Una trentena de professionals de tots els àmbits de salut i de gestió de Catalunya demanen un canvi de paradigma en la cura de la gent gran

I JORNADA MULTIDISCIPLINÀRIA COILL SALUT I GENT GRAN (fotogaleria)
El COILL organitza la I Jornada Multidisciplinària sobre Salut i Gent Gran amb l’objectiu d’instaurar un fòrum català de debat que, en aquesta primera edició s’ha desenvolupat entorn el lema “Visió integral i futur de l’assistència geriàtrica del segle XXI: necessitats, reptes i solucions”.
La voluntat individual de les persones i llurs famílies i la creació d’equips multidisciplinaris, principis bàsics per a la construcció d’un model d’atenció a les persones grans satisfactori per a usuaris i societat.

Més d’una trentena de professionals de totes les disciplines de salut i de la gestió de Catalunya coincideixen en la necessitat d’un canvi de paradigma en l’atenció a les persones grans. La conclusió, no desproveïda de matisos, però argumentada amb evidències empíriques, es fa unànime quant als dos principis que han de guiar la transformació: el respecte a la voluntat individual de les persones ateses i llurs famílies i la promoció dels equips multidisciplinaris dotats amb els recursos adients.

La declaració es va produir en el marc de la I Jornada Multidisciplinària sobre Salut i Gent Gran, celebrada aquest mes d’octubre i organitzada pel Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL), sota el lema “Visió integral i futur de l’assistència geriàtrica del segle XXI: necessitats, reptes i solucions”. Una joranda que Mercè Porté, presidenta del COILL, espera que sigui “la primera de moltes altres i esdevingui un fòrum de debat català, amb esperit crític i voluntat de construir un nou model d’atenció en salut a les nostres persones grans”.

Benvinguda I Ciutadans de ple dret vs la fragilitat de ser gran

La jornada, que arrencava, a primera hora del matí del 3 d’octubre, amb l’Aula Magna ‘Joan Viñas’ del Campus de Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida (UdL) plena de gom a gom, es va iniciar amb la benvinguda de Mercè Porté –presidenta de les Infermeres de Lleida– i de Judith Roca –degana de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL– als més de cent cinquanta participants inscrits.

Porté obria el seu discurs apel·lant a la condició de “ciutadans i ciutadanes de ple dret, també en salut”, de les 115.208 persones de més de 60 anys, censades a la província de Lleida el 2021. Una realitat que, segons la presidenta de les Infermeres de Lleida, demanda “noves formes que tinguin un lideratge clar des de l’àmbit de salut” que impliquin “tota la societat i totes les disciplines professionals que puguin aportar benestar i seguretat a la fragilitat que suposa ser una persona gran”. Un compromís que, tal com explicava Judit Roca, és manifest ja en l’àmbit acadèmic i necessita de suport per al seu desenvolupament.

Debat institucional I Innovació en els serveis públics i participació col·laborativa

La sessió va continuar amb la primera taula de debat que, amb perspectiva territorial i competencial, reunia les diferents administracions públiques implicades en el disseny, gestió i prestació de serveis a les persones grans. Una discussió que va esbossar les primeres pinzellades sobre la participació i col·laboració que han de marcar el full de ruta dels nous serveis públics d’atenció a les persones d’edat avançades; alhora que va identificar aspectes com el nivell de renda, l’estructura familiar o la mateixa voluntat de l’usuari i usuària, com a condicionants dels models d’assistència.

Maria Montserrat Pifarré, tinent d’alcalde i regidora de Salut de l’Ajuntament de Lleida, va obrir les intervencions explicant els serveis i inversions municipals al respecte; i tot seguit, Albert Bajona, president delegat de la Comissió de Salut, va explicar la canalització de sinergies territorials que fa la Diputació de Lleida en un àmbit (el de la salut) on, tot i no tenir competències específiques, dóna suport a les iniciatives que promouen els diferents consells comarcals de la província.

La correlació entre les polítiques del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i l’habilitació i autonomia dels professionals sanitaris per a abordar la cura de la gent gran, va venir de la mà de Montserrat Gea, directora general de Professionals de Salut. Gea va destacar la formació dels professionals catalans en aquest àmbit i el reconeixement del qual gaudeixen arreu. Una capacitació prioritària per al Departament del Salut i que aixopluga nombrosos perfils professionals, amb els quals la direcció general hi col·labora i consensua el model a desenvolupar.

