Les infermeres lleidatanes porten l’autogestió de les persones amb pluripatologia i el repte d’introduir el canvi climàtic en la formació de grau de les infermeres, al IV Simposi Mediterrani de Promoció de la Salut

Laia Llubes Arrià, Alícia Màrquez Vidal i José Tomás Mateos García han participat en el programa científic del simposi organitzat per la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona amb la col·laboració de Dipsalut (Diputació de Girona), aquest mes de febrer.

Els infermers membres del Grup de Recerca de Cures de Salut (GReCS) de l’IRBLleida i docents de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida (FIF-UdL), Laia Llubes Arrià i José Tomás Mateos; i la coordinadora de Salut Comunitària de l’Institut Català de la Salut (ICS) a Lleida, Alícia Màrquez Vidal; han participat en el programa científic del IV Simposi Mediterrani de Promoció de la Salut, que ha tingut lloc a Girona els dies 27 i el 28 de febrer.

Laia Llubes i Alícia Márquez han presentat els resultats de la primera fase del “Projecte EMP-CRÒNIC”, basat en un “Estudi descriptiu transversal sobre potenciar l’autogestió de pacients amb pluripatologia crònica de tres CAP de la província de Lleida”. Aquesta proposta per al disseny d’una estratègia comunitària va rebre, el 2022, la 12a Beca del COILL al Millor Projecte d’Investigació Infermera i tenia la Laia Llubes, com a investigadora principal; i Cecilia Bañeres Argiles, María Asunción Florensa Flix i José Tomás Mateos García, com membres de l’equip investigador.

El mateix Dr. José Tomás Mateos ha fet la segona de les comunicacions orals de les infermeres lleidatanes, un treball que s’alineava amb un dels eixos proposats pel simposi –la salut planetària– i ha analitzat el repte de la “Formació en els riscos per a la salut relacionats amb el canvi climàtic als Graus d’Infermeria de les universitats espanyoles”.

El IV Simposi Mediterrani de Promoció de la Salut ha estat organitzat per la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona, en el marc del seu 15è aniversari, amb la col·laboració de Dipsalut, organisme autònom de salut pública de la Diputació de Girona. Sota el lema “Reptes per a una societat sostenible, equitativa i del benestar”, el Simposi tenia com a objectiu principal identificar els reptes en Promoció de la Salut en relació amb els eixos de la Carta de Ginebra, impulsada per l’Organització Mundial de la Salut el desembre de 2021, i que responen a la salut planetària, la transformació digital en l’àmbit de la salut i les polítiques públiques saludables. El programa s’ha estructurat a partir de tres taules rodones temàtiques, a partir de les quals s’ha establert el marc conceptual i s’han compartit experiències. En relació amb l’intercanvi de bones pràctiques, s’han planificat espais de presentació de comunicacions científiques. Finalment, per a definir els reptes actuals en l’àmbit de la promoció de la salut s’han organitzat diversos diàlegs entre experts i oberts als assistents.

 

 

abril

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

03maig09:0013:30CURS COILL: ASPECTES SOCIALS, CULTURALS, ANTROPOLÒGICS I ÈTICS EN EL NAIXEMENT (DIADA LLEVADORES COILL)

03maig09:0017:00DIADA DE LES LLEVADORES I RESIDENTS (LLIR) DE LLEIDA

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X