Infermeres del Treball, garants de la salut laboral de la població treballadora

El treball és un determinant social de la salut i les condicions en què es desenvolupa poden influir, positivament o negativament, en el benestar de la població. Precisament, les Unitats de Salut Laboral (USL) són àrees especialitzades i integrades a la xarxa sanitària pública, orientades a la millora de la salut de les persones treballadores.

La Unitat de Salut Laboral de les Regions Sanitàries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran forma part de la Xarxa d’Unitats de Salut Laboral del Departament de Salut, depenent funcionalment del Servei de Coordinació d’Actuacions de Salut Laboral. Actua com l’element de frontissa entre el sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT), els serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses i el sistema de mútues col·laboradores amb la Seguretat Social.

Les intervencions en salut laboral tenen l’objectiu de promoure la vigilància i la promoció de la salut al treball, així com preservar el bon ús de les prestacions i la sostenibilitat del sistema públic de salut. Les línies d’actuació de la USL són, principalment, el suport als professionals del sistema públic de salut per reconèixer i gestionar els problemes de salut laboral, el suport als professionals sanitaris dels serveis de prevenció de riscos laborals per millorar la qualitat de les seves tasques, la vigilància dels treballadors postexposats a l’amiant; la participació en la promoció de la salut al lloc de treball i el foment d’empreses saludables.

Jèssica Pardos i Meritxell Soler són les infermeres que formen part de l’equip de la USL Lleida i Alt Pirineu i Aran, que té com a responsable la metgessa Montserrat Puiggené i l’Àngela Peretó, com auxiliar administrativa.

La revista INF entrevista Pardos i Soler per conèixer de primera mà les intervencions que duen a terme des de la unitat i les tasques que realitzen com a infermeres del Treball.

ENTREVISTA

Quan parlem de salut laboral, pensem no- més en el compliment de la legislació vigent. És així o hi ha altres qüestions involucrades?

La salut laboral és molt més àmplia que el compliment de la legislació. És protegir i millorar la salut de les persones en relació amb la seva ocupació professional. El treball és un determinant essencial de la salut, les condicions de treball poden influir perjudicialment sobre la salut o al contrari, en sentit positiu, actuar com un factor promotor de salut. D’acord amb l’Organització Mundial de la Salut i l’Organització Internacional del Treball, l’objectiu de la salut laboral és fomentar i mantenir el més alt nivell de benestar físic, mental i social de les persones treballadores, prevenir els danys a la salut provocats per unes condicions inadequades de treball, protegir-les en la seva feina contra els riscos per a la salut, i mantenir el treballador en un entorn de treball adaptat a les seves capacitats fisiològiques i psicològiques.

Com se centra la salut laboral en la pre-venció de malalties i la promoció de la salut de la població. Quines són les intervencions o accions habituals a la provín- cia de Lleida?

La malaltia relacionada amb el treball (MRT) és aquell trastorn de salut, físic o mental, que es relaciona amb les condicions de treball, incloent-hi tots els nivells de relació amb el treball definits per l’OMS (les condicions de treball produeixen, contribueix o agreugen la patologia). Les nostres intervencions de promoció de la salut a la població treballadora se centren en la millora de la detecció de problemes de salut relacionats amb el treball. Habitualment ens coordinem i treballem amb els equips d’atenció primària del territori, fent sessions formatives i clíniques on parlem de casuística en MRT o desenvolupant programes específics amb malalties o situacions que afecten les persones treballadores en totes les etapes de la vida.

Quin és el paper d’una infermera del treball?

La infermera del treball és la infermera que vetlla per la salut dels individus en relació amb l’entorn laboral, amb l’objectiu d’assolir el grau més alt de benestar físic, psíquic i social de la població treballadora, considerant les característiques individuals, les del lloc de treball i les de l’entorn sociolaboral.