Per la seva part, les directores de Sector del Servei Català de la Salut, Griselda Esquerra (RS Alt Pirineu i Aran) i M. Jesús Torrelles (RS Lleida) van mostrar la complexitat que suposa proveir de serveis i recursos la xarxa territorial que abasta cadascuna de les àrees territorials, així com les particularitats de la població resident, pel que fa a el grau d’envelliment i la localització.

L’última de les intervencions va anar a càrrec de Marisa Regany, adjunta de direcció de l’Atenció Primària de Lleida de l’Institut Català de la Salut (ICS), que va exposar el caràcter pròxim i de cronicitat que té l’atenció a la gent gran en aquest nivell de salut que, a més de l’assistència en el centre, assumeix el servei d’Atenció Domiciliària (ATDOM).

Comissió d’Infermeria Geriàtrica COILL I Infermeria, tenir cura tota la vida

La jornada va servir també per presentar la renovada Comissió d’Infermeria Geriàtrica del COILL, que lidera la vocal de la Junta del Col·legi, Lourdes Terés i que ha de coordinar l’aportació de la corporació en l’àmbit de les cures de la gent gran.

Pla de Salut de Catalunya 2021-2025 I Orientació dels serveis de salut i l’atenció a les persones grans

Eva M. Melendo, tècnica del Pla Director Sociosanitari de la Direcció General de Planificació i Investigació en Salut del Departament de Salut de la Generalitat, va exposar les línies del ‘Pla de Salut de Catalunya 2021-2015’ orientades a l’atenció de la gent gran. Melendo, que és infermera especialista en geriatria, màster en cures infermeres: metodologia i aplicació per la Universitat de Barcelona (UB) i doctoranda a la Universitat Central de Catalunya-Universitat de Vic; també és professora associada a la UB, docent a l’assignatura d’infermeria gerontològica i de dos màsters vinculats amb la geriatria i les polítiques sanitàries. Com a experta, col·labora també amb el grup de recerca C3RG, a la línia de Fragilitat Inicial.

Debat professional I El rol dels col·legis i les professions sanitaries. Prestigi i vocació

El caràcter multidisciplinari de la jornada, es va fer especialment palès en el segon dels debats que va reunir els representants de les corporacions de professionals de la salut catalanes amb Miquel Perea, conseller del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC); Ramón Aiguadé, degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya (CFC); Gemma Gallart, vocal de la Junta Rectora de Lleida del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC) i Isabel Sancho, membre de la Comissió de Salut del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya (TSCAT).

El diàleg, que va obrir Sebastià Santaeugènia, director del Pla Director Sociosanitari de la Direcció General de Planificació en Salut i coordinador del Consell Assessor Sociosanitari del Departament de Salut; va analitzar la incidència que ha de tenir el nou enfoc de l’atenció de les persones grans, en les diferents professions sanitàries. La complementarietat de les diferents disciplines i el valor afegit de l’acció coordinada dels equips multidisciplinaris, van ser punt de consens així com la necessitat de promoure la formació i assolir els recursos necessaris per adaptar l’assistència a les necessitats de cada persona, comunitat o perfil.

Infermeres, fisioterapeutes, psicòlegs i treballadors socials van coincidir també en la necessitat de visibilitzar i prestigiar la cura de la gent gran –des de la formació més incipient i en totes les disciplines que hi són agents actius–per formar professionals i, a poder ser, amb vocació específica per exercir en aquest àmbit.

Roda d’experiències I El canvi de paradigma és possible: casos d’èxit i l’oportunitat de la covid-19

L’impacte de la covid-19 en l’àmbit residencial sociosanitari i sobre una població especialment vulnerable, com són les persones grans, és irrefutable i el seu cost dolorós. Tot i això, les expertes que van participar en la roda d’experiències van apuntar l’oportunitat que ha suposat la pandèmia com a impulsora i acceleradora de noves formes d’atenció i cura.

Carol Mitjana, directora de Centre Geriàtric Lleida; i Susana Delgado, directora de Caser Residencial La Moraleja; van explicar sengles iniciatives d’aplicació en residències de gent gran, molt innovadores en forma i fons. Mitjana, com a CEO del programa, va introduir els assistents en “I FEEL, el método”, una metodologia que es desenvolupa sota el lema ‘Només tu decideixes’ encunya el concepte ‘persona de gran edat’ i crea petites comunitats assitencials basades en l’afinitat i gustos personals, per refermar les voluntats i personalitat dels residents, transformant l’espai i la forma de viure i de treballar en el centre. Novedòs també el “Mètode Chrome” de Caser que, amb criteris de gestió eficient de la farmacologia, planteja models lliures de subjeccions físiques i químiques i aposta per mantenir les persones grans el més actives possibles i adequar la morfologia i l’activitat dels centres a les seves particularitats i mobilitat perquè, tal com va explicar Delgado, “no pot ser que a la nostra societat no hi hagi lloc per a aquestes persones”.

