Les llevadores, un recurs per a la resiliència dels sistemes de salut i del planeta

5 de maig. Dia Internacional de la Llevadora

Coincidint amb la celebració del Dia Internacional de la Llevadora, la Confederació Internacional de Llevadores crida els estats a invertir en professionals, alhora que a dotar-les dels recursos necessaris per proveir cures i serveis que siguin sostenibles i millorin la resiliència dels sistemes de salut i el benestar de les persones enfront del canvi climàtic.

Per a donar visibilitat a la seva demanda, la ICM (de les sigles en anglès d’International Confederation of Midwifes) impulsa aquest 5 de maig la campanya ”Llevadores: una solució climàtica vital”, un relat pràctic de com les infermeres obstetricoginecològiques tenen la capacitat de contenir i pal·liar els efectes adversos que el canvi climàtic està provocant en totes les comunitats del món.

A tall d’exemple, la campanya se centra a la innovació i sostenibilitat de les cures de les llevadores, com a eines de resiliència, qualitat i seguretat de l’esmentat sistema de salut i de l’atenció a les dones. També aposta per la proximitat de la llevadora, garantint a la població l’accessibilitat als serveis de salut sexual i reproductiva, evitant desplaçaments innecessaris i la consegüent petjada de carboni; o pels programes de promoció de l’alletament que lideren les llevadores, una alimentació amb impacte ambiental zero i altament beneficiosa per al nadó i la mare. La defensa del dret de les dones a estar informades i fer autogestió de la seva salut o la participació de les llevadores en les crisis humanitàries i sanitàries que deriven dels desastres climàtics, són altres dels continguts.

“La campanya de la ICM és innovadora i aporta una nova mirada al rol de la llevadora en el tapís sanitari i mediambiental mundial”, considera la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya (CCIIC), la Dra. Glòria Jodar, que ha volgut destacar “la molta i molt bona feina feta per les llevadores i no únicament en el camp de la salut sexual i reproductiva. Les llevadores catalanes tenen una vocació ‘expansiva’ que el dia d’avui les fa imprescindibles en gairebé tots els àmbits de la vida, en els quals actuen amb transversalitat. Molta feina per a poques mans”.

Es refereix la degana al dèficit de llevadores que arrossega Catalunya. “Les llevadores són les úniques infermeres que, per normativa europea, es veuen obligades a cursar l’especialitat (Infermeria Obstetricoginecològica) per poder exercir la professió. Una formació que, a Catalunya, no es veu ni reconeguda ni remunerada conforme a la seva preparació i responsabilitat. Així doncs, no és d’estranyar que ens costi tant de promocionar noves generacions de llevadores i, encara menys, que ens costi tant de retenir aquest talent al nostre sistema de salut”, denuncia Jodar.

El 2023, Catalunya tenia 5,95 llevadores per cada 10.000 dones en edat reproductiva, més de 3 punts per sota de la ràtio de l’OCDE (9,1). Una mancança que es veurà agreujada amb la jubilació massiva de professionals en els pròxims anys, tal com denuncia el CCIIC, els col·legis d’infermeres i les societats científiques. És per això que la Comissió de Llevadores del Consell d’Infermeres i l’Associació Catalana de Llevadores (ACL) estan elaborant un estudi per analitzar les necessitats i estat de l’especialitat a Catalunya que aporti evidència sobre l’estratègia a seguir per abordar el dèficit de llevadores.

maig

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

14maig(maig 14)09:0021(maig 21)20:00CURS COILL: INTRODUCCIÓ A LA GESTIÓ INFERMERA DE LA DEMANDA AGUDA (GID)

juny

29abr.(abr. 29)09:0019juny(juny 19)14:00CURS COILL: SUPORT VITAL AVANÇAT (SVA)

X