L’especialista en Infermeria del Treball forma part de l’equip multidisciplinari que constitueix el Servei de Prevenció de Riscos Laborals i està capacitada per dur a terme funcions com: disseny, aplicació i coordinació dels plans i programes d’actuació preventiva; avaluació de factors de risc, priorització en l’adopció de mesures preventives i vigilància de la seva eficàcia. També dona informació i formació als treballadors en prestació de primers auxilis i participació en els plans d’emergència. Altres funcions són la vigilància de la salut dels treballadors, recollida sistemàtica de dades sobre els problemes específics de salut, anàlisi i interpretació per a ser utilitzades en la planificació, realització i avaluació d’accions posteriors, inclosa la recerca epidemiològica en l’àmbit de la salut del treball.

Quines tasques duu a terme la infermera del Treball de l’Agència de Salut Pública de Catalunya?

Les infermeres del treball de l’Agència de Salut Pública de Catalunya som parts integrants d’un equip multidisciplinari. Participem en la vigilància epidemiològica de malalties relacionades amb el treball (MRT) contribuint al registre de les malalties relacio- nades amb el treball (RMRT) detectades pels diferents serveis assistencials, ja siguin serveis públics de salut (SISCAT), com dels serveis mè- dics dels serveis de prevenció de les empreses. Aquest registre és únic a Catalunya i ha de ser- vir tant pel control epidemiològic d’aquestes malalties, com pel disseny d’intervencions diri- gides a millorar la salut de la població treballa- dora i també de la població en general.

A banda, donem suport als professionals sanitaris del SISCAT, facilitem informació específica i orientem en els problemes plantejats en salut laboral. A més, oferim la possibilitat d’assessorament i d’interconsulta als professionals sanitaris en matèria de salut laboral.

Des de la USL desenvolupem també el Pro- grama de Vigilància Postocupacional de la salut dels treballadors que han estat exposats a l’amiant a nivell territorial. Aquest programa, impulsat pel Servei de Coordinació del Departament de Salut, dóna resposta a la normativa vigent que estableix que tot treballador amb antecedents d’exposició a l’amiant que cessi la seva relació amb l’empresa en la qual va estar exposat -per jubilació, canvi d’empresa o altres motius– continuarà sotmès a control mèdic preventiu, mitjançant reconeixements mèdics periòdics a través del Sistema Nacional de Salut. Cal recordar que l’amiant té un llarg període de latència i els problemes de salut poden aparèixer anys més tard de l’exposició. Per aquest motiu es realitza un seguiment integral i coordinat amb els serveis especialitzats de referència (pneumologia i otorrinolaringologia). Finalment, part important de la nostra tasca és donar suport als professionals sanitaris dels serveis de prevenció de riscos laborals. Donem resposta a les sol·licituds d’interconsulta als professionals i alhora, col·laborem en els programes de formació específica orientats a aquests col·lectius.

Com es duu a terme la vigilància de malalties relacionades amb el treball?

Quan un professional sanitari sospita o detecta una persona treballadora amb una malaltia relacionada amb les condicions de treball, envia una notificació a la USL mitjançant els diferents sistemes de comunicació que tenim en l’actualitat. La més àgil i utilitzada és l’eina que disposem a la història clínica de l’e-CAP de “suport- salut laboral”, però també ens poden arribar notificacions per correu electrònic. La USL rep la notificació i en fa la gestió segons el cas.

Quines accions extraordinàries vàreu fer durant la pandèmia de la covid-19?

Des del primer dia, des de la USL de Lleida i Alt Pirineu i Aran es varen realitzar diferents accions i tasques molt necessàries per poder avançar durant la pandèmia per covid-19.

Quan el fatídic 14 de març de 2020 es va declarar l’estat d’alarma, els integrants de la unitat vàrem treballar incansablement des de Salut Pública col·laborant en un primer moment amb el Servei de Vigilància Epidemiològica en la realització d’estudis de contactes, tasca que es va allargar fins ben entrada la tardor. Paralelament, vàrem organitzar i gestionar el retorn al treball d’aquells treballadors essencials que van emmalaltir per covid-19, professionals de centres sociosanitaris, policies, bombers… L’organització i coordinació de cribratges a la indústria agroalimentària, especialment de la fruita, va ser un repte majúscul per la nostra unitat durant el primer any de pandèmia i sempre amb la inestimable col·laboració dels professionals dels Serveis de Prevenció de Riscos Laborals de les empreses (SPRL) amb qui vàrem treballar intensament, abordant i gestionant també tots els brots que anaven sortint en l’àmbit laboral. La USL també va participar en l’elaboració del pla d’actuació en els centres educatius d’aquell primer any escolar.

