#25N El COILL se suma al #SÍAlConsentiment per eliminar la violència vers les dones

El Departament d’Igualtat i Feminismes llança una campanya informativa entorn de la Llei17/2020 per promoure “una nova cultura del consentiment”, amb motiu de la celebració del “25N Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones”.
El COILL, que juntament amb el Consell d’Infermeres i la resta de col·legis s’adhereix a la campanya, assenyala les infermeres com a peça clau en la detecció de les violències i en l’acompanyament i cura de les dones que les pateixen.

Enguany, la commemoració del 25N, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones a Catalunya aposta “per una nova cultura del consentiment”. Així ho manifesta el Departament d’Igualtats i Feminismes de la Generalitat que ha orquestrat una campanya de comunicació que, amb la Llei 17/2020 del 22 de desembre de modificació de la Llei 5/2008 del dret de les dones a erradicar la violència masclista, com a punt de partida, es difon sota el hashtag #SÍAlConsentiment.

En el marc de la campanya, s’ha celebrat el cicle de jornades “L’abordatge de les violències masclistes: nous àmbits, nou paradigma”, que ha tingut lloc entre els dies 15 i 24 de novembre, de forma itinerant a les ciutats de Lleida, Girona, Manresa, Tarragona i Amposta. A més de xerrades informatives, s’hi han exposat diferents articles de l’esmentada llei i s’han editat una sèrie de píndoles de suport i grafismes.

ACTE I MANIFEST INSTITUCIONALS #25N2022

L’acte institucional del “25N Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones” va tenir lloc ahir, dia 24 de novembre, al Palau de la Generalitat de Catalunya i va estar encapçalat pel president del Govern, Pere Aragonès.

En el decurs de la celebració –a la qual va assistir la Dra. Glòria Jodar, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC)– es va procedir a la lectura de la declaració institucional que recull el “compromís amb la llibertat de les dones, que ens ha de fer també una societat més lliure”. Un manifest al qual s’han adherit el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermeres de Lleida (COILL), juntament amb el Consell i la resta de col·legis.

El document exigeix “la diligència deguda dels poders públics i que s’erradiqui tota forma de violència institucional. Una responsabilitat que abasta tant les polítiques de prevenció com les de reparació, les quals han d’estar suficientment dotades de recursos econòmics i requereixen la màxima col·laboració i cooperació interinstitucional i intersectorial”. I és en aquest marc col·laboratiu i multidisciplinari, que la degana Jodar demana a les infermeres que es formin “per detectar els indicis de violència en les dones que accedeixen al sistema de salut per qualsevol causa”.

També la presidenta del COILL, Mercè Porté, ha manifestat aquesta “essencialitat” de les infermeres que “som peça clau en l’acompanyament i cura de les dones que pateixen aquestes violències”.

El Dossier estadístic de les Violències Masclistes 2021, que elabora l’Observatori de la Igualtat de Gènere i del qual el Consell d’Infermeres forma part, recull 8 feminicidis dels quals només 3 corresponen a situacions de denúncia prèvia de maltractament. Una invisibilitat que, tal com recull el manifest, es nodreix dels sentiments de por i vergonya que moltes vegades acompanyen les víctimes, però també de la restricció de les seves llibertats, entre elles “la de socialització o la de moviment”, com explica Glòria Jodar. “És per això que les infermeres hem d’aprofitar la nostra posició privilegiada de proximitat, a les consultes de l’atenció primària o als serveis d’urgències, i donar una oportunitat a les dones que manifestin qualsevol signe de violència masclista, física o mental”.

La declaració manifesta també que “la violència masclista té moltes formes i l’impacte en les seves vides (la de les dones) depèn, en gran mesura, de la garantia d’accés a drets bàsics per a la seva reparació”. A més, de totes les formes de violència masclista, “les violències sexuals són les més prevalents, les més invisibilitzades i les més naturalitzades”; un àmbit “en el qual les llevadores tenen un paper rellevant pel que fa a l’educació i prevenció, sobretot, entre les nenes i joves”, clou la degana del Consell d’Infermeres.

Fonts i materials

Manifest #25N2022

Píndoles de Campanya #SíAlConsentiment #25N2022

Dossier estadístic “Violències Masclistes 2021” de l’Institut Català de les Dones

LLEI 17/2020, del 22 de desembre, de modificació de la Llei 5/2008, del dret de les dones a erradicar la violència masclista

 

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X