#8març: Dones i infermeres

El Consell d’Infermeres se suma al Dia Internacional de les Dones, que se celebra sota el lema ‘ETS F8MINISTA’.

La commemoració del Dia Internacional de les Dones, avui 8 de març, es desenvolupa enguany entorn del lema ‘ETS F8MINISTA’, a Catalunya.

Aquest 2023, la campanya del Departament d’Igualtat i Feminismes, posa la lupa en les desigualtats que, segons explica la declaració institucional, provoquen que “aquest esdevenir feministes” no sigui necessàriament “un acte conscient”: cobrar menys per la mateixa feina; la precarització de les professions feminitzades; la càrrega de treball i cures domèstiques; o la visió sexista de les joguines, la moda o l’esport; entre altres.

El mateix discurs, traslladat a l’àmbit de la salut, té una transcripció directa en les condicions professionals i laborals de les infermeres. L’informe “La bretxa salarial de gènere en el sector sanitari i assistencial” de l’Organització Mundial de la Salut, de juliol de 2022, ja alertava que la diferència salarial bruta, entre homes i dones que treballen en salut, oscil·la entre el 20% i el 24%, tenint en compte factors com l’edat, l’educació i el temps de treball.

La Dra. Glòria Jodar, degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermeres de Catalunya (CCIIC), explica que “aquesta desigualtat està íntimament relacionada amb la infracategorització professional que situa les infermeres en el nivell A2, a diferència d’altres disciplines sanitàries que, amb una formació acadèmica del mateix rang, estan reconegudes com a A1”.

La reivindicació ve de llarg, tant per part del Consell com dels quatre Col·legis Oficials d’Infermeres (COIBarcelona, COIGIrona, COILLeida i CODITArragona), i ha estat refrendada pels resultats de l’informe Projeccions de la població infermera a l’horitzó 2030″, publicat pel CCIIC i la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic – UCC). L’estudi confirma que entre els anys 2010 i 2019, tres de cada quatre infermeres treballaven amb contractes eventuals, durant els quatre anys següents a l’obtenció del títol. Una tendència força pronunciada, també, en anys posteriors.

A la situació, s’hi afegeixen altres biaixos de gènere com la dificultat per conciliar la vida personal amb necessitats professionals com ara la formació o altres aspectes vinculats als sostres per a exercir lideratges i càrrecs directius i de gestió; sense deixar de banda que encara romanen els estereotips i imatges que hipersexualitzen la imatge de les infermeres en molts àmbits de la vida.

Declaració institucional #8M2023 (PDF)

 

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X