La Consulta de Ferides Complexes de l’AP, liderada per les infermeres Carme Marquilles i Sandra Alexandre, suma 75 visites presencials setmanals

El servei, amb quatre infermeres i una tècnica en cures auxiliars d’infermeria, es presta al CUAP Prat de la Riba des de 2019 i atén, entre d’altres, lesions que no cicatritzen correctament o altes hospitalàries de pacients amb ferides d’alta complexitat, amb una mitjana de 45 minuts d’atenció per pacient.

També atén visites virtuals procedents de tots els centres d’atenció primària de Lleida i el Pirineu.

La consulta de ferides complexes de l’Atenció Primària de Lleida atén una mitjana de 75 visites setmanals presencials. Es tracta de visites derivades d’altres centres d’atenció primària o de centres hospitalaris amb una mitjana de 45 minuts d’atenció per pacient. La consulta, ubicada al Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) Prat de la Riba, està liderada per les infermeres Carme Marquilles i Sandra Alexandre, que compten amb un ampli currículum i prestigi en l’àmbit de les ferides arreu de l’Estat. Actualment, l’equip de la consulta està format per quatre infermeres i una tècnica en cures auxiliars d’infermeria. La consulta obre cada dia, tot i que les cures es fan 3 dies a la setmana, amb una mitjana de 25 visites presencials diàries. Els altres dos dies es fan tasques de gestió, recerca i docència, entre altres.

A més de les visites presencials, la consulta també atén consultes telemàtiques procedents de tots els centres d’atenció primària de la Regió Sanitària Lleida i Pirineu. Les professionals assessoren en matèria de cures, materials i presa de mostres. També coordinen els recursos necessaris per als diferents centres d’atenció primària i centres residencials, formen altres professionals d’infermeria i residents d’infermeria i de medicina familiar i comunitària en cursos i estades formatives presencials i publiquen articles en revistes científiques.

“Cada cop són més les persones d’edat avançada amb ferides complexes. Les ferides cròniques redueixen de forma important la qualitat de vida, alhora que suposen un gran desafiament per als professionals sanitaris. El diagnòstic encertat, el tractament apropiat i les mesures actives per evitar complicacions són factors que tenen un impacte molt important en la qualitat de vida dels pacients i en el cost de la seva atenció”, afirmen Carme Marquilles i Sandra Alexandre. “Són molts els èxits de cicatrització aconseguits gràcies a aquesta consulta especialitzada i és un orgull per a Lleida disposar d’aquest servei”, afegeixen.

Carme Marquilles i Sandra Alexandre, doctorada en ferides, disposen del Màster en Gestió Integral i Investigació en Ferides Cròniques de la Universitat de Cantàbria. Són autores de diverses publicacions en revistes, referents de ferides a l’Atenció Primària de Lleida i docents del Postgrau de Ferides, de la Universitat de Lleida (UdL) i de la Universitat TecnoCampus Mataró (adscrita a la Universitat Pompeu Fabra [UPF]); del Postgrau de Ferides d’Infermeria de Pràctica Avançada en l’Atenció Integral de la Persona amb Ferides del Campus Docent, de Sant Joan de Déu, i del Màster en Cures d’Infermeria a Persones Afectades per Cremades i per Ferides Cròniques: Abordatge Integral, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

 

 

©ICS Lleida

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X