El CGE i SEDENE publiquen el Marc d’actuació infermera a l’àmbit de les cures neurològiques

El Consejo General de Enfermería (CGE) –juntament amb el seu Instituto de Investigación Enfermeray la Sociedad Española de Enfermería Neurológica (SEDENE) han publicat el “Marc d’actuació infermera a l’àmbit de les cures neurològiques”. Un document que cerca establir els criteris professionals, deontològics i formatius per garantir la qualitat i la competència professional i, en conseqüència, el desenvolupament del dret a la salut i la millora de l’atenció sanitària en aquest àmbit.

Les malalties neurològiques tenen un impacte molt important a la població. Segons les darreres dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) el 2020, les altes hospitalàries en valors absoluts van ser 99.940 per al conjunt de malalties cerebrovasculars; 18.114 per a l’epilèpsia, 13.172 per a isquèmia cerebral transitòria; 3.578 per a la malaltia d’Alzheimer i 1.626 altes hospitalàries per a l’esclerosi múltiple. Això indica que les malalties neurològiques tenen un alt impacte econòmic al Sistema Nacional de Salut. Brindar unes cures de qualitat a aquests pacients és fonamental per accelerar-ne la recuperació i millorar-ne la qualitat de vida. En aquest sentit, les infermeres de cures neurològiques són un pilar fonamental d’aquestes unitats als hospitals.

El document marc posa de manifest el treball que fan les infermeres de cures neurològiques, que són les responsables de les cures del pacient amb neuropaties, tant a la fase aguda com a crònica, mitjançant un seguiment continu de la persona i basant les seves intervencions en l’evidència científica. Amb aquest objecte, el professional coneix i assessora la persona sobre els símptomes, la correcta implementació dels tractaments i les seves cures, la millora en l’estil de vida, fomentant l’autocura i facilitant la sinergia entre l’equip interdisciplinari que necessita el pacient, sent la família un dels membres destacats del dit equip.

Segons l’evidència disponible, la presència d’una infermera experta en cures neurològiques facilita la presa de decisions compartides, cosa que millora l’adherència i la satisfacció de la persona en obtenir-ne resultats de valor. Això incideix en una millor qualitat de vida i una actitud proactiva a l’autocura. Així mateix, les cures específiques milloren els resultats en salut, la coordinació/treball en equip, la satisfacció i la qualitat dels serveis i el desenvolupament de línies estratègiques.

 

PDF Marco de actuación enfermera en el ámbito de los cuidados neurológicos

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X