12 d’abril, Dia de l’Atenció Primaria: visitem l’ABS Pla d’Urgell


El 12 d’abril està declarat Dia de l’Atenció Primaria. En el nostre cas, la infermeria més bàsica, no poc complexa, i la més important perquè és la que marca i eleva els estàndards de salut de la població. Avui ho celebrem amb el reportatge de l’ABS Pla d’Urgell que recull la revista INF en el seu número 32, de març de 2020.


“Respira” i “Perdem la por”, programes propis de les infermeres del CAP de Mollerussa

30 infermeres, 5 infermeres pediàtriques i dues Llevadores donen servei a l’ABS del Pla d’Urgell

Text Sara Bobet i Rafa Gimena / Foto © Rafa Gimena MISSATGES / ABS PLA D’URGELL

EL CENTRE D’ATENCIÓ PRIMÀRIA DE MOLLERUSSA (ABS del Pla d’Urgell) compta amb un total de 30 infermeres, 5 infermeres pediàtriques i 2 llevadores. Des del Centre de Salut es desenvolupen programes propis d’Infermeria com són el denominat Respira i Perdem la Por. Pel que fa a altres programes relacionats amb infermeria, al CAP de la capital del Pla d’Urgell treballa: Salut Comunitària, Salut i Escola. Gestió de Casos, Activitats preventives, vacunació escolar i PADES. Durant aquest 2020, Any Internacional de la Infermera i de la Llevadora, l’equip d’Infermeria de Mollerussa s’hi ha bolcat amb la programació de multitud d’activitats, actualment ajornades per la COVID19, però que seran reprogramades tan aviat sigui possible.

En la seva activitat assistencial, les infermeres del CAP de Mollerussa donen servei amb Cita prèvia, Cita programada i Visita espontània on es realitza la primera valoració d’aquells pacients que acudeixen per un motiu de consulta suggestiu de ser atès de forma immediata i que deriven al seu metge/essa que assumeix l’atenció continuada en funció de la demanda.

A més d’aquestes activitats, l’Equip d’Infermeria en general (inclosa pediatria) desenvolupen altres tasques: extraccions d’analítiques cada dia en els dies laborals; vacunació de campanya antigripal; TAO; i funció de referent en representació de l’ABS per tal de coordinar altres activitats.
Pel que fa a l’Equip de Cronicitat, el CAP compta amb tres infermeres ATDOM que cobreixen els pobles de Linyola, Torregrossa, Bell-lloc i Mollerussa. Així com una infermera Gestora de Casos assignada des de la DAP per gestionar els PCC i MACA de l’Àrea Bàsica.

El CAP de Mollerussa també disposa d’una infermera alliberada en un 40% per desenvolupar activitats de Salut Comunitària. Així mateix, una infermera desenvolupa, a temps parcial, la consulta i activitats comunitàries relacionades amb el tabac i deixar de fumar.

Entre l’activitat assistencial d’Infermeria Pediàtrica, cal incloure les de Cita prèvia com són les consultes realitzades pel mateix usuari o derivades pel pediatre de la mateixa UBA en què es desenvolupen activitats preventives dins del Programa del Nen Sa. Control i seguiment ponderal, alimentació, immunitzacions, cures, espirometries, ECG, etc.

Altres serveis de les infermeres pediàtriques també són: Cita programada realitzada conjuntament amb el pediatre de la UBA; Visita espontània on en realitza la primera valoració d’aquells pacients que i que deriven al seu pediatre o al pediatre que assumeix l’atenció continuada en funció de la demanda; Vacunació escolar i en campanya contra la grip a pacient de risc; Activitats comunes a l’equip d’infermeria de medicina general com les extraccions i TAO; Referent de Salut i Escola, una infermera està alliberada un dia de la seva jornada laboral per realitzar aquesta activitat; i Referent de vacunes i control de neveres.

ELS PROGRAMES

RESPIRA!!

És un programa dirigit a la població amb malaltia respiratòria basat en sessions de dues parts.

