La infermeria lleidatana signa article sobre la incorporació laboral excepcional dels estudiants durant la covid-19, al Journal Clinical Nursing

Filip Bellon, Joan Blanco i Esther Rubinat –juntament amb Erica Briones són investigadors del Grup d’Estudis Societat, Salut, Educació i Cultura de la Universitat de Lleida (GESEC-UdL) i del Grup de Recerca de Cures de Salut de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (GReCS-IRBLleida).
La investigació ha tingut el finançament del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL), a través XXIX Premi Josep Maria Camps i Balagué d’Investigació d’Infermeria de Lleida

L’edició digital del Journal of Clinical Nursing (JCN) d’aquest 19 de juny, publica l’article From students to nurses under pressure: Nursing students entry into employment during the first COVID-19 wave (D’estudiants a infermeres sota pressió: inserció laboral dels estudiants d’infermeria durant la primera onada de la covid-19); amb els infermers Filip Bellon, Joan Blanco i Esther Rubinat –juntament amb Erica Briones– com a coautors i membres de l’equip investigador.

Els investigadors pertanyen al Grup d’Estudis Societat, Salut, Educació i Cultura de la Universitat de Lleida (GESEC-UdL) i al Grup de Recerca de Cures de Salut de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (GReCSIRBLleida); i tenien com a objectiu descriure les experiències dels estudiants del Grau en Infermeria arran de la seva incorporació excepcional al món laboral i assistencial, durant la primera onada de la pandèmia de la covid-19 (maig-juny de 2020). Un estudi que, tot i confirmar que l’experiència global és positiva, posa de relleu que l’estudiantat d’Infermeria que va treballar durant la pandèmia de la covid-19, va patir símptomes disfuncionals de salut mental com ara ansietat i estrès, per la manca d’informació sobre els seus contractes, l’excés de responsabilitat, la incertesa acadèmica, la manca d’equips de protecció individual i formació en el seu ús, la por al contagi i la possibilitat d’infectar els seus familiars.

Per l’estudi es va contactar l’alumnat de tercer i quart curs del grau en Infermeria de la UdL, la UAM i la UPV-EHU. En total, 413 estudiants dels quals 92 havien començat a treballar com a auxiliars sanitaris durant la primera onada de la pandèmia. Aquest darrer grup, amb un 83% de dones i un 17% d’homes, és el que va respondre un qüestionari en línia que contenia escales validades d’ansietat i estrès. L’edat mitjana dels participants era de 21 anys.

L’estudi ha identificat 19 aspectes negatius amb relació a la inserció laboral de l’alumnat abans de finalitzar la carrera i durant una crisi de salut pública. Els participants destaquen la incertesa, ansietat, estrès i manca de preparació psicològica (18,5%); la manca de suport legal/manca de pertinença a un col·legi oficial d’infermeres (17,4%); els contractes temporals amb rols poc definits (17,4%); i la por (17,4%). Quant a la situació laboral, descriuen la manera en què s’organitzava la seva contractació “com a caòtica, sobtada i mancada de garanties en algunes ocasions”. Les enquestes assenyalen que el 51,1% van ser notificats un dia abans de començar a treballar; el 42% no va rebre cap tipus de formació específica per protegir-se del contagi; el 84,3% va atendre pacients amb covid-19 confirmada o sospitosa; i un 24,1% tenia pacients dels quals eren els únics responsables.

Pel que fa a l’impacte emocional, la recerca assenyala que el 25% dels participants va experimentar estrès i el 15,2%, ansietat. El 54,4% es van sentir preocupats amb freqüència o molt sovint. Entre els símptomes que relaten trobem palpitacions (34,8%), malsons (30,4%), mals d’estómac o indigestió (31,5%), problemes per dormir (29,4%) i dificultats de concentració (26,1%). També destaca la preocupació per actuar com a vector de contagi per als seus familiars o persones convivents, que va ser sempre present per al 33,7% i freqüent per al 21,7%. Quant a les emocions positives, l’alumnat relata l’adquisició d’una major experiència i coneixements (28,2%), l’orgull d’haver pogut ajudar (7,9%), i esperit d’equip (4,2%).

La investigació ha tingut el finançament del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) –a través XXIX Premi Josep Maria Camps i Balagué d’Investigació d’Infermeria de Lleida– i en l’estudi, a més dels membres del GESEC i del GreCS, han participat infermeres i infermers investigadors de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM), la Universitat del País Basc (UPV-EHU), la Universitat de Múrcia (UAM) i l’Hospital Clínic de Santiago de Compostel·la.

Article WEB / PDF

Robledo-Martín, J., Acea-López, L., Pérez-Urdiales, I., Alcolea-Cosín, M. T., Bellon, F., Oter-Quintana, C., Blanco-Blanco, J., Pastor-Bravo, M. d. M., Rubinat-Arnaldo, E., & Briones-Vozmediano, E. (2023). From students to nurses under pressure: Nursing students’ entry into employment during the first COVID-19 wave. Journal of Clinical Nursing, 00, 1– 18. https://doi.org/10.1111/jocn.16800

 

Text © Comunicació IRBLleida / Premsa UdL i Missatges

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X