El Sistema de Salut també impulsa la millora dels serveis a les persones grans, tal com van explicar Ana Vena i Àngels Costa de l’ADIC –Coordinació amb Programa d’Atenció Domiciliària i Equips de Suport (PADES), Unitat d’Hospitalització a Domicili (HODO) i Centres d’Atenció Primària (CAP)– que amb el seu “Tenir cura, també el cap de setmana”, va mostrar el gran esforç coordinat que realitzen els equips multidisciplinaris de diferents unitats, per mantenir el nivell i qualitat de la cura de les persones grans en els entorns de proximitat i tots els dies de l’any. Per la seva banda, Rosa M. Pérez –coordinadora de Qualitat i Seguretat– i Sandra Hervás –adjunta a la coordinació de les unitats d’hospitalització i sociosanitària– van explicar com es duu a terme la “Implantació del Model d’Atenció Centrat en la Persona (ACP): Tenir cura sense subjeccions, el projecte CAP NUS” a l’Hospital Comarcal del Pallars, un projecte estratègic que vol mesurar amb indicadors objectius les intervencions que es realitzen amb metodologia d’Atenció Centrada en la Persona. La iniciativa, que va néixer com a resposta a les inquietuds per trobar un equilibri entre seguretat i dignitat de la persona atesa, utilitza com a indicador de referència, el no ús de subjeccions, perquè es poden oferir les mateixes garanties de cuidatge i seguretat sense subjecció que amb subjecció. La implementació ha introduït molts canvis en la unitat d’hospitalització sociosanitària, com la promoció del treball en equip interdisciplinari i de la implicació de les famílies, la reorganització de les tasques assistencials, la reorganització dels espais, la promoció de la cultura de mobilitat o la utilització de la història de vida dels pacients, entre altres. En definitiva, un projecte que introdueix un canvi de metodologia de treball, des d’un model paternalista a un model centrat en les capacitats dels pacients.

Finalment, Anna Soldevila, cap de la Unitat de Programes Específics de la Universitat de Lleida, va traslladar la cura a l’àmbit acadèmic amb el programa Sènior UdL que s’adreça a totes aquelles persones, de 50 anys o més que, sense objectius professionalitzadors, vulguin ampliar i aprofundir en el coneixement mitjançant l’educació superior. Tal com va explicar Soldevila, els primers anys, en no precisar cap titulació prèvia per accedir al programa, el perfil dels sèniors abastava majoritàriament persones que no havien tingut accés a l’educació i trobaven en la universitat un espai de creixement intel·lectual i de socialització activa, tot i l’edat. Amb la maduresa de les primeres generacions de baby boomers, el perfil del sènior és un altre i el programa ha de satisfer persones formades que tornen a la universitat per plaer i això comporta un nivell d’exigència que obliga a replantejar les dinàmiques i continguts del programa. Un perfil i un nivell d’exigència que, com a ciutadans, es traslladarà també al sistema de salut, va assegurar l’acadèmica.

Dinàmica ‘El poder del riure’ I Intervencions grupals per a la socialització i gaudi

La jornada va donar cabuda també a la dinàmica integradora i participativa “Clowns, el poder del riure”, dirigida per la pallassa Flora (Adi Bar Gera, alma mater d’Histeri Clowns). L’actriu i docent d’origen israelià va oferir una sessió que combinava diferents tècniques d’intervenció i animació per promoure la integració i la socialització dels membres d’un mateix grup, amb activitats orientades al gaudi i la participació activa.

Roda de comunicacions orals I Tècniques de gamificació per a pacients amb Parkinson i l’experiència del coworking en residències de gent gran

Un total de vuit comunicacions orals van estar admeses pel Comitè Científic i presentades pels seus autors, en el marc de la jornada. La qualitat dels treballs presentats va fer que el Premi a la Millor Comunicació Oral de la I Jornada Multidisciplinària COILL sobre Salut i Gent Gran, distingís dos projectes: “Rehabilitación de la marcha en Parkinson: entorno virtual gamificado acoplado a un tapiz rodante” (P. Bosch Barceló, M. Masbernat Almenara, O. Martínez Navarro, C. Climent Sanz, J. Virgili Gomà, A. María Fité Serra, i H. Fernández Lago) i “Primer coworking dins d’una residència” ( C. Jofre Mitjana, C. Mitjana Isarn, A. Mor Fornons, A. Mitjana Isarn, P. López Hernández i J. Mitjana Isarn).

