L’aportació de les infermeres de Lleida al projecte de recerca europeu ‘Next Perception’, a la jornada d’investigació de l’ISCIII

El projecte, centrat a desenvolupar tecnologies de nova generació que aportin solucions de monitoratge per a persones amb dependència, s’ha desenvolupat durant tres anys, ha integrat quaranta-tres socis de tot Europa i, a Lleida, ha estat liderat pel Grup de Recerca de Cures de Salut (GRECS) de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL).

La projecció i aportació de les infermeres lleidatanes a la recerca internacional ha quedat avui palesa amb l’exposició que Esther Rubinat ha fet en el marc de la “V Jornada de Coordinació de la investigació en cures en les estructures temàtiques d’investigació”, coorganitzada per InvesténUnidad de investigación en cuidados y servicios de salud; el CIBER – Centro de Investigación Biomédica en Red; i la RICAPPSRed de Investigación en Cronicidad, Atención Primaria y Prevención y Promoción de la Salud –tots tres adscrits a l’Instituto de Salud Carlos III (isciii)– celebrada a Madrid.

Rubinat ha participat en la taula rodona “Experiències de Projectes Europeus” amb el projecte Next PerceptionNext generation smart perception sensors and distributed intelligence for proactive human monitoring in health, wellbeing, and automotive systems; una investigació centrada a desenvolupar tecnologies de nova generació que aportin solucions de monitoratge per a persones amb dependència que ha durat tres anys, ha integrat quaranta-tres socis de tot Europa i, a Lleida, ha estat liderat pel Grup de Recerca de Cures de Salut (GRECS) de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i la Universitat de Lleida (UdL).

L’equip de recerca –que ha tingut Montserrat Gea i la mateixa Esther Rubinat, com a investigadores principals; i Mariona Rocaspana, Helena Fernández, Gerard Piñol i Carol Climent, com a membres– es va iniciar el 2020 per donar resposta a aquelles persones amb disminució de les capacitats funcionals per edat, fragilitat o augment del risc de desenvolupar un deteriorament cognitiu lleu, entre altres; mitjançant el disseny de sensors que mesurin i controlin els paràmetres de salut, el comportament i les activitats diàries de les persones. En concret, l’equip lleidatà ha assumit l’avaluació d’aquests sensors per part dels professionals sanitaris. Un testeig que havia de donar suport al disseny dels sensors i que, alhora, proporcionava un retorn sobre la seva usabilitat, mesures de rendiment, robustesa i viabilitat de desenvolupament.

Pel que fa a la resta d’experiències exposades a la taula, també han participat la professora Victoria Navarta, de la Universitat Autònoma de Madrid, que ha explicat el projecte OPTIM-PARK (Optimizació dels recursos comunitaris i sistemes de suport per millorar el procés de convivència amb la malaltia de Parkinson: una intervenció multisectorial); Marta Lima, professora de la Universitat de Sevilla, que ha parlat sobre “Eines de salut digital culturalment adequades per promoure i prevenir malalties en nens i adolescents: promoció de la nutrició i l’activitat física, prevenció de conductes addictives i gestió del dolor crònic”, dins el Programa Horizonte Europa; i, per últim, Azucena Pedraz, de l’Investénisciii, que ha parlat de la “Implementació del programa Best Practice Spotlight Organization per impulsar l’excel·lència en la pràctica d’infermeria a Espanya – Beques postdoctorals HORIZONT Marie Curie”. La taula ha estat moderada per Rafaela Camacho i Daniel Muñoz de l’Àrea d’Investigació i Innovació en Cures (Investénisciii).

La jornada ha començat amb la benvinguda de la directora de la Unitat d’Investigació en cures i serveis de salut (Investénisciii), Maria Teresa Moreno Casbas. Després, Marta Marín, de la Fundació Espanyola per la Ciència i la Tecnologia (FECYT); ha parlat de “Projectes Nacionals i Europeus” i Noelia Romero, coordinadora nacional de las Acciones COST de la FECYT, ha explicat la COST Action.

La darrera part de la trobada s’ha centrat en explicar les “Propostes de projectes de recerca nacionals, internacionals o europeus oberts a col·laboració”, amb la moderació de Patricia Luna i Víctor M González de l’Àrea d’Investigació i Innovación en Cuidados de l’Investénisciii. En aquest cas, Manuel Rich de la Universitat de Còrdova, ha parlat de PICASSO Prospecting Integrated Care SystemS for Older frailty people. A Doctoral Network Project. Per finalitzar, Maria Isabel Orts com a responsable de l’Àrea d’Investigació i Innovació en Cures de l’Investénisciii, ha fet un resum de les jornades i ha establert estratègies de futur.

 

NextPerception – Next generation smart perception sensors and distributed intelligence for proactive human monitoring in health, wellbeing, and automotive systems

Codi 876487 i PCI2020-112270
Any inici 2020
Any finalització 2023
Dotació 87.801,88 €
Finançament EUROPEAN COMMISSION, MINISTERI DE CIÈNCIA I INNOVACION, UNIÓ EUROPEA “FINANÇAT PER LA UNION EUROPEA – NEXTGENERATION EU”
IP Montserrat Gea Sánchez, Esther Rubinat Arnaldo

 

 

 

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X