Un estudi liderat per la infermera Cristina García demostra que l’educació infermera sobre hàbits del son en pacients amb diabetis en millora el control metabòlic

Una qualitat òptima del son millora el control metabòlic de pacients amb diabetis, segons un estudi del CAP Balaguer

La revista Biology ha publicat l’estudi, liderat per la infermera Cristina García Serrano, que destaca el paper clau de les infermeres en la formació dels pacients sobre hàbits del son.

Un estudi liderat per Cristina García Serrano, especialista en infermeria familiar i comunitària del CAP Balaguer i investigadora del Grup de Recerca en Terapèutica en Atenció Primària (GRETAP) de l’IDIAPJGol, ha demostrat que pacients amb prediabetis i diabetis que reben educació per part d’infermers i infermeres sobre higiene del son dormen més i milloren el seu control metabòlic. L’estudi ha estat publicat per la revista Biology sota el títol “Millora del contrast circadià diürn i nocturn a través de l’educació del son en pacients amb prediabetis i diabetis”.

Diversos estudis previs havien descrit l’existència d’una relació entre els trastorns del son i el metabolisme anormal de la glucosa, de manera que millorar els hàbits del son dels pacients amb diabetis tipus 2 havia de millorar-ne també el metabolisme. Per provar aquesta hipòtesi, des del CAP Balaguer es va impulsar un programa d’educació en higiene del son per part de professionals d’infermeria, dirigit a 69 pacients adults amb prediabetis i diabetis. Després de tres mesos de seguiment i estudis analítics, els investigadors van trobar millores significatives en la qualitat del son i en el control de la diabetis en el grup d’intervenció, en comparació amb el grup de control (que no havia rebut aquesta educació).

Per avaluar la qualitat del son, els pacients van complimentar el Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), el qüestionari del son més utilitzat en adults. Consta de 24 preguntes i la puntuació total indica la qualitat del son general de la persona avaluada. En el cas del grup d’intervenció, el PSQI va fer evident un increment en la durada i la qualitat del son, mentre que les analítiques van mostrar una davallada dels nivells de glucosa i d’hemoglobina. Concretament, el 84,2% dels participants del grup d’intervenció van certificar canvis en els seus hàbits del son, que va augmentar la durada en 1,5 hores, i també el seu test de qualitat PSQI es va incrementar en 3 punts, com a mitjana.

“L’estudi no va promoure cap dieta especial ni cap altre tractament o teràpia que no fos la intervenció en els hàbits del son”, ha explicat Cristina Garcia Serrano, investigadora principal. “La intervenció infermera des de l’atenció primària té un rol decisiu per millorar la salut de les persones amb malalties cròniques com la diabetis”, ha conclòs.

L’estudi, en el qual també han participat Jesús Pujol, Lidia Aran, Joaquim Sol, Sònia Ortiz, Eva Artigues i Marta Ortega, ha estat publicat aquest mes de juny a la revista científica Biology.

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X