Constituïda la Comissió Tècnica de Seguiment de la Professió Infermera amb la participació del Consell, els col·legis i les societats científiques

L’ens treballarà amb el Departament de Salut en el desenvolupament del Pla d’Acció de la professió Infermera 2024-2025, que identifica cinc línies de treball prioritàries per assolir objectius immediats.
Miquel Àngel Calderó, vicepresident del COILL i secretari del CCIIC, demana “sensibilitat per les particularitats territorials de la professió”.

La Comissió Tècnica de Seguiment (CTS) del Pla d’Acció de la Professió Infermera, un dels compromisos del Departament de Salut per avançar en la millora de les condicions i desenvolupament professional de les infermeres, es va constituir ahir 7 de febrer en un acte presidit pel conseller Manel Balcells.

La CTS està formada per representants de totes les corporacions professionals –el Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i els col·legis oficials d’infermeres i infermers de Barcelona (COIB), Girona (COIGI), Lleida (COIGI) i Tarragona (CODITA)–, les societats científiques de totes les especialitats infermeres –l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), l’Associació Catalana de Llevadores (ACL), l’Associació Catalana d’Infermeria del Treball i Salut Laboral (ACITSL), l’Associació Catalana d’Infermeria en Salut Mental (ASCISAM), l’Associació Catalana d’infermeria Pediàtrica (ACIP) i la Societat Catalana de Geriatria i Gerontologia (SCGiG)– i altres associacions professionals –l’Associació Catalana de Direccions Infermeres (ACDI), la Societat Catalano-Balear d’Infermeria (SCBI) i la Societat de Salut Pública de Catalunya i Balears (SSPCB)–.

La Comissió es reunirà cada tres mesos per fer avaluació dels avenços en el desenvolupament Pla d’Acció de la professió Infermera 2024-2025, document que identifica les prioritats per al 2024 –amb continuïtat durant el 2025– i que és fruit dels treballs del Fòrum de Diàleg Professional (Repte 16).

El Pla busca el creixement de la professió potenciant l’autonomia, la visibilitat en la presa de decisions i l’impacte social de totes les infermeres; i per assolir-ne els objectius s’han establert cinc grans àmbits d’actuació, dels quals sorgeixen un total de 17 prioritats i 43 accions:

  • Impacte en salut i benestar: importància de consolidar la pràctica infermera en base a l’evidència i avançar en l’ús, la indicació i l’autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris per part de les infermeres.
  • Desenvolupament de la professió infermera: elaboració del mapa de llocs de treball d’infermera especialista, la consolidació de la figura de les infermeres i infermers especialistes, i l’elaboració i difusió del diagnòstic del lideratge infermer. Amb relació a les infermeres especialistes amb títol oficial, la categoria ja està creada a l’Institut Català de la Salut (ICS), que preveu la creació de llocs de treball. La Taula d’harmonització, per la seva banda, treballarà pel reconeixement de les infermeres a tot el SISCAT.
  • Ordenació i planificació professional: necessitat d’actualitzar les descripcions dels llocs de treball, elaborar models d’assignació de necessitats de professionals de l’atenció primària i comunitària i analitzar els recursos professionals hospitalaris.
  • Promoció de la formació i la recerca infermera: importància de promoure la formació infermera i impulsar les oportunitats i el reconeixement de la recerca infermera a Catalunya.
  • Reconeixement i reforç del lideratge infermer en la presa de decisions: promoure el reconeixement i el valor de la contribució de les infermeres, fomentant una major visibilitat de la professió en tots els nivells de presa de decisions, tant governamental com organitzacional i clínic.

Després de la presentació de les línies de treball, es va obrir un torn de paraula que va intervenir el Miquel Àngel Calderó, secretari del COILL que va destacar la importància de l’horitzó 2024 del Pla que s’hauria de materialitzar en la immediatesa d’aplicació de les millores a implementar i va demanar especial sensibilitat per les particularitats territorials de la professió. Concretament, Calderó va exposar “la casuística de proveïdors de salut de les comarques de Lleida”.

A la reunió de constitució de la CTS de la Professió Infermera van assistir la degana del CCIIC, Glòria Jodar; la presidenta del COIB, Paola Galbany; la presidenta del COIGI, Lluïsa Garcia; i el vicepresident del COILL i secretari del CCIIC, Miquel Àngel Calderó. Per part del Departament també van assistir-hi la directora de Cures Infermeres, Carme Planas; i l’adjunta a la Gerència de Cures Infermeres del Sistema de Salut de Catalunya, Sònia Sevilla.

Fotos © CCIIC i GENCAT

(D’esquerra a dreta) Els representants del CCIIC i els col·legis: Miquel Àngel Calderó, Paola Galbany, Glòria Jodar i Lluïsa Garcia.

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X