El CCIIC a la reunió de la Taula Social del Canvi Climàtic

La tercera reunió de la Taula Social del Canvi Climàtic del passat 19 de març, a la qual va assistir en representació del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), el Marc Fortes –responsable de Projectes del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers del Barcelona (COIB)–, va reunir els agents que participen de forma transversal en aquest òrgan consultiu del Govern, creat el març de 2023.

Un dels objectius de la taula és sumar sensibilitats a la redacció del Pla Integrat d’Energia i Clima de Catalunya i del qual, tal com es va informar en la reunió, ja s’ha preparat un avanç, document que es facilitarà per a la seva revisió a totes les entitats membre de la taula que disposaran de 60 dies per fer-ne les al·legacions.

“És aquesta capacitat d’influir en les polítiques climàtiques i el fet que el passat mes d’octubre es donés llum verda a la creació de la sectorial de salut del canvi climàtic, amb la participació del Consell d’Infermeres, la que fa estratègica la nostra presència a la Taula”, expliquen fonts del CCIIC que, entre altres temes, ha instat l’organisme a abordar l’emissió de partícules a l’atmosfera i la seva persistència en suspensió, amb la mateixa intensitat que es vigila l’emissió de gasos. Un problema de salut pública que provoca greus afectacions en la salut de les persones, com demostra l’increment dels símptomes respiratoris augmentats entre la població, amb episodis recurrents d’irritació de les vies respiratòries, de tos o dificultat per respirar.

PUNTS DESTACATS DE LA JORNADA

La jornada d’ahir es va obrir amb la lectura de les recomanacions i aportacions que l’Assemblea Ciutadana del Clima de Catalunya, constituïda per un centenar de ciutadans i ciutadanes, ha elaborat amb l’objectiu de buscar solucions des d’una perspectiva participativa. Entre les aportacions més destacades, les iniciatives vinculades a l’energia –com ara l’autoconsum domèstic, la priorització d’inversions en renovables o les estratègies per a la reducció del consum energètic– o les relatives a l’activitat agroalimentària –productes de proximitat i reducció d’envasos, la sobirania alimentària i la introducció d’un nou model productiu i ramader, entre altres–.

La trobada va analitzar també de l’estat de la Proposta de Pressupostos del Carboni o l’Informe sobre el Fons Climàtic de Catalunya amb referències a l’aturada de l’aplicació de l’impost de grans vaixells o l’impost d’emissions d’efecte hivernacle, pendent de revisió a l’espera de la formació del nou govern. A més, es van exposar les accions realitzades gràcies a la recaptació de 53,4 milions d’euros, a través de l’impost de CO2 als vehicles i que han servit per finançar 16 projectes ambientals i obrir 3 línies de subvenció dirigides a projectes dels àmbits municipal, empresarial i de recerca, respectivament. Una borsa d’ajuts que preveu incrementar-se l’any 2025 amb una línia de 2 milions d’euros per a les iniciatives d’adaptació i remissió del canvi climàtic, promogudes pel tercer sector.

 

Foto © Acció Climàtica GENCAT

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X