‘Infermeres resilients’, el documental del Consell sobre l’impacte de la Covid-19 en la infermeria catalana

El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) recull les vivències de professionals de les quatre províncies catalanes i diferents àmbits assistencials, durant la pandèmia.
De la por i la impotència inicials, a la transformació i enfortiment de la professió en un marc inusual que posa a prova la ciència infermera.

El Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC) i els quatre col·legis territorials (COIB Barcelona, COIGI Girona, COILL Lleida i CODITA Tarragona) han estrenat avui la coproducció ‘Infermeres resilients’, un documental que recull les vivències professionals i personals de cinc infermeres catalanes, durant la pandèmia de la Covid-19.

Elena Carrasco, Núria Pagès, Dolors Castells, Esther Rubinat i Yolanda Rodríguez fan un repàs de la situació provocada pel SARS-CoV-2, en els diferents serveis de salut. Un relat presidit per la por i la impotència dels primers mesos, però que és també un cant a l’esperança amb la transformació i enfortiment de la infermeria en hospitals, centres d’Atenció Primària, residències, serveis d’emergències o unitats investigadores, arran de la pandèmia.

Enregistrat entre els mesos de juliol i novembre de 2021, “els testimonis de les infermeres participants mostren una evolució de la professió que, tot i no oblidar els moments més durs i conviure encara amb la pandèmia, mostra signes inequívocs de resiliència. Una actitud exemplar que té el reconeixement i suport del Consell i els col·legis d’infermeres, però mereix tambe el de l’administració i el de tota la societat”, explica Estrella Martínez, degana del Consell d’Infermeres.

Mercè Porté, presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL), ha volgut sumar-se a la felicitació i ha destacat que “a les infermeres i infermers de Lleida hem patit enormement la Covid-19. Cuidadores i, alhora, assetjades per la pròpia malaltia, la manca de recursos i les particularitats del nostre territori i de la nostra comunitat. Tot i això, tenim el coneixement i la capacitat per tirar endavant un model d’atenció en salut més humà, més transversal i, sobretot, un model en què la infermeria, sigui la pedra angular”.

‘Infermeres resilients’ arrenca a l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), amb la infermera de l’UCI Elena Carrasco, que explica “el desconeixement que imperava a l’inici de la pandèmia”. Especialment, la por al contagi propi i el de la família i, sobretot, la incertesa de si estaven prou protegides. Carrasco, descriu la primera onada com a “destructiva, perquè no s’estava preparat per la situació en cap sentit”, però les ganes implícites de cuidar i salvar vides d’aquesta professió les va encoratjar per fer tot el possible per enfrontar la situació. La infermera ressalta, a més, com ha estat de gratificant donar d’alta pacients Covid-19 d’UCI que han pogut tornar a casa seva.

El documental recull també l’experiència de la Núria Pagès, infermera del CAP Montilivi de Girona, que explica la seva experiència utilitzant les lletres de la paraula Covid-19 que la porten a parlar de “Coratge, Oportunitat, Vivències, Impacte i Decisions'”; mots que han marcat la seva tasca professional des que va esclatar la pandèmia. Pagès parla de com l’Atenció Primària s’ha reinventat, després de patir molt al principi per la manca de material i personal, i de com la necessitat de satisfer les demandes de la població va fer que superessin les seves pors. La infermera explica com es van centrar en la contenció emocional de la població i la impotència que experimentaven en moments on no hi havia manera d’aturar la cadena de contagis. També recorda l’impacte quan la Covid-19 va entrar a les residències i com van veure que aplicar els protocols de manera ràpida, tenir i fer servir el material de manera correcta i fer uns bons estudis de contactes, eren la clau per contenir el virus en aquest entorn. Una situació dramàtica, però que també ha enfortit la infermeria que “ha liderat les vacunacions, els cribratges poblacionals i ara, amb la prescripció infermera, gaudeix de més autonomia professional”, manifesta Pagès.

Per a Dolors Castells, infermera de l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa (Tarragona), parlar de la Covid-19 és parlar de reptes i canvis constants en què la infermeria ha estat a l’altura. Castells descriu com al principi de la pandèmia, “la incertesa de no saber si t’estaves protegint bé era molt forta”. Hi havia un procés constant d’adaptació. També destaca el suport entre companys que els ha servit per no decaure. Per ella, aquesta situació ha demostrat que la infermeria té les seves competències tècniques, un coneixement humanístic i una gran capacitat de gestió.

La infermera docent de la Facultat d’Infermeria de la Universitat de Lleida i investigadora de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRB Lleida), Esther Rubinat, no va dubtar a inscriure’s a la borsa d’infermeres voluntàries durant la pandèmia. Per a Rubinat, la paraula Covid-19 vol dir “malson”, un repte que ha implicat vertigen, por i, ara, també esperança. Les primeres onades van estar marcades per la incertesa i també, la incredulitat de l’efecte devastador que tenia la malaltia. A futur, Rubinat considera molt rellevant l’impacte emocional que tindrà en les infermeres les dificultats en l’acompanyament del pacient i els familiars, en els darrers moments de la seva vida. La infermera destaca la unió del col·lectiu d’infermeria que sempre havia fet pinya, però que ara s’ha enfortit més, la qual cosa ha fet més suportable la situació. Rubinat destaca també que la pandèmia ha suposat un aprenentatge ràpid, a nivell humà i professional, que s’ha plasmat en la formació de les futures infermeres.

Finalment, Yolanda Rodríguez, infermera consultora del Servei d’Emergències Mèdiques, a la sala SEM 061 de Diagonal (Barcelona), creu que la Covid-19 ha canviat la manera de treballar. El servei va passar de 6.000 a 60.000 consultes diàries. “Al principi, amb la població confinada, hi havia moltes consultes, dubtes i por. Nosaltres hem estat al costat de la gent resolent dubtes i donant assistència quan la necessitaven”, explica Rodríguez.

El documental, que ha estat dirigit pel periodista Rafa Gimena (Missatges, Gestió de Comunicació) i editat per la productora REPLAY, es pot visionar al canal de Youtube del CCIIC.

INFERMERES RESILIENTS ©2021, Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya
Productor: Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), COIB, COIGI, COILL i CODITA.
Direcció: Rafa Gimena (Missatges, Gestió de Comunicació)
Edició: Replay

Tráiler (5′ – VO Català)
Documental complet (14’10” – VO Català)

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X