies del Parlament de Catalunya, 10/09/2020)

novembre

FORMACIÓ: CURS LA SALUT DIGITAL: L’ÚS I APLICACIÓ DE LES TIC COM A EINES DE MILLORA DE L’ASSISTÈNCIA SANITÀRIA I EL BENESTAR DE LA POBLACIÓ

FORMACIÓ: CONFERÈNCIA COL·LOQUI FARMACOGENÒMICA: EL NOU PARADIGMA DE LA MEDICINA PERSONALITZADA

FORMACIÓ: ANATOMIA DE LA PELVIS. ASSISTÈNCIA A LA PROTECCIÓ I REPARACIÓ DEL PERINEU

FORMACIÓ: MÈTODE AIPAP-TERRA DE PREPARACIÓ AL PART

FORMACIÓ: CURS TÈCNIQUES BÀSIQUES DE SUTURA

desembre

FORMACIÓ: CURS LA SALUT DIGITAL: L’ÚS I APLICACIÓ DE LES TIC COM A EINES DE MILLORA DE L’ASSISTÈNCIA SANITÀRIA I EL BENESTAR DE LA POBLACIÓ

FORMACIÓ: CONFERÈNCIA COL·LOQUI FARMACOGENÒMICA: EL NOU PARADIGMA DE LA MEDICINA PERSONALITZADA

FORMACIÓ: ANATOMIA DE LA PELVIS. ASSISTÈNCIA A LA PROTECCIÓ I REPARACIÓ DEL PERINEU

FORMACIÓ: MÈTODE AIPAP-TERRA DE PREPARACIÓ AL PART

FORMACIÓ: CURS TÈCNIQUES BÀSIQUES DE SUTURA

Menú

X