L’epilèpsia afecta l’1% de les persones

A Espanya gairebé 400.000 persones pateixen epilèpsia.

Durant la pandèmia per la COVID-19, les infermeres estan jugat un paper clau en el control de pacients amb epilèpsia mitjançant teleconsulta.

Avui es commemora el Dia Nacional de l’Epilèpsia, una de les malalties neurològiques més freqüents que afecta aproximadament a l’1% de la població i que es caracteritza per l’alteració de el sistema elèctric de el cervell que predisposa a generar crisis epilèptiques.

Els pacients amb epilèpsia poden fer una vida normal, encara que han de prendre la medicació de manera adequada, no consumir alcohol ni drogues i respectar les hores de son. És recomanable una dieta sana i una vida activa, fer esport, estudiar, treballar, evitant sempre conductes de risc, tant esportives com la conducció, si porta menys d’un any lliure de crisi.

Paper de la Infermera en l’Epilèpsia

Segons indica Maria Palanca Cambra, infermera de la unitat assistencial d’epilèpsia refractària i tresorera de la Societat Espanyola d’Infermeria Neurològica (SEDENE), “les infermeres juguen un paper fonamental en el diagnòstic i control de l’epilèpsia. Les cures comencen amb l’exploració i catalogació de les crisis epilèptiques, però a més tenen un paper fonamental en la promoció i educació en salut tant de la persona, com de l’entorn familiar i la societat. Durant la pandèmia per COVID-19, les infermeres estem solucionat telefònicament nombrosos dubtes sobre l’epilèpsia, evitat consultes que podien haver posat en perill la integritat dels nostres pacients. “

Mites sobre les persones que pateixen epilèpsia

Els pacients amb crisis epilèptiques no es poden tallar o empassar la llengua. És veritat que de vegades una persona es pot mossegar, però és improbable que arribi a patir talls en la llengua. També és impossible empassar-se la llengua, ja que el fre lingual impedeix aquesta situació.

Els llums dels videojocs i les discoteques no solen provocar crisis epilèptiques. Si és veritat que hi ha epilèpsies de tipus fotosensibles que es poden veure afectades per aquests fenòmens, però són només un 3% aproximadament, de manera que, en principi, llevat que la persona observi que amb aquestes pràctiques augmenten o relaciona la presència de crisi, pot realitzar-les tranquil·lament.

Pel que fa a el consum de cafè o xocolata o altres aliments excitants, no hi ha evidència que afecti directament l’augment de el nombre de crisi.

Què fer davant d’una crisi epilèptica?

Si ens trobem a una persona que té una crisi epilèptica, el primer que hem de fer és mantenir la calma i protegir la persona. No hem mai subjectar-la ni estirar-la i mai introduirem res a la boca ni intentarem treure-li la llengua. Controlarem el temps de durada de la crisi i un cop acabada, el col·locarem de costat i avisarem als serveis d’emergència sanitària.

Font: NOTA DE PREMSA @salusplay

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X