Traducció de les Guies de Pràctica Clínica RQIA d’atenció al part normal en unitats liderades per llevadores, amb la participació del COILL

EL GRUP D’INVESTIGACIÓ Global Health, Gender and Society (GHenderS) de la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna-Universitat Ramon Llull (URL) va presentar, el passat 4 de novembre, les “Guies de pràctica clínica RQIA per a l’atenció al part en les unitats liderades per llevadores (ULL)”. Els criteris d’inclusió recomanats i els resultats de la seva implementació a Irlanda del Nord van centrar la jornada que va ser telemàtica.

El Regne Unit és un referent en la implantació d’aquestes unitats, motiu pel qual s’han revisat i traduït les guies al castellà i al català. El procés ha anat a càrrec de les lleidatanes Annabel Fernández –vocal llevadora de la Junta del COILL i professional adscrita a la unitat d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva de Lleida (ASSIR Lleida), llicenciada en Filologia Anglesa; i Roser Palau –llevadora referent de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, formada al Regne Unit–.

Les ULL, també conegudes com a centres de naixements, són unitats obstètriques de baix risc dirigides per llevadores. La filosofia d’aquests centres és considerar el part com un procés fisiològic i social normal, en un entorn similar a la llar i, alhora, dins un hospital. D’aquesta manera, es preserven les bondats i beneficis de tots dos models.

Les últimes evidències conclouen que parir en una unitat liderada per llevadores té beneficis obstètrics (més parts eutòcics i menys intervencions), optimitza el cost-efectivitat i, a més, augmenta la satisfacció materna.

Les GPC RQIA suposen, també, un reconeixement del dret de les gestants a prendre decisions d’acord amb els seus valors, principis i desitjos, al mateix temps que posen en valor l’autonomia de la llevadoria.

A Catalunya existeixen en l’actualitat dos centres de naixements: l’un a Martorell (Fundació Hospital Sant Joan de Déu) i l’altre a Barcelona (Casa Laietània – Hospital Germans Trias), aquest últim inaugurat el passat mes de juliol.

Annabel Fernández espera que la publicació de les guies sigui un revulsiu per a la creació de més centres de naixement en el territori.[]

Guies disponibles a http://ghenders.eu/index.php/publicaciones/

No Events on The List at This Time

Menú

X