En una primera part de 20 minuts tipus xerrada o tertúlia. Durant la trobada, a més a més de fer una introducció informativa, l’usuari també explica la seva vivència o exposa dubtes. Professionals i pacients parlen sobre l’anatomia i funció respiratòria, nutrició i alimentació, estalvi energètic, com reconèixer exacerbacions o empitjorament de les malalties respiratòries, aspecte psicològic i emocional, tabac, tallers d’inhaladors… Tècniques per mobilitzar el moc de l’arbre bronquial, tècnica per treure mostra d’esput i l’anàlisi sigui efectiu, tècniques de relaxació.

Durant els 40 minuts restants es fa exercici cardiorespiratori i fisioteràpia respiratòria, força i to muscular, respiracions diafragmàtiques, llavis frunzits, etc.

Els grups són d’uns 10/15 usuaris i es porta a terme per un grup multidisciplinari. Ho lidera Chus Fernández infermera de salut comunitària, infermera de la consulta antitabàquica Ana Parra, infermera i psicòloga Annabel Vidal, tècnic en esport Roger López, fisioterapeutes Jaume Serra, Maite Ortiga, Montse Junyent. És una activitat que es realitza des del 2018. Un cop a la setmana durant sis mesos, l’últim dia de cada mes, els grups que ja han passat poden tornar per fer recordatori dels exercicis. “És una activitat molt gratificant quan l’usuari et diu ara ja puc tornar a casa caminant”, ressalta la Chus Fernández.

PERDEM LA POR A LA BATA BLANCA

Mónica Martínez, infermera de pediatria, realitza aquest taller específic de l’ABS de Mollerussa en diferents escoles de la comarca. És una activitat enfocada als més petits, entre 3 i 5 anys. Amb aquesta activitat es pretén que els nens tinguin un contacte més proper amb el món sanitari i fer-los-hi veure que, fins i tot, pot arribar a ser divertit i perdin la por a la seva infermera.

“En aquest taller, primer es fa una sessió explicativa amb imatges del que és un centre de salut, quines activitats es porten a terme, hàbits higiènics i dietètics. Posteriorment els nens fan d’infermers, realitzant activitats com vacunar, explorar, curar, embenar ninots”, detalla la Mónica Martínez.

“El temps aproximat és d’uns 45/60 minuts i com es fa a les escoles, els grups són de 20/25 infants, els que hi ha per classe”, puntualitza.

FORMACIÓ PEDIÀTRICA

Des del grup de mares que acudeixen a les sessions de post part que imparteixen les llevadores del CAP de Mollerussa hi ha una demanda creixent en formació de temes de pediatria.

Per aquesta raó les llevadores van sol·licitar a l’equip de pediatria col·laborar de forma conjunta en aquestes sessions.

Després de preguntar al públic de les sessions post part sobre quins són els temes pediàtrics de més interès, es van concretar temàtiques com: Primers auxilis; Vacunes; Sistemes de retenció infantil; Alimentació complementaria; Son; Còlics; Urgències pediàtriques o Prevenció d’accidents. En el programa participen els components de l’Equip de Pediatria: Dr. Ramon Anguera, Dra. María José Cañete, Dra. Mireia Carulla, DUI Núria Garcia, DUI Belen Garriga, Dr. José María Herrero, DUI Mònica Martínez, DUI Àngels Noro, Dra. Neus Piqué, DUI Begoña Ramon, i la llevadora Lis Mitjans.

Les sessions es realitzen els divendres, a la sala de reunions del CAP, entre les 12 i les 13.30 hores, aproximadament; i hi poden assistir totes aquelles persones interessades.

COMPROMESES AMB LA CAMPANYA NURSING NOW®

L’equip d’Infermeria del CAP de Mollerussa “hem preparat una sèrie d’activitats en el marc de la campanya Nursing Now®, que portarem a terme durant l’any 2020 (Any Internacional de la Infermera i de la Llevadora). Algunes coincideixen amb els dies mundials i altres no. El mes de febrer ja vam començar a l’IES La Serra amb un Taller de RCP i primers auxilis”, explica Chus Fernández que lidera la campanya en el centre.

