Pilar Ibars, directora d’Infermeria de l’HUAV, a la jornada de bones pràctiques en cures infermeres del Departament de Salut

El programa inclou la presentació de l’estudi Magnet4Europe, sobre atracció I fidelització del talent; i se celebrarà el 14 de desembre al Paranimf de la Facultat de Medicina, a Barcelona.

La col·legiada del COILL i directora infermera de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV), Pilar Ibars, portarà l’experiència lleidatana de la implementació de les Guies BPSO® a la jornada “Compartint bones pràctiques en cures infermeres” del dijous 14 de desembre, al Paranimf de la Facultat de Medicina, a Barcelona.

Ibars participarà en la taula rodona de “Bones Pràctiques Infermeres” i explicarà el procés d’implantació a Lleida del programa Best Practice Spotlight Organization (BPSO®) –impulsat per la Professional Association of Nurses of Ontario, Canada (RNAO)– i que, actualment compta amb tres centres acreditats: els hospitals universitaris Arnau de VIlanova (HUAV) i Santa Maria (HUSM), així com la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (FIF-UdL).

La taula –es divideix en dos blocs diferenciats que aborden l’experiència dels centres BPSO® a Catalunya i que modera la Dra. Adelaida Zabalegui (subdirectora de Recerca i Docència a l’Àrea de lnfermeria de l’Hospital Clínic de Barcelona)– comptarà també amb participació de M. Àngels Barba Flores, directora de lnfermeria de I’Hospital Universitari Vall d’Hebron, centre veterà que fa vuit anys que treballa en el programa. La tercera de les directores infermeres participants en la taula serà Isabel Andrés que abordarà el procés de candidatura de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i el programa d’implantació i consolidació de noves pràctiques al centre. El segon dels blocs, centrat a l’experiència en altres centres del SISCAT, inclou les intervencions d’Óscar Rosillo, infermer supervisor especialista en Salut Mental al Parc Sanitari Sant Joan de Déu, que parlarà sobre la “Planificació centrada en la persona i contenció zero – SM. Discapacitat”. A continuació, Miguel Ángel Díaz exposarà el “Model d’atenció a persones amb ferides cròniques i complexes Atenció Primària Metropolitana Sud”, unitat de la qual és coordinador. Finalment, Alba Sandoval presentarà el “Projecte Morfeo a l’Atenció Intermèdia” que desenvolupen al Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona.

La jornada s’iniciarà amb la inauguració de la mà del Dr. Marc Solé, director general de Professionals de la Salut, prèvia a la conferència del Dr. Walter Sarmeus que parlarà de com “Millorar la salut mental i el benestar en els dispositius d’atenció a la salut”. Sarmeus és llicenciat en Infermeria, professor emèrit de Gestió Sanitària a l’Institut de Política Sanitària de la Universitat Lovaina KU Leuven (Belgica); doctor en Salut Pública i màster en Bioestadística i en Gestió Sanitària. Actualment, és el responsable del Centre de Col·laboració de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) sobre Recursos Humans en Recerca i Política Sanitàries de la Lovaina KU Leuven i, també, és director de l’estudi “Magnet4Europe“.

A les 12.30 hores, la segona de les taules, du per títol “Avaluació de Bones Pràctiques” i estarà moderada per Inma Grau, gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona i directora dels Serveis Territorials de Salut al Camp de Tarragona. La Dra. Mireia Subirana –responsable de Docència, Innovació i investigació en Cures del Parc Tauli de Sabadell– tractarà el “Consens i Implementació dels Indicadors d’Avaluació de les Cures Infermeres”. També hi participaran la Dra. Eulàlia Juvé –adjunta de Coneixement, Sistemes d’informació i Data Science a la Direcció de les Cures de l’ICS– amb “El programa ARES d’harmonització d’estàndards de cures: estratègia, pràctica i resultats”; i Roser Cadena, adjunta a la Direcció de Qualitat i Seguretat Clínica de l’Hospital Clínic de Barcelona, que parlarà de com “Avançar cap a l’excel·lència de les cures basades en dades”.

L’última de les intervencions anirà a càrrec del Dr. James Campbell, director de Professionals de l’OMS; mentre que Carme Planas Campmany, gerent de Cures Infermeres al CatSalut, farà la cloenda de la jornada.

L’activitat està organitzada per la Subdirecció General d’Ordenació i Desenvolupament Professional de la Direcció General de Professionals del Departament de Salut, en col·laboració amb la Gerència de Cures Infermeres del CatSalut i té el suport del Ministerio de Ciencia e Innovación, l’Instituto de Salud Carlos III de Madrid i el Centro Español para los Cuidados de Salud Basados en la Evidencia (CECBE) – Instituto Joanna Briggs.

Més informació i inscripció a la jornada

Magnet4Europe

L’any 2013, la UE va llançar la seva Acció Conjunta sobre Salut Mental i Benestar per defensar la salut mental com a prioritat europea de salut pública i desenvolupar eines per donar suport als estats membres en la millora de les condicions per a la prevenció, el diagnòstic i l’atenció dels trastorns mentals als seus països.

Més de 23 milions d’europeus treballen a l’atenció sanitària. Els metges i les infermeres no són immunes al burnout, que és una combinació d’esgotament, cinisme i ineficàcia percebuda a conseqüència de l’estrès laboral a llarg termini. De fet, els treballadors del sector sanitari experimenten un esgotament molt més freqüent que els treballadors d’altres professions.

D’acord amb el Marc Europeu, Magnet4Europe pretén millorar la salut mental i el benestar dels professionals de la salut i la seguretat dels pacients en més de 60 hospitals de sis països europeus (Bèlgica, Alemanya, Irlanda, Noruega, Suècia i Regne Unit).

Mitjançant un innovador enfocament multimetodològic, els hospitals rebran un redisseny complet dels seus llocs de treball, amb el suport d’un agermanament individual amb un hospital reconegut amb Magnet i una col·laboració anual d’aprenentatge.

Magnet4Europe Web

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X