Projecte Radiació+++, art i hospital

El projecte conjunt de l’HUAV i el Centre d’Art La Panera guanya el Premi ACCA Educació de la Crítica d’Art 2018

“Per la innovació de valorar l’art com una via de mediació social, impulsant la participació de tota la comunitat hospitalària en un projecte de creació col·lectiva”; recull la pàgina web de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA) com a menció del Premi Educació de la Crítica d’Art 2018 concedit al “Projecte Radiació+++”, impulsat per l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) i el Centre d’Art la Panera de Lleida.

L’objectiu d’aquesta intervenció, inspirada en el programa “Art et Hôpital” impulsat pels hospitals francesos des de l’any 2000, és apropar l’art contemporani a la comunitat hospitalària per visibilitzar el procés curatiu i humanitzar l’espai sanitari.

EL PROJECTE RADIACIÓ+++

El projecte Radiació+++ transforma, des de 2017, el Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’HUAV en un espai creatiu en què –mitjançant tècniques d’intervenció– artistes residents interactuen amb el personal sanitari i els usuaris/es per a la cocreació artística.

Al llarg d’aquests anys han participat els integrants del Domestic Data Streamers –un grup d’artistes i dissenyadors format per Joan Planas, Alexandra de Requesens, Dani Llugany i Pau García–, l’artista lleidatana Lara Costafreda, la il·lustradora Josune Urrutia, el dramaturg Jaime Conde-Salazar, el coreògraf Aimar Pérez-Galí i l’artista Lúa Coderch.

El projecte, que finalitzarà el 2020, va guanyar el seu finançament (67.000 euros) a la convocatòria de “Componer saberes para comprender los desafíos contemporáneos 2017”, de la Fundació Daniel&Nina Carasso. Aquesta entitat francesa, creada el 2010 en honor als filàntrops Daniel Carasso (fundador de Danone) i la seva dona Nina, dóna suport a iniciatives que construeixin el món de forma diferent i ho fa promovent projectes afins a l’Alimentació Sostenible i l’Art Ciutadà.[]

OBJECTIUS PRINCIPALS

  • Realitzar projectes artístics en els quals es visibilitzi la malaltia i el seu tractament.
  • Desenvolupar activitat i intervencions artístiques a l’hospital per poder-les analitzar i així establir unes pautes d’actuació orientades a l’àmbit hospitalari.
  • Valorar l’impacte de les activitats sobre els pacients, personal sanitari, artistes i professionals dels museus i centres d’art.
  • Mitjançant les activitats desenvolupades, millorar la qualitat de vida dels pacients, procurant augmentar la seva autoestima, apoderant-los i aportant nous llenguatges expressius.
  • Apropar l’art contemporani i les pràctiques artístiques a les persones que estan duent a terme un tractament.

OBJECTIUS ESPECÍFICS

  • Humanitzar l’espai del búnquer on s’aplica la radioteràpia, així com l’espai de la sala d’espera i entrada de la Unitat d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova.
  • Rebre informació i assessorament dels agents de l’àmbit artístic per part de professionals de l’àmbit sanitari sobre les polítiques i procediments d’actuació als hospitals.
  • Tractar el pacient de càncer de forma holística, no solament per la seva condició de pacient, sinó per les seves inquietuds i ganes de participar en un projecte cultural, del qual els futurs pacients podran ser partícips.
  • Promoure i augmentar la participació activa del personal sanitari i dels pacients als projectes que es posen en funcionament.
El Dr. Moisés Mira Flores, cap de servei d’Oncologia Radioteràpica de l’HUAV; i Roser Sanjuan, responsable del Servei Educatiu del Centre d’Art La Panera; recullen el Premi ACCA de la Crítica d’Art 2018. ©ACCA
(Foto de portada ©Paeria)

No Events on The List at This Time

Menú

X