La resistència als antibiòtics posa en risc i encareix la salut

La celebració avui 18 de novembre del Dia Europeu per a l’Ús Prudent dels Antibiòtics vol conscienciar sobre l’amenaça que la resistència als antibiòtics suposa per a la salut pública, així com fomentar l’ús racional d’aquests medicaments.
L’OMS demana un canvi urgent en “la manera de prescriure i utilitzar els antibiòtics” perquè “posa en risc els èxits de la medicina moderna”.

El 18 de novembre, el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) promou la celebració del Dia Europeu per a l’Ús Prudent dels Antibiòtics, una jornada que vol conscienciar sobre l’amenaça que la resistència als antibiòtics suposa per a la salut pública, així com fomentar l’ús racional d’aquests medicaments.

Enguany, l’European Antibiotic Awareness Day pretén fer-se visible a la xarxa social Twitter i anima els professionals a publicar informacions per conscienciar sobre aquest problema i sobre què es pot fer per prevenir-lo, amb el doble hahstag #AntimicrobialResistance #EAAD.

Tal com explica el Departament de Salut, cada vegada hi ha més bacteris amb capacitat de combatre els efectes dels antibiòtics. Aquest increment de la resistència redueix l’eficàcia d’aquests fàrmacs i fa que les infeccions s’agreugin i es transmetin a altres persones. Aquesta situació comporta la necessitat de cercar nous medicaments per tractar malalties que fins al moment es podien guarir fàcilment.

Tot i això, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) insisteix que cal que es canviï urgentment la manera de prescriure i utilitzar els antibiòtics perquè, tot i que es desenvolupin aquests nous medicaments, si no es modifiquen els comportaments actuals, la resistència als antibiòtics continuarà representant una greu amenaça. Els canvis de comportament també hauran d’incloure mesures destinades a reduir la propagació de les infeccions, mitjançant la vacunació, la higiene de les mans, la seguretat de les relacions sexuals i una bona higiene alimentària.

A més, l’autoritat sanitària posa la lupa en l’impacte econòmic de la resistència als antibiòtics, “perquè quan no es poden tractar les infeccions amb els antibiòtics de primera línia cal emprar fàrmacs més cars. La durada més gran de la malaltia i del tractament, sovint en el medi hospitalari, incrementa els costos de l’atenció sanitària i la càrrega econòmica per a les famílies i la societat”. Un cost que no tots els estats ni totes les persones poden assumir, amb conseqüències tràgiques per a la supervivència dels pacients.

Una resistència als antibiòtics que, segons l’OMS “està posant en risc els èxits de la medicina moderna. Si no tenim antibiòtics eficaços per prevenir i tractar les infeccions, els trasplantaments d’òrgans, la quimioteràpia i les intervencions quirúrgiques es tornaran més perilloses”.

A l’espera que es publiqui un nou ‘Informe de vigilància sobre la resistència als antimicrobians i el consum d’antimicrobians a la Unió Europea’, es pot consultar l’edició de 2021, confeccionat a partir de les dades de 2019, al web del Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties.

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X