“Cal avançar-se en el temps i fer prevenció de la salut mental entre els infants i els joves”

El COILL participa en la IX Jornada d’Infermeria i Fisioteràpia de Lleida, organitzada per la FIF-UdL

Lourdes Terés, membre de la Junta de Govern del COILL, ha participat avui 13 d’abril, en la ‘IX Jornada d’Infermeria i Fisioteràpia de Lleida’, organitzada per la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (FIF-UdL).

Sota el lema “Connect@: Salut Mental Infanto-Juvenil”, Terés ha intervingut en la inauguració felicitant la Facultat per l’encert en triar la salut mental com a eix de la jornada i, especialment, per fer-ho amb els infants i joves com a protagonistes.

Tal com ha explicat la infermera, “des de l’època romana que encunyà la cèlebre expressió ‘mens sana in corpore sano’, recollida en un poema satíric de Décimo Junio Juvenal, l’equilibri entre la salut física i la salut mental és un dels objectius universals de les nostres professions en salut. Infermeres i fisioterapeutes hem de tractar els nostres pacients amb mirada holística fent èmfasi en els primers anys de vida que marcaran l’adult que serem”.

La representant del COILL ha destacat que vivim dies difícils i l’impacte emocional de la Covid-19 ha agreujat i ampliat l’espectre de la malaltia mental, “una atenció encara minsa i per desenvolupar pel que fa a la cartera de serveis del Sistema Nacional de Salut”; i ha explicat que el mateix col·legi d’infermeres ha activat el programa Retorn, una línia de suport emocional i psicopsiquiàtric per a les professionals en situació de vulnerabilitat mental, a conseqüència de la pandèmia. Una realitat que també afecta les infermeres més joves i que el COILL acompanya amb vocació de mentoratge.

Lourdes Terés ha posat la lupa en les desigualtats perquè “l’Organització Mundial de la Salut ja parla d’escletxa en salut mental i xifra una disparitat en matèria de tractament superior al 75%, pel que fa a països rics i països pobres o en vies de desenvolupament”.

Finalment, Terés ha apostat perquè iniciatives com la d’aquesta jornada i l’aliança de totes les professions de la salut, serveixin perquè “els governs en prenguin consciència i actuïn per garantir la cobertura assistencial de les persones amb malaltia mental, sobretot, avançant-se en el temps amb línies de prevenció i promoció de la salut mental entre els infants i els joves en risc emocional”.

IX JORNADA D’INFERMERIA I FISIOTERÀPIA

La jornada s’ha celebrat de forma telemàtica i s’ha iniciat a les 9 hores amb la benvinguda per part dels representants de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia, del Consell de l’Estudiantat de la FIF-UdL i el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida.

Tot seguit, Àlex Marieges, cap d’Infermeria de l’Associació Centre Higiene Mental Nou Barris (Barcelona) i president de l’Associació Catalana d’Infermeria de Salut Mental, ha pronunciat la conferència inaugural sobre “El present de la Salut Mental”.

A continuació, les “Sinergies interdisciplinàries en la cura de la patologia mental infanto-juvenil” han protagonitzat la taula rodona amb la intervenció de Cristina Bravo (Fisioteràpia en Salut Mental en pacients infanto-juvenils), Maria López (TCA, més enllà dels llibres), Sergi Hernández (PSI Jove) i Noret Cornudella (Una mirada a la psicosi).

La jornada ha ofert també una roda de comunicacions orals que ha donat pas a la intervenció dels experts que, sota la temàtica del “Dia a dia en la Unitat de Salut Mental Infanto-juvenil”, ha recollit les experiències de Rosa Maria Cabero Saurí, diplomada en infermeria i Màster en Educació per la Salut de la UdL; i de Núria Salazar Degracia, diplomada en infermeria, Màster en Infermeria Psiquiàtrica i Salut Mental de la UAB i Màster en Psicologia General Sanitària de la UdL.

La jornada ha fet també una aproximació al “Programa d’acompanyament a joves i les seves famílies”, de la mà de Mari Carmen Fernàndez, responsable del Projecte Xarxa Joves; i de Rosa María Sol Pla, professora de Secundària.

Per finalitzar, la cloenda ha acollit l’entrega de premis de la FIF-UdL.

La jornada ha comptat amb el suport del COILL, el ColFICat, l’Hospital Universitari Santa Maria (HUSM), la Societat de Salut Mental de Catalunya (SMC) i l’Associació de salut Mental de Ponent.

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X