A més, es van presentar les comunicacions “Adecuación del tratamiento en las personas mayores de 75 años con diabetes mellitus 2” (B.J. Sanz, I. Royo, C. Florensa, C. Bañares, L. Llubes i A. Remacha, “El Proyecto Vital como herramienta que favorece la integración en las unidades de convivencia residenciales” (S. Ameijeiras, B. Canal, M. A. Pubill, N. Ruiz i C. Sánchez), “La coordinació entre Atenció Primària Balaguer – Gestora casos i PADES SUN millora els cuidatges” (E. Bravo, N. Caselles, C. García, C. Ibars, M. Llobera i M. Martinez). “La integració d’informació de Salut a les residències de la Conca de Barberà com a eina de millora de les persones grans i amb discapacitat” (V. Reche, T. Antich, I. Palou, E. Dalmau, J. Goñi i F. Clares), “Perfil geriàtric de pacients atesos per PADES” (K. Cano, B. Cortina, M. Llobera, O. Mejon i I. Moreno) i “Millora diagnòstica i terapèutica de la disfàgia a la gent gran de l’ABS Lleida-Rural-Nord” (S. Queralt, M. Polo, A. Asensio, M. Paüls i M. Sánchez).

Conferència de cloenda I Ètica i política. Vocació i deure

La conferència de cloenda de Begoña Román, presidenta del Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya i vocal del Comitè de Bioètica de Catalunya, va tractar sobre “Reflexions ètiques i polítiques sobre l’atenció a la gent gran”. La ponent va convidar a la reflexió citant Aristòtil i la seva teoria Politiká (assumptes de les ciutats) que s’assenta sobre tres pilars: Ethos (ètica), Pathos (passió), Logos (lògica); així com les d’altres grans pensadors per explicar la responsabilitat individual i social en la cura de la gent gran.

Román, que és doctora en Filosofia per la Universitat de Barcelona, de la qual n’és professora, i fou directora de la Càtedra d’ètica de la Universitat Ramon Llull, entre 1996 i 2007; també va analitzar ‘què implica tenir cura de la gent gran’ i l’impacte que té en els professionals de la salut l’atenció de persones, moltes vegades, d’una fragilitat extrema i amb una exigència de cura molt gran: “quan la vocació falla, cal apel·lar al deure”, va concloure.

Conclusions I Dret a viure a la vellesa com desitgem

El resum de conclusions de Carmen Nuin, infermera especialista en Infermeria Geriàtrica que fou docent de la FIF-UdL, va recapitular les aportacions més destacades de la jornada i que criden a nous models d’atenció en salut de les persones grans, basats principalment en el respecte de la voluntat individual de les persones ateses i llurs famílies i en la creació d’equips multidisciplinaris dotats amb els recursos adients perquè la vellesa esdevingui una etapa de vida amable i satisfactòria.

Nuin, recentment jubilada, també va apuntar que les noves generacions envelleixen més tard i de formes molt diferents, per la qual cosa la provisió de serveis i activitats, de salut i d’oci, han de ser igualment diverses i adaptades a les seves necessitats i expectatives, tenint en compte els seus gustos i entorn o el seu grau de dependència.

En acabar l’exposició, el COILL va retre homenatge a Carmen Nuin com a reconeixement a la seva trajectòria professional i la seva aportació a la Infermeria Geriàtrica.

Premis I Comunicacions Orals, fotografia i relats

A més del Premi a la Millor Comunicació Oral, als treballs sobre tècniques de gamificació per a pacients amb Parkinson i l’experiència del coworking en residències de gent gran; Mercè Porté i Jordi Ballesté, presidenta i vicepresident del COILL, van lliurar els premis del Concurs de fotografia “Tenim Cura de la Gent Gran” i el dels Concurs de relats “Segle XXI: Cures i Gent Gran”, dotats amb 100 euros de premi cadascun.

La instantània “L’art d’estimar” de Laia Torra Pollina i el relat “Jo no vull entrar en una residencia” de Jaume Pallàs Ramon, van ser els vencedors d’aquesta primera edició.

VÍDEO

FOTOGALERIA

221003 I Jornada COILL Salut & Gent Gran

Forografia ©Missatges

abril

15abr.(abr. 15)08:0023(abr. 23)15:00CURS COILL: ACTUALITZACIÓ EN EDUCACIÓ SEXUAL I AFECTIVA

16abr.09:0014:00XII JORNADA D'INFERMERIA I FISIOTERÀPIA

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X