Quan va arribar la vacuna, la USL va coordinar tota la campanya de vacunació que es va duu a terme a la regió sanitària dels treballadors de la indústria agroalimentària (càrnia i agrària), fent possible la primovacunació contra la covid-19 de més de 13.000 persones treballadores i l’administració de la dosi de record a més de 3.000 treballadors de temporada. L’acció desenvolupada a la indústria que envolta el sector de la neu al Pirineu, especialment a les estacions d’esquí, va ser una acció remarcable quant a prevenció primària.

Quin seria un entorn positiu per la pràctica clínica i quin pes té el lideratge infermer en aquest sentit?

Les infermeres del treball desenvolupem les nostres competències en un equip multidisciplinari. De fet, som parts integrants fonamentals i necessàries en el desenvolupament de la prevenció de riscos laborals, igual que la resta de l’equip. Els uns sense els altres no podríem avançar. En aquest sentit, desenvolupem les nostres competències en els diferents àmbits, tant de forma transversal com específica de manera autònoma, ja sigui tècnicament com científicament en convivència i concordança amb la resta de l’equip. Aquest entorn és favorable per la pràctica clínica especialitzada, on el lideratge infermer és valorat i reconegut.

Com valoreu la recerca infermera en aquest àmbit?

Tot i que des de les diferents associacions d’infermeres especialistes, tant en l’àmbit de Catalunya com a nivell nacional, treballen per impulsar i consolidar la recerca en la nostra professió, amb la voluntat de normalitzar-la i integrar-la en la pràctica clínica diària; actualment la recerca en infermeria del treball podríem dir que està en un punt inicial. Malgrat tot és indiscutible que la professió especialitzada, a poc a poc i afortunadament, creix en nombre de professionals interessats o que necessiten realitzar projectes de recerca i, fins i tot, creix en nombre de doctorats.

Voldríem animar a tot el col·lectiu infermer, especialment a la Infermeria del Treball, a participar en aquest camí i sumar-se al gran repte de futur que tenim com a grup en el terreny de la recerca.[]

Jèssica Pardos (esq.) i Meritxell Soler.

MERITXELL SOLER SAÑA és diplomada universitària en Infermeria per la Universitat de Lleida i en Infermeria del Treball per l’IDEC-Universitat Pompeu Fabra. Soler també és tècnica superior en Prevenció de Riscos Laborals, Seguretat, Higiene, Ergonomia i Psicosociologia per l’Institut Gaudí de la Construcció i diplomada en Salut Pública per la BSM-Universitat Pompeu Fabra. Amb disset anys d’experiència en diferents serveis de prevenció de riscos laborals, treballa des del 2018 com a infermera del Treball a la USL Lleida i Alt Pirineu i Aran. A més col·labora amb l’Associació Catalana d’Infermeria del Treball i Salut Laboral (ACITSL) i amb la Societat Catalana de Salut Laboral (SCSL).

JÈSSICA PARDOS PLAZA és diplomada universitària en Infermeria per la Fundació Universitària del Bages i especialista en Infermeria del Treball. A més, és màster en Educació per la Salut per la Universitat de Lleida i en Infermeria Escolar per la Universidad CEU Cardenal Herrera. Pardos també té tres postgraus: en Infermeria del Treball i en Salut Pública per la Universitat Pompeu Fabra i en Infermeria Pediàtrica en el Medi Hospitalari per la Universitat Ramon Llull. Ha treballat en centres hospitalaris, serveis de prevenció, empreses i a l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT); i ha estat professora del Grau en Infermeria de la Universitat de Manresa. Actualment, és infermera del Treball a la USL Lleida i Alt Pirineu i Aran.

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X