Editorial: ‘La vacuna i l’oportunitat’

Ahir es va publicar l’última edició de la revista inf (núm. 35, març 2021), una publicació que Mercè Porté, presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL), obria amb una editorial que parla de l’escassetat de vacunes, però també d’oportunitats i, sobretot, de la necessitat d’humanitzar la campanya de vacunació massiva contra la Covid-19.


Avui (pel 20/3) comença la primavera i ho vull il·lustrar recuperant dues fotografies del passat mes de desembre. Són les imatges de l’administració de les primeres vacunes contra la Covid-19 a Lleida. L’una, amb la Milagros García, resident de la residència Lleida-Balàfia I de la ciutat de Lleida, i les nostres companyes Meritxell Cunillera i Laura Lanaspa; i, a l’altra, la Leocadia Peña que va rebre la primera dosi de mans de la Laia Martí, a la llar Nostra Senyora de la Ribera de La Pobla de Segur. Ni camps florits, ni postes de sol que anunciïn la renaixença de la natura: avui, 20 de març de 2021 i després de tretze mesos de pandèmia, res em resulta més esperonador que la vacuna.

[La vacuna] Per què? Doncs, perquè hi veig una OPORTUNITAT ‘en majúscules’ per a la vida.

Més de 45.000 persones vacunades (24.000 ja immunitzades) a les regions sanitàries de Lleida i Alt Pirineu i Aran, el dia d’avui, tot i una campanya de vacunació que no està resultant gens fàcil. Més de 7.000 infermeres inscrites en el registre de vacunadores voluntàries de la Direcció General de Professionals de la Salut, condicionades per la minsa disponibilitat de les vacunes i la discontinuïtat en el subministrament, a més de per la complexitat que suposa la diversitat logística i d’extracció de dosis indicada per cadascun dels laboratoris fabricants dels vials. Pràcticament impossible estabilitzar l’estratègia de vacunació.

Com jo, com a infermeres, sabeu que les campanyes de vacunació són ‘fràgils’. La detecció i definició dels grups diana (de risc), la desafecció provocada per les ‘fake news’, la convivència amb altres competències de la cura infermera i un llarg etcètera al qual, en aquesta ocasió, hem d’afegir el repte de vacunar pràcticament el 100% de la població. I és que el món no ha conegut campanya de vacunació com aquesta. Una pandèmia global, simultània en el temps i en l’espai, arreu del planeta. I sí, a curt termini, faltaran mans i faltaran vacunes, però això no pot pesar tant com perquè no hi vegem l’OPORTUNITAT.

Infermeres i infermers tenim pel davant mesos molt complicats perquè som la cara visible d’aquesta campanya de vacunació. Alertes sanitàries com la que ha provocat la suspensió cautelar de l’administració de la vacuna d’Oxford-AstraZeneca que hem viscut aquest mes de març i que, al tancament d’aquesta publicació, es reprendrà en un clima, a vegades, hostil; es repetiran. Preparem-nos perquè viurem crisis de confiança “No vull aquesta vacuna”, “No és eficaç”, “Aquesta és la més barata”– i és la nostra obligació donar-hi resposta, perquè les infermeres sabem que les vacunes funcionen i salven vides. Us encoratjo a formar-nos en aquest camp, administrem o no les vacunes, perquè la ciutadania trobi aquestes respostes en la infermeria.

Ben aviat, s’iniciarà la vacunació massiva. Moltes persones i moltes vacunes i en molt poc de temps. Caldrà inventar com administrar cada dosi amb l’atenció humanitzada pròpia de la cura infermera. Informació, consells…, però també empatia per vèncer la por.

Mercè Porté, presidenta COILL

Des del Col·legi, no ens cansarem de repetir que les Infermeres de Lleida no som un ens abstracte. Som les professionals referents en Salut Pública per a la nostra comunitat. La Salut Pública entesa com a garant del projecte de vida individual de cadascun dels nostres veïns i veïnes i, alhora, del model social que volem assolir. Si nosaltres no som capaces de fer-ho, passarà l’OPORTUNITAT i la situació esdevindrà insostenible. L’hem vista, agafem-la: VIDA!


Llegiu inf35 (març 2021)

Foto © 210215 Punt de vacunació Covid a Tàrrega / Àlbum COILL Campanya Vacunació contra la Covid-19

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X