El sostre de vidre de les dones investigadores en ciències de la salut a Espanya

L’efecte del sostre de vidre explica les barreres invisibles que afecten la promoció laboral de les dones, associades a desigualtats de gènere. Sobre aquest tema, el número de juliol de FEMINISMO/S publicava un article sobre l’estudi qualitatiu realitzat per investigadors de la Universitat de Lleida (UdL) i l’IRBLleida –Carla Segovia Saiz, Erica Briones Vozmediano, José Tomás Mateos (infermer) i Montserrat Gea Sánchez (infermera)– i Esther González María de l’Instituto de Salud Carlos III (infermera).

El treball es va centrar a identificar les desigualtats en la promoció de les dones a la carrera acadèmica i investigadora en l’àmbit de la biomedicina a Espanya.

Es van fer 22 entrevistes individuals a dones investigadores en biomedicina en llocs de lideratge el 2018. Les transcripcions es van importar al programari informàtic Open Code i es van analitzar segons el mètode de l’anàlisi del discurs. S’identificaren tres categories: reafirmació de l’existència del sostre de vidre, les barreres per a la promoció de les dones i les necessitats per trencar el sostre de vidre.

Els resultats van indicar que les dones investigadores van sentir que havien de continuar enfrontantse a dificultats addicionals a les dels homes per progressar a les seves carreres professionals.

Entre elles, destacaven la manca de corresponsabilitat a les llars entre homes i dones, a causa de l’assumpció del rol tradicional de cuidadores, i la manca de suport i mesures efectives a les institucions que afavoreixin la conciliació; malgrat que la legislació reque· reix que el sector públic prengui mesures proactives per fer·ho.

Conclouen els autors que per trencar el sostre de vidre de les carreres de les dones investigadores en biomedicina cal distribuir equitativament el temps dedicat a l’àmbit laboral i personal de dones i homes; alhora que implementar de manera efectiva les po· lítiques d’igualtat de gènere, no només limitant·se a establir recomanacions, sinó concretar·se mitjançant accions i sancionar-ne els incompliments.[]

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X