El 7 de març –a Golmés, coincidint amb el Dia Mundial de la Dona i amb la col·laboració de diferents entitats–, va tenir lloc l’exposició Instruments, tècniques i procediments d’infermeria on es van recollir instrumental, contenidors, documentació… des de l’any 1970 fins ara. Seguidament es va fer la lectura del manifest i un col·loqui en el qual es va fer un homenatge al treball de la infermera en la salut.

“Entre els dies 19 i 22 de març estava previst un estand a la Fira de Sant Josep per fer promoció de Nursing Now®, la Meva Salut, Salut comunitària, etc; però ha quedat suspès per la situació actual de salut” afegeix Fernández.

Així mateix, del 14 al 17 d’abril, al Hall del Teatre l’Amistat de Mollerussa, s’havia de repetir l’exposició; o el dia 17 d’abril estava programada una Caminada (programa PAFES), en la que participarien alumnes dels IES i CEIP, acabant amb un esmorzar saludable. Una activitat que era oberta a tothom que volgués participar.

De moment, el dia 8 de maig, a les 20 hores, està programat l’Acte Inaugural de la campanya al teatre l’Amistat per presentar a la població del Pla d’Urgell totes aquestes activitats programades en una celebració en la qual es convidarà diferents representants d’entitats, companyes infermeres, infermeres jubilades, estudiants d’infermeria i població en general. En la presentació de les activitats, els nens de la Coral Cor d’adults ens interpretaran l’himne de la Infermera i, seguidament i com els professionals també som artistes, farem altres actuacions amb l’objectiu de fer visibles les nostres tasques. Després està previst un sopar per commemorar el Dia Mundial de la Infermera i l’Any Internacional de la Infermera i de la Llevadora, obert a qualsevol infermer que vulgui venir.

“Nosaltres hem volgut aprofitar aquest any per fer visible també la discapacitat, prendre consciència de les barreres arquitectòniques i molts cops la barrera la fem nosaltres, hem preparat aquesta caminada popular accessible, el dia està per concretar per canvis d’última hora, però està prevista el dia 23 de maig a les 10 del matí amb sortida des del Centre d’Atenció Primària” afegeix Fernández.

El dia 28 de maig està prevista la xerrada-taller “Sucres emmascarats”. Una activitat per conèixer la quantitat de sucres que porten alguns aliments que consumin de manera quotidiana i fer-nos conscients.

El dia 20 de juny a les 11 hores, a la plaça Major de Mollerussa, s’ha programat Joc Lliure al carrer per fer prevenció del sedentarisme i obesitat. Una acció de socialització dirigida als més petits.

Del 21 al 25 de juny, a la sala Polivalent del CAP I en el marc de la campanya Amics de la Popa, les llevadores explicaran aquest programa i la importància de la lactància materna.

Així mateix, tan aviat es pugui recuperar la normalitat i finalitzi la situació de confinament, tots els dilluns de 18 a 20 hores, a la sala polivalent del CAP, es reprendrà la Tarda Jove, en la que es realitzen tallers i xerrades sobre temes com la copa menstrual, anticoncepció, Infeccions de Transmissió Sexual, etc.

Durant tot l’any també s’impartiran els tallers Perdem la Por a les escoles que ho desitgin.
El programa Nursing Now® de les Infermeres del Pla d’Urgell també inclou la celebració del Dia Mundial de la Reanimació Cardiopulmonar (16 d’octubre) i, també, del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat (3 de desembre).

També hi haurà lloc per l‘educació sanitària amb la promoció i prevenció de la salut amb vídeos, rentat de mans, nutrició i alimentació, onada de calor, exercici, etc; i el reportatge de vídeo “Infermeria ara!!”, realitzat pels estudiants de La Salle amb les professionals del Pla d’Urgell.

“Aquest any significa molt per la infermeria, per a la nostra ABS, i és una oportunitat per compartir i fer visible les nostres tasques i els avenços de la professió infermera”, puntualitza Chus Fernández.

