La llevadora Cristina Barana porta el dol perinatal, al cicle Dona i Salut de l’IEI

El dol perinatal i la seva visibilització, a càrrec de la llevadora Cristina Barana Vidal, ha estat la segona de les conferències del cicle “Dona i Salut #MésEnllàdel8m”; una iniciativa organitzada per les àrees d’Igualtat i Salut de la Diputació de Lleida, amb el suport de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i la col·laboració del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida i de la delegació territorial a Lleida del Col·legi de Psicologia de Catalunya.

La xerrada celebrada ahir 28 d’abril, a l’Aula Magna de l’IEI, es va poder seguir per streaming al canal culturaiei.cat i va comptar, entre altres personalitats, amb l’assistència dels diputats Albert Bajona, Mercè Carulla i Helena Martínez; l’assessor en matèria de Salut, Jordi Cortada; o la vocal de la Comissió de Llevadores del COILL, Annabel Fernández.

Barana, llevadora referent del dol perinatal i alletament de l’ASSIR Lleida, ha parlat d’aquest tipus de dol que encara ara segueix sent un gran tabú a la societat; la pèrdua d’un bebè durant l’embaràs, el part o al cap de pocs dies després del naixement. Un fet que es tendeix a minimitzar i que per les famílies suposa la pèrdua no només d’un fill, sinó també d’un futur, d’un projecte de vida o d’unes expectatives a llarg termini.

La llevadora del COILL –que és membre del comitè del dol perinatal de l’HUAV-Atenció Primària, coautora de la guia de lactància materna i cura del nadó “Sóc aquí mare” i cofundadora del projecte “Amics de la Popa”, junt amb les també llevadores Sònia Capdevila i Maria Jounouha abordat també aspectes legals vinculats a aquesta situació.

La segona edició del cicle “Dona i Salut #MésEnllàdel8m” inclou quatre conferències. La primera, ja celebrada el 6 d’abril, va estar dedicada a la presentació del llibre de la psicòloga Alba Alfageme “Quan cridem els nostres noms”; i s’ha programat la intervenció de Gina Badia, psicòloga clínica de Salut Mental, que parlarà el 26 de maig dels Transtorns alimentaris en període pandèmic”; i una última sessió, el 16 de juny, amb Neus Aymamí, psicòloga especialitzada en addiccions, que impartirà la conferència “Impacte de les xarxes socials”.

El cicle està dissenyat també per donar resposta a algunes preguntes que afecten la salut de les dones i estan en l’aire actualment arran de la crisi sanitària.

 

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X