Article International Journal for Equity in Health: Investigació sobre la inseguretat hídrica entre els treballadors estacionals de l’agricultura

Luis Alejandro Rodríguez Guerrero, Iratxe Pérez Urdiales, Astrid Escrig Piñol, María del Mar Jiménez Lasserrotte, María del Mar Pastor Bravo, José Tomás Mateos i Erica Briones Vozmediano firmen l’article “Water insecurity among seasonal agriculture workers: perspectives from Spanish professionals”.
L’estudi ha entrevistat a 63 persones, 33 dones i 30 homes, inclosos professionals de l’àrea de salut i els serveis socials, ONG, comitès d’empresa i institucions públiques d’Andalusia, Múrcia i Catalunya, per conèixer la situació de les persones migrants temporeres en l’agricultura.

Les condicions d’extrema pobresa material a les quals es veuen sotmeses les persones migrants que treballen com a temporeres en l’agricultura són determinants per a la seva presa de decisions a l’hora d’obtenir i utilitzar l’aigua. En concret, experimenten dificultats per aconseguir aigua saludable per a higiene i alimentació, fet que ocasiona problemes de salut, segons una recerca liderada des de Lleida pel grup de recerca GReCS de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL).

La investigació, que s’ha publicat a la revista International Journal for Equity in Health, ha comptat amb la col·laboració de personal investigador de la Universitat del País Basc, la Universitat Pompeu Fabra, l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM), la Universitat d’Almeria, la Universitat de Múrcia i l’Institut Murcià d’Investigació Biosanitària Pascual Parrilla.

L’estudi ha entrevistat a 63 persones, 33 dones i 30 homes, inclosos professionals de l’àrea de salut i els serveis socials, ONG, comitès d’empresa i institucions públiques d’Andalusia, Múrcia i Catalunya, per conèixer la situació de les persones migrants temporeres en l’agricultura.

“Aquest estudi mostra que les necessitats urgents relacionades amb el consum d’aigua s’anteposen a les decisions preventives sobre la seguretat de l’aigua, la qual cosa a vegades porta els treballadors al risc de contaminació” ha explicat el primer autor de l’article i investigadora de l’IRBLleida, Luis Alejandro Rodríguez Guerrero. Per exemple, transporten i conserven l’aigua en bidons destinats als productes fitosanitaris per l’agricultura.

“Els resultats d’aquest estudi contribueixen al coneixement de les desigualtats socials que experimenten les persones temporeres en agricultura en relació amb el seu accés a l’aigua segura i neta. De vegades han de transportar l’aigua des d’alguna font pública propera als campaments xabolistes on viuen al sud d’Andalusia, i/o recórrer llargues distàncies fins als supermercats per a comprar aigua embotellada. Atès que la inseguretat de l’aigua és un problema complex, han de buscar-se solucions sostenibles per a garantir que aquests treballadors tinguin les condicions de vida necessàries per a satisfer les seves necessitats bàsiques d’aigua” ha exposat la Erica Briones Vozmediano, professora de la UdL i investigadora principal del projecte nacional AGROMIsALUD, del que forma part aquest estudi.

“La falta d’accés segur a l’aigua pot provocar un augment de la prevalença de diferents patologies, com ara gastrointestinals i brots de malalties infeccioses. Els serveis de salut pública han de prestar especial atenció al fet que aquesta població disposi d’aigua potable i sanejament segurs, nets, accessibles i assequibles”, ha afegit Briones.

La recerca ha estat finançada per l’Instituto de Salud Carlos III i cofinançat per la Unió Europea.


Article: Rodríguez-Guerrero, L.A., Pérez-Urdiales, I., Escrig-Piñol, A. et al. Water insecurity among seasonal agriculture workers: perspectives from Spanish professionals. Int J Equity Health 23, 31 (2024). https://doi.org/10.1186/s12939-024-02112-8


Foto i font: Comunicació i Premsa IRBLleida

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X