MÉS SOBRE EL CAP DE MOLLERUSSA

El Centre d’Assistència Primària (CAP) de Mollerussa, ubicat a la sortida de la localitat per la carretera de Miralcamp, es va obrir el 1991. La població assignada al centre l’any 2000 es xifrava en 29.514 persones, una població que en 2018 ja s’havia incrementat en un 27,32% amb un total de 37.578 usuaris.

El CAP roman obert les 24 hores del dia, 365 dies a l’any. L’horari de consultes és de 8 a 20 hores i de 15 a 8 hores hi ha servei d’urgències.

L’ABS cobreix els consultoris locals de salut de Barbens, Bell-lloc d’Urgell, Bellvís, Castellnou de Seana, El Palau d’Anglesola, El Poal, Els Alamús, Els Alamús, Els Arcs, Fondarella, Golmés, Ivars d’Urgell, Linyola, Miralcamp, Puig-Gros, Sidamon, Torregrossa, Vallverd, Vilanova de Bellpuig i Vila-Sana.

A més de l’Equip d’Infermeria, en el centre hi ha 30 metges, 5 pediatres, 1 odontòleg, 16 auxiliars administratius, 2 zeladors, i 2 treballadores socials i 3 auxiliars d’infermeria.

Per completar el servei, especialistes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova hi passen consulta d’otorrinolaringologia, traumatologia, dermatologia, ginecologia i obstetrícia, urologia, cardiologia, cirurgià, digestiu, radiologia, audiometries, psicologia i psiquiatria. A més, hi ha servei de rehabilitació i logopèdia de Gestió de Serveis Sanitaris.

REFERENTS

Per tal de coordinar els diferents serveis que proporciona l’ABS és indispensable la creació d’uns referents que tenen la responsabilitat de coordinar les tasques per garantir un bon funcionament d’aquest.

Aquests membres de l’equip tenen la funció de mantenir una relació indispensable entre els membres de l’equip que realitzen una tasca determinada, especialistes CAP II i la direcció de l’equip per tal de mantenir el bon funcionament del servei i establir canvis quan siguin necessaris. Els principals referents de l’equip i el servei que desenvolupen són els següents:

Analítiques: Joana Gassó
TAO: Joana Gassó
Formació
Salut comunitària: Chus Fernández
Salut i escola: Àngels Noró
Magatzem: Isabel Farré
Qualitat
Atenció continuada.
Docència i investigació: Annabel Vidal
Tires reactives: Cristina Cebrián
E-cap: Marta Berga
Farmàcia
Gestora de Casos: Manoli Mesa
Consulta de Cardiologia
Consulta de Pneumologia
Consulta d’Endocrinologia
Consulta de Nefrologia
Consulta d’Aparell digestiu

INFERMERES I INFERMERS

Marta Berga Timoneda
Roser Bori Boleda
Eduard Bosch Bea
Sandra Caba Melich
Núria Carulla Sole
Cristina Cebrian Aiguade
Ana Maria Cregenzan Ortiz
Silvia Exposito Ribau
Maria Jesus Fernandez Galan
Maria Gabriel Aynes
Nuria Garcia Garcia
Maria Belen Garriga Figueres
Joana Gasso Jordan
Merce Llobera Rames
Nuria Marmolejo Angrill
Monica Martinez Mayoral
Ma. Belen Mas Gardo
Manuela Mesa Perez
Pilar Miret Bonell
M Carmen Nabau Tantull
Mº Angels Noro Castello
Maria-Cel Ortiz Reig
Laura Pallas Martin
Ana Maria Parra Perez
Antonia Pellicer Ambert
Anna Marti Pijuan
Teresa Potrony Cardeñes
Maria Begoña Ramon Carrasco
Carolina Ribas Teixido
Albert Romero Garcia
Maria Rosa Quintana Ibañez
Concepcion Salvado Riera
Laura Santallusia Magri
Antoni Tehas Capell
Esther Torres Botam
Ana Torres Saladrigues
Ricard Torres
Natalia Vall Fauria
Annabel Vidal Cupons

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X