Suport de les Infermeres de Lleida als cuidadors de persones amb demència

El COILL anima les Infermeres de Lleida a formar-se com facilitadores per ajudar les persones que tenen cura de les persones amb demència

El 80% de la població europea exerceix de cuidadora informal i dos terços són dones

• La jornada, que és gratuïta i se celebrarà el 19 de juny de forma telemàtica, s’emmarca el projecte europeu CARE4DEM

Amb  el títol “Aprenem a cuidar les persones amb demència”, el divendres 19 de juny, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) convida les seves professionals a formar-se com facilitadores en suport a les persones i famílies que, de manera informal, tenen cura de persones amb deteriorament de la capacitat cognitiva.

La jornada s’iniciarà a les 10 del matí amb la benvinguda institucional per part de Teresa Moreno Casbas, directora de la Unitat d’Investigació en Cures i serveis de salut (Investén-isciii) de l’Institut de Salut Carlos III i entitat promotora de CARE4DEM a Espanya; Montserrat Gea Sánchez, presidenta del COILL i Núria Camps Mirabet, coordinadora de Compromís Social, Igualtat i Cooperació de la Universitat de Lleida (UdL).

A continuació (10.15h), Montserrat Carmona Rodríguez, investigadora a l’Agència d’Avaluació de Tecnologies Sanitàries de l’ISCIII, presentarà el “Projecte Europeu CARE4DEM i els Grups d’Ajuda Mútua en línia”.

La jornada –que compta amb la col·laboració del Grup d’Estudis Societat, Salut, Educació i Cultura (GESEC-UdL), de la Fundació Universitat de Lleida i del COILL– prosseguirà (10.45h) amb la taula rodona d’experiències locals “Abordatges multidisciplinaris en la cura de les persones amb demència”. Moderada per Miquel Àngel Calderó Solé, secretari del COILL, les intervencions aniran a càrrec de Gerard Piñol Ripoll, neuròleg i cap de la Unitat de Trastorns Cognitius (UTC) de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS); Jordi Ballesté Torralba, infermer i director del Centre sociosanitari DomusVi Jaume Nadal Meroles de Lleida; Carme Monsó Lacruz, presidenta de FeSalut, Associació coordinadora d’entitats per a la salut de Lleida; i Montse Cetó Sala, treballadora social a la UTC de l’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida.

Amb una mirada més àmplia, les conferències sobre “Perspectives internacionals, nord i sud, d’atenció a les persones amb demència”, comptaran amb Lorena Chaparro Díaz (11.45h), professora associada a la Facultat d’Infermeria de la Universitat Nacional de Colòmbia i investigadora Sènior Colciencias; i Kathy McGilton (12.30h), professora a la Facultat d’Infermeria Lawrence S. Bloomberg de la Universitat de Toronto i Investigadora Sènior a KITE Toronto Rehabilitation Institution – University Health Network. Les dues ponències tindran torn de preguntes i estaran moderades per Joan Blanc Blanco, adjunt Vicerectorat de Política Institucional i Planificació Estratègica i professor de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL; i Teresa Moreno Casbas, respectivament.

La inscripció és gratuïta (https://bit.ly/3gVHlSS) i es facilitarà l’enllaç de connexió en els pròxims dies.

Programa (PDF)

UNA EUROPA ENVELLIDA ON TOTS SOM CUIDADORS

Només a Europa, i en el marc d’una població envellida, un 80% de les persones exerceixen aquest tipus de cures, col·lectiu del qual dos terços són dones que assumeixen aquest paper en qualitat de filles, esposes o parelles.

La qualitat de vida dels cuidadors tendeix a ser bastant pobra en relació amb la que tenen la resta de persones a la societat. Tot i que cada vegada són més els col·lectius i serveis facilitadors i de suport, sovint, s’enfronten a dificultats específiques subjectes a la demència pròpia de l’edat i no compten amb el suport suficient i adequat. Ser cuidador, ara per ara, comporta problemes de conciliació de la vida laboral i personal, pobresa, marginació, frustració, depressió… i un deteriorament progressiu de la mateixa salut.

Per millorar aquesta situació, està en marxa el projecte internacional CARE4DEM Erasmus+ (2017-2020) que té per objectiu desenvolupar un model nou i innovador de grups d’ajuda mútua (GAM) que promogui la participació dels cuidadors, mitjançant la introducció d’eines basades en plataforma web integrades amb altres tipus d’intervenció.

EL PROJECTE CARE4DEM

Els Grups d’Ajuda Mútua en línia poden ser una eina de suport eficient però aquestes iniciatives no són freqüents i no tenen finançament, sostenibilitat a llarg termini i suport de les autoritats públiques. A més, les poques iniciatives existents necessiten més difusió i investigació i avaluació del seu impacte efectiu sobre les persones cuidadores.

Així doncs, el projecte CARE4DEM –encapçalat per Anziani i non solament società cooperativa (Itàlia), Cas 50 + (Portugal), EASI, the European Association for Social Innovation (Romania) Eurocarers, European Association Working for CARERS (Bèlgica) Instituto de Salud Carlos III (Espanya) i Aproximar, cooperativa de Solidariedade social (Portugal)– té com a objectius el desenvolupament d’un nou i innovador model de grups d’ajuda mútua a través d’una web, la millora de la satisfacció del cuidador, la reducció dels riscos de l’esgotament produït per la cura de la persona amb demència i l’impuls i desenvolupament de GAM per a cuidadors aprofitant la formació que reben els facilitadors.

Per a això, es treballa en el perfil de facilitador de competències adequat per al model GAM dissenyat, s’ha desenvolupat un curs multimèdia per als facilitadors i es promociona la creació d’una xarxa de professionals, en tota la Unió Europea, que treballi per millorar el suport ofert als cuidadors no professionals.

Més informació: https://care4dem.eu

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X